ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκίνηση στο Μεταξουργείο

συγκίνηση-στο-μεταξουργείο-597966

Πλήθος κόσμου στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Δικαίου «Ο τελευταίος Ελληνας της Σμύρνης»

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Μεταξουργείου παρουσιάστηκε χθες σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης το βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ο τελευταίος Ελληνας της Σμύρνης», που αναφέρεται σε μια εμβληματική μορφή, τον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κοινό κάλεσμα των διοργανωτών, του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, των τριών Μικρασιατικών Συλλόγων «Ιωνες», «Το Εγγλεζονήσι» και «Μνήμες Προσφύγων», καθώς και των εκδόσεων «Πατάκη», δίνοντας τα εύσημα στη συγγραφέα, η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Νέα Ιωνία Βόλου.

Για το βιβλίο μίλησαν ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο Νίκος Βαραλής δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και η Ροσσάνα Πώποτα δημοσιογράφος. Χαιρετισμό εκ μέρους των τριών Συλλόγων απηύθυνε η Ουρανία Σταματιάδου πρόεδρος του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι». Αποσπάσματα διάβασαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου και του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου. Τον συντονισμό έκανε η Βάσα Παρασκευά δρ. Θεολογίας και αντιπρόεδρος της Εστίας «Ιωνες».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν με πολύ θερμά λόγια στη βαθιά ευαισθησία της βραβευμένης συγγραφέα, η οποία προσεγγίζει με ιδιαίτερο σεβασμό τη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο του πατέρα και εθνάρχη των Μικρασιατών Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που σφράγισε με τη θυσία του την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, γράφοντας σελίδα χρυσή.

Στις 250 σελίδες του βιβλίου, που απευθύνεται στους νέους και πρόσφατα κυκλοφόρησε, η συγγραφέας με σεβασμό στην αντικειμενικότητα και ερευνώντας αξιόπιστες πηγές, ώστε να αποδειχτεί η ιστορική αλήθεια, καταγράφει μέσα από τη μυθιστορηματική πλοκή σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια της παρουσίας των Ελλήνων στη Σμύρνη. Κυρίως όμως προβάλλεται η ηρωική, χαρισματική και συνάμα τραγική μορφή του εθνοϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου, η ψυχή της Ελληνικής Μικράς Ασίας, όπως υπογραμμίστηκε.

Η πάντα σεμνή συγγραφέας ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι αγαπά βαθιά τον τόπο της, τιμά τις ρίζες της, την παράδοση των προγόνων της και την ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων και αποδεικνύοντας στην πράξη όλα τούτα αποφάσισε τα έσοδα από τις πωλήσεις του τελευταίου βιβλίου της να διατεθούν για την ανέγερση ναΐσκου προς τιμήν του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Και φυσικά δεν έμεινε μόνο στην επιθυμία, αλλά με τη στήριξη της Εστίας «Ιωνες», στην οποία ανήκει ως μέλος, προέβη σε διάφορες ενέργειες απευθυνόμενη στον Δήμο και στην Εκκλησία, ώστε σε συνεργασία τόσο με τους άλλους Μικρασιατικούς Συλλόγους, όσο και με τον ευαισθητοποιημένο στο θέμα αυτό μικρασιατικό κόσμο να υλοποιηθεί το έργο. Το ευχάριστο για εκείνη, αλλά και για όλους τους Μικρασιάτες είναι ότι οι φορείς είδαν θετικά το ζήτημα και ανταποκρίθηκαν, ώστε το έργο να βαδίσει στην πραγμάτωσή του.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου