ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σεμινάριο παλαιογραφίας

σεμινάριο-παλαιογραφίας-471826

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία υλοποιείται στο Βόλο

Ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών το σεμινάριο ελληνικής παλαιογραφίας, που διοργανώθηκε από τον διδάσκοντα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο δρ. Θεολογίας και Ελληνικής Παλαιογραφίας υπό την αιγίδα του τομέα έρευνας, διαχείρισης και συντήρησης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Ο πρώτος κύκλος σπουδών επικεντρώθηκε στην εκμάθηση κανόνων διπλωματικής μεταγραφής χειρογράφων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, που έφτασαν τους πενήντα στον αριθμό, δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με την παλαιογραφία. Μέσω της πρακτικής άσκησης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση συντομογραφιών και συμπλεγμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν από Βυζαντινούς γραφείς και λόγιους και συζητήθηκε αναλυτικά η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα των κωδίκων ως γραπτές πήγες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι κώδικες, που μελετήθηκαν σε ψηφιακή μορφή, χρονολογούνται από τον 4 έως τον 10 αιώνα μ.Χ. και περιέχουν αντιπροσωπευτικά δείγματα μεγαλογράμματης και μικρογράμματης γραφής, που διασώζουν ελληνικά χειρόγραφα.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας. Το Μουσείο φιλοξενεί ένα σημαντικό δείγμα από σπάνια παλαίτυπα, που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες ναών της Μακρινίτσας κατά τους 17ο και 19ο αιώνες. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να διαβάσουν την επιγραφή στην περίφημη μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα της Θεοτόκου «Οξεία επίσκεψις» του 13ου αιώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου