ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τριάντα δημιουργικά χρόνια

τριάντα-δημιουργικά-χρόνια-470354

Οι «Αφέντρες των Αφετών» αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα και αναβιώνουν τον Κλήδονα

Εντονη δραστηριότητα αναπτύσσουν οι «Αφέντρες των Αφετών», που συμπληρώνουν 30 δημιουργικά χρόνια και ετοιμάζονται να αναβιώσουν για μια ακόμη χρονιά το έθιμο του Κλήδονα, διοργανώνοντας παράλληλα ειδική επετειακή εκδήλωση που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Τα μέλη του Εκπολιτιστικού, Επιμορφωτικού, Εξωραϊστικού Συλλόγου Γυναικών Αφετών Πηλίου κρατούν την παράδοση και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στις εκδηλώσεις που αποτελούν πλέον θεσμό που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία των Αφετών με τη συμμετοχή του χορευτικού συνόλου της Μητρόπολης Δημητριάδος «Δημητριάς» που θα ταξιδέψει νοερά τους παριστάμενους σε όλη την Ελλάδα μέσα από τους χορούς που θα παρουσιάσει. Υπεύθυνη του χορευτικού συνόλου της Μητρόπολης είναι η Κατερίνα Γκανέτσα – Ντότη.

Θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, πλούσια λαχειοφόρο αγορά, με τις διοργανώτριες να προτρέπουν τους συμμετέχοντες να φέρουν τα μαγιάτικα στεφάνια «για να καούν στου Αη – Γιαννιού τη χάρη».

Με πρωτοβουλία του συλλόγου και στο πλαίσιο του κύκλου των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση βράβευσης νέων που κατάγονται από την περιοχή και ξεχωρίζουν με την δράση τους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου Αφετών. Χειροκροτήματα ακούστηκαν όταν εμφανίστηκε ο παγκόσμιος κυπελλούχος ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης και 4ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η πρόεδρος του συλλόγου Λίτσα Παρισάκη φανερά συγκινημένη αναφέρθηκε στον Χρήστο «το δικό τους παιδί» όπως είπε, καθώς ο πατέρας του κατάγεται από το χωριό. Ο Χρήστος Βολικάκης ευχαρίστησε τους πάντες για την θερμή υποδοχή και την αναγνώριση των προσπαθειών του, ενώ υποσχέθηκε να διεκδικήσει το ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο και να βοηθήσει τα παιδιά του χωριού, δημιουργώντας μια ομάδα που θα ασχοληθεί με αυτό το άθλημα.

Η δεύτερη έκπληξη της εκδήλωσης ήταν η Λεμονιά Μπέζα από το Νεοχώρι με άριστες μουσικές σπουδές, νικήτρια του μουσικού διαγωνισμού «Voice», η οποία εξέφρασε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Αφέντρες που με τιμούν και όλους εσάς που με ψηφίσατε».

Ακολούθησαν βραβεύσεις της Εβελίνας Εμετρζιάδη, του Γιώργου και της Μαριάνθης, το γένος Βίτσου που εισήχθη στο τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

Η Φαμπιόλα Χίλα του Τίμο και της Μύρα παρότι εισήχθη στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα παρακολουθήσει τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στο ΙΕΚ Δήμητρα στο Βόλο – τμήμα Τουριστικών Μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας.

Ο Κυριάκος Σκουμποτής (το γένος Παρισάκη) του Νικολάου και της Ναταλίας εισήχθη στο ΤΕΙ Λάρισας, τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και σπουδάζει στον τομέα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας.

Η Χρηστίνα Χίλα του Πέτρου και της Αλεξάνδρας τελείωσε με άριστα την κομμωτική και εργάζεται.

Κατέπληξε τους πάντες, εξάλλου, η 11χρονη Βικτώρια Εμερτζιάδου, του Γιώργου και της Μαριάνθης, εγγονή Βίτσου, για το χρυσό μετάλλιο που πήρε τον Μάιο του 2018 στους αγώνες της Ενωσης ΤΑΕ – ΚΒΟ – ΝΤΟ Βορείου Ελλάδος, φορώντας μάλιστα και τη μπλε ζώνη που αναλογεί στους αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας.

Η πρόεδρος του συλλόγου «Αφέντρες των Αφετών» αναφέρθηκε λεπτομερώς στο συγκεκριμένο άθλημα που έγινε επίσημα ολυμπιακό και εξέφρασε την άποψη ότι «είναι η καλύτερη άθληση για τα παιδιά αφού αναπτύσσει το μυαλό και γυμνάζει το σώμα». Δώρα δόθηκαν ακόμα και σε δύο νεογέννητα δίδυμα της οικογένειας Π. Παρισάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα αναμνηστικά της νέας χρονιάς που προσφέρθηκαν από την πρόεδρο σε κάθε οικογένεια με πολλές ευχές στο φινάλε της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων θεσμικών φορέων και πλήθους κόσμου.

ΓΛ. ΥΔΡ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου