ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγγελος Αλαμανιώτης: «Με εμπνέει η μαγεία του επόμενου δευτερόλεπτου»

αγγελος-αλαμανιώτης-με-εμπνέει-η-μαγ-462399

Ο γνωστός συγγραφέας αναλύει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το μυστήριο, που κρύβει η «Μαύρη άμμος»

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Πρόσφατα το αναγνωστικό κοινό του Βόλου είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την ιδιαιτέρα ενδιαφέρουσα παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του συγγραφέα Αγγελου Αλαμανιώτη με τον τίτλο «Μαύρη άμμος», που κυκλοφορεί από την ΗΡΑ Εκδοτική. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα με στοιχεία πολιτικού θρίλερ, που κεντρίζει με ευφυή τρόπο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και αξίζει σίγουρα να διαβαστεί. Σήμερα, στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η όμορφη συζήτησή μας με τον συγγραφέα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο με τον τίτλο «Μαύρη άμμος» από την Ηρα Εκδοτική. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία.

Στο βιβλίο συναντά κανείς την μέθοδο της παράλληλης αφήγησης. Επί της ουσίας, δηλαδή, διαδραματίζονται δύο κύριες ιστορίες, οι οποίες κάποια στιγμή τέμνονται και γίνονται μία ενιαία. Είναι μία μέθοδος την οποία όποτε συναντώ ως αναγνώστης, μου προκαλεί ενθουσιασμό. Έτσι την έχω υιοθετήσει και εγώ και στα δύο μου βιβλία. Πιο συγκεκριμένα στη «ΜΑΥΡΗ ΑΜΜΟ», στο ένα κομμάτι της υπόθεσης, πρωταγωνιστεί μία διακεκριμένη ψυχίατρος της Βαρκελώνης, η οποία συνεργάζεται με μία περιέργων δραστηριοτήτων κλινική που εδρεύει σε μία μικρή νησίδα κοντά στη Βαρκελώνη. Η Σύλβια Λόρες ενσαρκώνει μία πολύ επιτυχημένη επαγγελματικά γυναίκα, που καταφέρνει να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο της θηλυκή της υπόσταση. Παρά την φαινομενικά ιδανική ζωή της, μέσα της κρύβονται μυστικά που κάποια στιγμή προσπαθούν να απελευθερωθούν. Όλα ξεκινούν όταν ο διευθυντής της κλινικής την καλεί εκτάκτως λόγω της εισαγωγής ενός μυστηριώδους ασθενούς. Την ίδια περίοδο η ήσυχη ζωή της αρχίζει να διαταράσσεται από μία σειρά απειλητικών γεγονότων που την κάνουν ευάλωτη στον κίνδυνο. Παράλληλα στο δεύτερο κομμάτι της υπόθεσης, ο Ζερέμ Φόρεστ, ένας κυνικός πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναλαμβάνει μία σειρά ειδικών αποστολών με απώτερο σκοπό την διατήρηση των διπλωματικών κεκτημένων. Και εκείνος καλείται εκτάκτως να μεταβεί στην «ΜΑΥΡΗ ΑΜΜΟ», για την υπόθεση του μυστηριώδους ασθενούς, στο πρόσωπο του οποίου διακυβεύονται πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται αρχικώς.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας;

Οταν γράφω, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν θέλω να εμπνέομαι από πουθενά, γιατί η έμπνευση από κάτι συγκεκριμένο, νομίζω ότι δεν σε απελευθερώνει, αλλά σε δεσμεύει. Φυσικά, έχω ένα συνονθύλευμα εικόνων και χρωμάτων μέσα στο μυαλό μου, αλλά η έμπνευση για μένα έρχεται από την μαγεία του επόμενου δευτερολέπτου, από την εσωτερική αγωνία της επόμενης πρότασης. Η έννοια της έμπνευσης είναι ταυτισμένη με βαθιά, ίσως απόκοσμα ένστικτα, τα οποία έχουν την τάση να επιθυμούν να ξεχυθούν ως μία ασυγκράτητη λάβα. Στην ουσία αν μπορούσα να περιγράψω αυτό που νιώθω, θα έλεγα ότι αναζητώ την μη έμπνευση για να βρω το κίνητρο της δημιουργίας. Δεν γράφω ρομαντικά μυθιστορήματα για να εμπνέομαι από τη θάλασσα π.χ., ούτε κοινωνικά μυθιστορήματα για να εμπνέομαι από διάφορες οικογενειακές ιστορίες. Στο αστυνομικό μυθιστόρημα αν εμπνευστείς από κάπου, υπάρχει κίνδυνος κλείσεις τον εαυτό σου σε τυποποιημένα στεγανά, που μειώνουν την δημιουργικότητα και κυρίως την αυτονομία της ιστορίας.

Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα κατατάσσατε τη «Μαύρη άμμο»; Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτού του είδους το μυθιστόρημα;

Εμπίπτει στην γενική κατηγορία του αστυνομικού μυθιστορήματος. Όχι όμως με την κλασική έννοια του όρου, δηλαδή ενός εγκλήματος που κάποιος προσπαθεί να διαλευκάνει. Εμπεριέχονται συγγενή στοιχεία πολιτικού θρίλερ και κοινωνικού μυθιστορήματος. Το βιβλίο εμμένει στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων και στο πως αυτή καταφέρνει να δραματοποιήσει τις ζωές τους. Το αστυνομικό μυθιστόρημα, όπως είπα και πριν, όχι με την κλασική έννοια, είναι και το είδος που αγαπώ, γιατί πολύ απλά δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να έχει περισσότερες από μία επιλογές. Κάποιος μπορεί να αγωνιά για την επίλυση της υπόθεσης, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να ταυτιστεί με την ψυχοσύνθεση ενός ήρωα ή αντιήρωα. Δίνει παραπάνω διαδρόμους, κάτι που ίσως δεν κάνει ένα ερωτικό ή κοινωνικό μυθιστόρημα.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συστατικά μιας επιτυχημένης αστυνομικής ιστορίας;

Η επιτυχία ενός αστυνομικού μυθιστορήματος έγκειται στο συναίσθημα που νιώθει ο αναγνώστης όσο πλησιάζει προς το τέλος της ανάγνωσης. Αν περιμένει την επόμενη σελίδα, αν θέλει να κάνει το άλμα για να δει πως θα περατωθεί η υπόθεση, τότε έχει πετύχει το σκοπό του. Αν ο αναγνώστης το ξεκινά και το σταματά βάσει της δικής του διάθεσης, μάλλον έχει αποτύχει.

Ποια είναι τα συναισθήματα ενός νέου συγγραφέα;

Ενας συγγραφέας, της δικής μου κατηγορίας, δηλαδή νέος, ακόμα τουλάχιστον, σε ηλικία και όχι γνωστός, δεν μπορεί παρά να διακατέχεται από συναισθήματα κυρίως αγωνίας για το αν η προσπάθειά του θα αποδώσει καρπούς. Εγώ προσωπικά όμως αντιπαρέρχομαι τέτοιους είδους συναισθήματα, πολύ εύκολα, και βάζω ως ασπίδα τον ενθουσιασμό μου, ότι πράττω κάτι για το οποίο το κίνητρο είναι η αγαλλίαση της ψυχής μου. Με αυτή την ασπίδα, όλα τα αρνητικά αισθήματα, όπως η αγωνία και ο φόβος της σύγκρισης, αδυνατίζουν. Η συγγραφή για μένα έχει ενδογενή αξία, όχι εργαλειακή, δεν εξυπηρετεί δηλαδή κανέναν μεταγενέστερο σκοπό. Με απελευθερώνει, απογειώνει τις αισθήσεις μου, κινητοποιεί την ψυχή μου. Με αυτή τη λογική, ο ενδεχόμενος αρνητισμός εξαϋλώνεται.

Λένε ότι όταν γράφεις πρέπει να αφήνεις ένα κομμάτι της ψυχής σου στο χαρτί, αλλιώς ο αναγνώστης δεν θα σε νιώσει. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Η ερώτηση είναι εξαιρετική, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσω μία άποψη που την έχω ως κινητήριο δύναμη στη ζωή μου. Χάσε ή κέρδισε, αλλά πάλεψέ το. Ότι κι αν αποφασίσουμε να κάνουμε, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας και αποδοχή, πρέπει να είναι ντυμένο με το μανδύα του ψυχικού βασιλιά που λέγεται πάθος. Χωρίς πάθος, σε κανέναν χώρο, πουθενά στη ζωή, δεν μπορείς να αποζητάς την νίκη. Έτσι και στο βιβλίο, ο χώρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, είναι εύκολο να εντοπίσεις έναν παθιασμένο συγγραφέα, από έναν συγγραφέα πιο ψυχρού, επαγγελματικού τύπου. Εντοπίζεις εύκολα, τη διαφορά της εσωτερικής φλόγας, από την διεκπεραίωση. Άρα, συμφωνώ απόλυτα με το νόημα της ερώτησής σας. Κάτι τέτοιο άλλωστε δε συμβαίνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις;

Γιατί το μυστήριο μας γοητεύει και νιώθουμε έλξη γι αυτό;

Εχω την αίσθηση ότι όταν μιλάμε για την έννοια του μυστηρίου, σε όλους μας διέρχεται μία αίσθηση ότι είναι κάτι επικίνδυνο, αλλά με έναν ανυπόφορα γλυκό τρόπο. Είναι μία βουτιά στο άγνωστο, αλλά με την υπόσχεση των απαράμιλλων συγκινήσεων. Είναι ένα ταξίδι στο πουθενά, αλλά με όχημα την εκτόξευση της αδρεναλίνης. Το μυστήριο δίνει χρώμα σε έναν λευκό πίνακα, το μυστήριο είναι εκείνο που δημιουργεί κίνητρα εκεί που δεν υπάρχουν. Φανταστείτε μία ζωή, χωρίς μυστήριο. Θα είναι μία ζωή που θα βάλλεται από την κατοχή της μονοτονίας, ένας ατελείωτος στενότατος μονόδρομος.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Προς το παρόν, γεύομαι τη χαρά να βλέπω την «ΜΑΥΡΗ ΑΜΜΟ» να λαμβάνει σάρκα και οστά. Δεν γράφω κάτι άλλο για την ώρα, και για να πω και την αλήθεια, όταν ξεκινήσω πάλι να γράφω, θέλω να έχει εκμηδενιστεί η όποια κόπωση από την συγγραφή του τελευταίου βιβλίου. Θέλω το μυαλό να έχει σβήσει από τις εικόνες και να επιθυμεί διακαώς να γεννήσει καινούριες ,άφθαρτες. Θα γίνει σύντομα και αυτό. Θεωρώ ότι αν όλα πάνε καλά και σε συνεννόηση πάντα με τον εκδοτικό μου οίκο, την ΗΡΑ Εκδοτική, σε ένα χρόνο από τώρα, θα μπορούμε να μιλάμε για το τρίτο μου μυθιστόρημα. Πάντως δεν πρόκειται να αλλάξω ύφος και κατηγορία, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Την αγωνία και την συγκίνηση που νιώθω όταν ξεκινώ να χτίζω στο μυαλό μου την υπόθεση του βιβλίου και την δημιουργικότητα που μου προσφέρει η ανάδειξή της, νομίζω ότι μόνο το αστυνομικό μυθιστόρημα, με τη μορφή που σας το περιέγραψα μπορεί να μου την προσφέρει.

Μια ευχή για τους αναγνώστες σας!

Οπως είπα και στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, εύχομαι ο αναγνώστης που θα το διαβάσει, τελειώνοντας το, να κρατήσει ό,τι εκείνος επιθυμεί. Ας είναι η ταύτιση με έναν ήρωα, ας είναι τα διάφορα σχήματα που θα πλάσει με το μυαλό του, ας είναι οι εικόνες που θα φανταστεί. Σε άλλον μπορεί να αρέσει η υπόθεση, σε κάποιον άλλον μπορεί να αρέσει κάτι άλλο. Εμένα με ενδιαφέρει αυτός που θα το διαβάσει, να χαθεί στο κόσμο του βιβλίου, να ξεχάσει την καθημερινότητά του για λίγο, να ταξιδέψει κάπου αλλού με τη φαντασία του. Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου, μέσα από αυτό το μικρό ταξίδι, να προσφέρω μία όμορφη πινελιά στους καθημερινούς ρυθμούς

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου