ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανδρέας Κατσιγιάννης: Πρεσβευτής του Βόλου διεθνώς

ανδρέας-κατσιγιάννης-πρεσβευτής-του-549301

Με αφορμή την τιμητική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο διακεκριμένος δημιουργός ξεφυλλίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το άλμπουμ της διαδρομής του

Δύο και πλέον δημιουργικές δεκαετίες μετρά ο πολυτάλαντος Ανδρέας Κατσιγιάννης, τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης που διοργανώνεται την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» με αφορμή τα 30χρονα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο συνθέτης και μουσικός, «ψυχή» και δημιουργός της Εστουδιαντίνας, ταξιδεύει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με γεμάτη ψυχή, μεταφέροντας παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη την αγάπη του για τον Βόλο. Εχοντας ως βάση την πόλη που γεννήθηκε και ακτίνα δράσης από την Ιαπωνία μέχρι τον Βόρειο Πόλο, δημιουργεί γέφυρες φιλίας και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών με εφόδιο την ειρηνοποιό δύναμη του πολιτισμού.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη μακρά και γόνιμη καλλιτεχνική του πορεία, που εμπεριέχει συγκινητικές στιγμές, υπογραμμίζει την αγάπη που τρέφει για τον Βόλο, ενώ όπως τονίζει μεταξύ άλλων κάθε συμβολική απόδοση τιμής στο πρόσωπό του, του δίνει ώθηση και κίνητρο για να συνεχίσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ποια συναισθήματα σας δημιουργεί η απόδοση τιμής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;

Μεγάλη χαρά κατ’ αρχάς, γιατί υπογραμμίζει τη σχέση μου με τον Βόλο. Παρ΄ όλο που δεν έχω γεννηθεί στον Βόλο, θεωρώ ότι είναι η γενέτειρα πόλη στην ουσία. Είναι η πόλη που έχω συνδεθεί άμεσα μαζί της, την αγάπησα, γιατί στον Βόλο έκανα την οικογένειά μου, κατά κύριο λόγο, στον Βόλο ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στη μουσική, για πολλά χρόνια ήμουν καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο της πόλης. Τον Βόλο τον αγάπησα μέσα από την κουλτούρα του, αλλά και μέσα από την ιδιαίτερη κουλτούρα των κατοίκων της Νέας Ιωνίας, που είναι ξεχωριστό κομμάτι και αποτελεί μια ιδιαίτερη πτυχή της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ανώτατο αυτό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, αγκαλιάζει τους πολίτες, με τις δράσεις του. Για μένα είναι συμβολική και πολύ τιμητική αυτή η βράβευση, διότι κι εγώ ήμουν κάποτε φοιτητής, σε κάποια άλλη πόλη και συμβολίζει την αξία του δασκάλου προς την κοινωνία, προς τους μαθητές, τη νεολαία. Είναι πάντοτε σημαντικό σε κάθε πόλη να υπάρχει ένα σχολείο, ένα Πανεπιστήμιο. Από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας, θεωρώ κόσμημα να υπάρχει ένα Πανεπιστήμιο.

Εχοντας σαν ορμητήριο τον Βόλο ταξιδεύετε μουσικά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα…

Πάντοτε όπου κι αν βρεθώ, έχω ως αφετηρία τον Βόλο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω πάρα πολύ παίζοντας τη μουσική μου. Κυρίως η μουσική είναι η τέχνη που βοηθά τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν. Είναι μια από τις τέχνες, που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους. Η επικοινωνία των ανθρώπων είναι απαραίτητη μέσα από τις τέχνες, διότι εκεί ο άνθρωπος προβάλλει τα ελεύθερά του συναισθήματα.

Εχει ενδιαφέρον η «χαρτογράφηση» των χωρών, όπου έχετε πραγματοποιήσει συναυλίες είτε με την Εστουδιαντίνα, είτε με κάποιο άλλο σχήμα…

Ξεκινώντας το ταξίδι με την Εστουδιαντίνα πριν από 23 χρόνια, κανένας δεν περίμενε, ούτε εγώ ο ίδιος, ότι θα γράψει μια σελίδα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Αυτή η σελίδα συνεχίζει να γράφεται κυρίως μέσα από το έργο που παράχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και παράγεται και μέσα από τη συνομιλία με το κοινό και τις συναυλίες κυρίως στον απόδημο ελληνισμό, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Η μουσική καταφέρνει να σπάσει στεγανά και λειτουργεί ενωτικά πάντοτε. Από την Ιαπωνία και την Κίνα μέχρι την Παταγονία και τον Βόρειο Πόλο διαπιστώνω ότι πάντοτε η μουσική χαρίζει στον ακροατή ένα χαμόγελο, αισιοδοξία, ανάταση ψυχής. Είμαι τυχερός, γιατί αυτό που ονειρεύτηκα από παιδί κατάφερα να το υλοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο και να έρθω σε επικοινωνία με τόσο κόσμο, να μιλήσω την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Προσωπικά θεωρώ ότι η μουσική μπορεί να φέρει τον άνθρωπο σε μια άλλη διάσταση σε έναν χώρο και σε έναν χρόνο ο οποίος δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, αλλά έχει μόνο μια διαδρομή για την ψυχή, για την αγάπη. Ο,τι δεν μπορούν να πουν οι λέξεις, μπορούν να το πουν εύκολα οι τέχνες. Ημουν τυχερός, γιατί από μικρή ηλικία άρχισα να ταξιδεύω σε κάθε γωνιά της Γης με τη μουσική, μου έδωσε έναν άλλο ορίζοντα και μια άλλη οπτική για την κοινωνία. Την εμπειρία την αποτυπώνω κάθε φορά όταν γράφω. Ο,τι και να γράψω, σε όποια πόλη, σε όποιο θέατρο να βρεθώ, πάντοτε υπάρχει αυτή η ρίζα και αυτή η σχέση μου με την πόλη. Από το Δημοτικό Ωδείο ξεκίνησα τη διαδρομή μου ως καθηγητής μουσικής και εκεί έστησα και την Εστουδιαντίνα.

Ποιοί είναι οι σταθμοί που έχουν σημαδέψει το ταξίδι καρδιάς στις μουσικές διαδρομές του κόσμου;

Εχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς, στη αρχή ως μουσικός. Με την Εστουδιαντίνα, αλλά και ως δημιουργός έχουμε κάνει ξεχωριστές συνεργασίες. Δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω, είναι πολλές, αλλά θεωρώ ότι οι συναυλίες που κάναμε με την Εστουδιαντίνα όταν παίξαμε στη Σκάλα του Μιλάνου ήταν σημαντικό γεγονός. Η προσωπική μου συνεργασία με συνθέτες του εξωτερικού και με δημιουργούς, όπως η Λορίνα Μακένιθ, η συνεργασία της Εστουδιαντίνας με τον Πίτερ Γκάμπριελ, που σηματοδοτεί έναν ολόκληρο κόσμο, η προσωπική μου συνεργασία με τον Λιβανελί, που μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδησαν για την Ιμβρο. Η παρέμβασή μου στην ΟΥΝΕΣΚΟ για να ανοίξουν τα ελληνικά σχολεία της Ιμβρου, η συναυλία στην Ιμβρο που έδωσε ένα ενωτικό μήνυμα. Καταφέραμε μέσα από τις συνεργασίες δύο κορυφαίων Ελλήνων να δώσουμε ένα μήνυμα ότι οι λαοί ό,τι και να τους χωρίζει δεν μπορούν να μην προσφέρουν εκπαίδευση, παιδεία και μουσική και καταφέραμε πριν τέσσερα χρόνια να ανοίξουμε το σχολείο της Ιμβρου. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και αισθάνομαι δικαιωμένος για αυτό. Η επιτυχία της μουσικής που είχα κάνει για τη Σμύρνη, που στην Τουρκία το 2014 βγήκε ο πρώτος δίσκος ορχηστρικής μουσικής, οι συναυλίες που κάναμε σε ακριτικές περιοχές, η συναυλία στη Γεωργία με την Εστουδιαντίνα, η συναυλία που έκανα στην Αίγυπτο, η μουσική που έγραψα για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η συνεργασία με τον Τίτο Πατρίκιο είναι σημαντικές στιγμές.

Η πορεία σας αποδεικνύει ότι είστε ουσιαστικά πρεσβευτής ειρήνης και πολιτισμού διεθνώς…

Πρεσβεύω αυτό που αισθάνομαι. Η μουσική είναι ο κόσμος που εμπεριέχεται μέσα μας και ενεργοποιεί μόνο θετικά στοιχεία στον άνθρωπο. Ενεργοποιεί τη δημοκρατική μας φύση, τις αισθήσεις μας και είναι μια ενωτική πράξη του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Αναπαράγουμε τα πρότυπά μας και εκεί ανακαλούμε κι εμείς ως δημιουργοί τη μνήμη και τα παιδικά μας χρόνια. Είμαι τυχερός, γιατί μεγάλωσα σε ένα μουσικό περιβάλλον και θεωρώ ότι τίμησα κι εγώ όλη τη γνώση που εισέπραξα ως παιδί. Κατάφερα κι εγώ να τη μεταλαμπαδεύσω σαν δημιουργία και να τη μεταδώσω όπου μπορώ. Μου άρεσε πάντα να μεταδίδω τη γνώση μου και αυτό κάνω.

Ο Βόλος παραμένει πάντα η βάση σας;

Πάντοτε είναι η βάση μου. Ο δημιουργός φέρει παντού τη βάση και την πατρίδα του και τις μνήμες του όπου και να βρίσκεται, όπου και να δημιουργεί. Ζω μόνιμα στην Αθήνα τον περισσότερο καιρό, αλλά τα καλοκαίρια είμαι στον Βόλο, έχω έδρα τον Βόλο για να ταξιδεύω παντού.

Η ίδια η πόλη σάς ανταποδίδει, άραγε, την αγάπη, με την οποία την περιβάλλετε;

Δεν περιμένω ανταπόδοση. Πάντοτε στις συναυλίες μου οι άνθρωποι με τιμούν, έρχονται πολλές φορές στην Αθήνα που κάνω περισσότερες εμφανίσεις, η ανταπόδοση είναι κάτι που δεν έχει άμεση σχέση με την επαφή μου με τους ανθρώπους. Εγώ πάντοτε θα παράγω με βάση το αξιακό μου ιδεώδες, με βάση τις αναμνήσεις μου, με βάση τις μνήμες μου, με βάση αυτό που αισθάνομαι.

Θεωρώ ότι αυτή η πόλη είναι ένα κύτταρο πολιτισμού με τα προβλήματά της και τις αγκυλώσεις της όπως κάθε πόλη. Οπως κάθε κοινωνία, όπως όλη μας η χώρα τον τελευταίο καιρό, αμφιταλαντεύεται μέσα σε προβλήματα και μέσα σε ιδεολογικές ανακατατάξεις, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια από τις ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδος, μια πόλη η οποία συνδέει το σήμερα με το χθες. Μην ξεχνάτε ότι σημαντικό κομμάτι σε αυτή την πόλη έχει το προσφυγικό στοιχείο. Πάντοτε με συγκινούσαν η αγάπη και η συναίνεση των ανθρώπων κοντά στον άνθρωπο. Κάποτε και οι δικοί μου οι πρόγονοι ήρθαν από τη Μικρά Ασία, βρεθήκαν στον Πειραιά, άλλοι στον Βόλο, άλλοι στη Θεσσαλονίκη, άλλοι στην Αθήνα, άλλοι στην Αμερική και περίμεναν μια αγκαλιά από τους ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς σήμερα, που ξαναζούμε παρόμοια περιστατικά κι ο Βόλος λόγω γεωγραφικής θέσης είναι ένα λιμάνι. Πάντα το λιμάνι αποτελεί μια αγκαλιά είτε για έναν ναυτικό, είτε για έναν κυνηγημένο από πόλεμο, είτε για μια ψυχή η οποία περιμένει το λιμάνι να ησυχάσει. Η ιστορία της πόλης εμπεριέχει μια ιδιαίτερη κουλτούρα που την πήρε σε κύριο βαθμό από την προσφυγική Νέα Ιωνία. Εχω μια ιδιαίτερη αγάπη στη Νέα Ιωνία, θα το λέω πάντοτε.

Τι επιφυλάσσει η συνέχεια του μουσικού σας ταξιδιού στην Ελλάδα και τον κόσμο;

Ξεκινάμε συναυλίες με την Εστουδιαντίνα όπως είχαμε κάνει και πέρυσι μια περιοδεία καλοκαιρινή. Ετοιμάζω ένα πολύ σημαντικό έργο που γίνεται στην ουσία με την προτροπή της Εστίας των Ιώνων, οι οποίοι δημιουργούν το κτίριο του πρόσφυγα στη Νέα Ιωνία που θα είναι έτοιμο το 2022 με όλα τα κειμήλια και τα αρχεία από τις προσφυγικές οικογένειες. Με αφορμή αυτή την κίνηση ετοιμάζω ένα έργο που έχω μελοποιήσει κυρίως ποιητές που έχουν καταγωγή από τη Μικρά Ασία, αλλά και σύγχρονους. Γίνεται ένα έργο για την Ιωνία και νομίζω ότι οι Μικρασιάτες θα έχουν αναφορά σε ένα σύγχρονο έργο που μιλά για τη Μικρά Ασία, που μιλά για όλη αυτή την ιστορία με ένα σύγχρονο τρόπο. Θα έλεγα ότι είναι σύγχρονο λαϊκό ορατόριο στη μνήμη της προσφυγιάς και των Μικρασιατών και βγαίνει πολυτελέστατη έκδοση με αρχειακό υλικό που λέγεται «Γη της Ιωνίας».

Μέσα από την προσωπική σας διαδρομή διαφυλάττετε ουσιαστικά την ιστορική μνήμη. Η απόδοση τιμής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το επιστέγασμα της προσπάθειάς σας;

Κάθε τιμή είναι αφετηρία για μια καινούργια αρχή για μένα. Η δημιουργία δεν σταματά ποτέ. Αυτό που εισπράττω εγώ από την αγάπη του κόσμου είναι σημαντικό, γιατί μου δίνει δύναμη και κουράγιο και μου λέει «συνέχισε». Η συμβολική απόδοση τιμής είναι εφαλτήριο για να συνεχίσεις, σου δίνει κουράγιο. Εγώ ασχολήθηκα με τη μουσική στην ουσία γιατί θέλω να σώσω τις αναμνήσεις μου, στοιχεία που θα καταφέρω να μεταφέρω στο μέλλον. Περιμένω όλους τους Βολιώτες να μοιραστούμε μαζί αυτή τη χαρά, γιατί η χαρά η δική μου είναι δική μας. Αυτό είναι το μήνυμα αυτής της συνέντευξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου