ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αννα Μαλισιόβα: Κάνει τον κόσμο καλύτερο

αννα-μαλισιόβα-κάνει-τον-κόσμο-καλύτε-600909

Η Βολιώτισσα που έκανε εικονική πραγματικότητα για τα παιδιά με καρκίνο μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου στις 15 Φεβρουαρίου, συνομιλούμε με τη γυναίκα που μας απασχόλησε τις τελευταίες μέρες και μας έκανε να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας. Με την κ. Αννα Μαλισιόβα, η οποία είναι καθηγήτρια φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός και πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis. Η κ. Μαλισιόβα αυτή τη στιγμή κουράρει στο εξωτερικό την πιο διάσημη φωνή του κόσμου, κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Tomatis, της οποίας είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια. Μηχανήματά της υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο μέχρι το Κατάρ και εκείνη μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο γραφείο της στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα εφαρμόζει τη μέθοδο Tomatis, σε συνδυασμό με ένα πρωτοποριακό σύστημα εικονικής πραγματικότητας, που έφερε από την Αμερική για την καταπολέμηση των φοβιών. Και μέσα σε όλα αυτά και καινοτόμα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας, τα οποία εφαρμόζει εντελώς δωρεάν σε παιδιά κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών τους.

Πείτε μας τι ακριβώς είναι η μέθοδος Tomatis και ποιους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει;

Η μέθοδος Tomatis είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο ιατρό Alfred Tomatis και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικής συσκευής, που διεγείρει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον τρόπο που ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου. Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα άρθρωσης, δυσκολίες συγκέντρωσης, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες είναι μερικά από τα προβλήματα στα οποία βρίσκει αποτελεσματική λύση η ηχοθεραπευτική μέθοδος Tomatis, πρωτοπόρος στον τομέα της νευροεπιστήμης.

Τα αυτιά μας δεν είναι μόνο για να ακούμε, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Αυτή είναι η μία, προφανής λειτουργία τους. Το αυτί, εκτός από την παθητική ακοή, ευθύνεται για τη λειτουργία της ισορροπίας (περιοχή αιθουσαίου), ελέγχει τις κινήσεις, τον συντονισμό και τον ρυθμό μας. Επίσης, είναι η κύρια δίοδος πληροφοριών προς τον εγκέφαλο.

Ενας άνθρωπος μπορεί να ακούει καλά, αλλά να μην επεξεργάζεται σωστά και με την ανάλογη ταχύτητα όσα ακούει. Ετσι, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πολλή ώρα σε κάτι, διακόπτει συχνά τους άλλους όταν μιλούν και παρερμηνεύει τα λόγια τους, ρωτά συχνά «τι είπες;», ενώ πιο πριν έχει ακούσει αυτό που έχει ειπωθεί και έχει θέματα μνήμης. Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Η μέθοδος Tomatis επανεκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να μεταβιβάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μήνυμα στον εγκέφαλο. Είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση και εξαιρετικά θεαματική για όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά τους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς βοηθά όλους τους ανθρώπους να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Εξηγήστε μας πώς καταφέρατε να συνδυάσετε τη μέθοδο Tomatis με την εικονική πραγματικότητα;

Αυτό που κάνω μέχρι τώρα, τη μέθοδο Tomatis, ήθελα να το εμπλουτίσω και με άλλες καινοτόμες μεθόδους/τεχνολογίες. Στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα και η ρομποτική θα αναδιαμορφώσουν πλήρως τις αγορές και την κοινωνία. Εχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες σε σχέση με την εικονική πραγματικότητα και το πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους. Θα αναφερθώ σε μία από αυτές, τις χιλιάδες έρευνες, που έγινε στο εξωτερικό, για να καταλάβετε τη δύναμη αυτής. Σε ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκαύματα, σε καθημερινή βάση στο νοσοκομείο τούς φορούσαν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Για 20 λεπτά περίπου οι ασθενείς έβλεπαν ότι τους «πετούν» χιόνι και νερό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 60% αυτών των ανθρώπων, μέσα σε λίγες μέρες, σταμάτησε να έχει την αίσθηση του καψίματος και παρουσίασε μείωση του πόνου που ένιωθε. Τα μηνύματα κατευθύνονται χωρίς σχεδόν καμία επεξεργασία κατευθείαν στο υποσυνείδητο του ανθρώπου και γίνονται πολύ γρήγορα αποδεκτά αφού δεν απαιτούν προσπάθεια.

Πολλοί από τους πελάτες μου αντιμετώπιζαν διάφορες φοβίες, οι οποίες πολλές φορές κατέληγαν και σε κρίσεις πανικού επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Είδα στο εξωτερικό την εικονική πραγματικότητα να αποτελεί ήδη μία από τις βασικές θεραπείες που βοηθά τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τις φοβίες τους με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο. Ετσι λοιπόν έφερα ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας, έτσι όπως το είδα να εφαρμόζεται σε κλινικές και σε νοσοκομεία στην Αμερική, το προσάρμοσα στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μου και άρχισα να το εφαρμόζω στους πελάτες μου που αντιμετώπιζαν φοβίες, όπως είναι η αγοραφοβία και η υψοφοβία, παράλληλα με το Tomatis και σε συνεργασία με ψυχολόγους. Το άτομο φορά τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και σ’ ένα περιβάλλον προσομοίωσης, ελεγχόμενα και βαθμιαία έρχεται αντιμέτωπο με αυτό που τον φοβίζει. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που έχει αγοραφοβία, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας βλέπει τον εαυτό του να στριμώχνεται μέσα στο μετρό και στο λεωφορείο, παρακολουθεί μια θεατρική παράσταση, βγαίνει και τραγουδά σε κοινό με χιλιάδες ανθρώπους από κάτω να τον αποθεώνουν. Αυτό είναι μία από τις εφαρμογές. Μόνο όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους φόβους μας μπορούμε και να τους ξεπεράσουμε. Σταδιακά ο άνθρωπος εξοικειώνεται με το φοβικό σενάριο και μαθαίνει όταν βρεθεί στην αντίστοιχη κατάσταση στην πραγματική ζωή να είναι σε θέση να το διαχειριστεί.

Κάνετε όμως και κάτι πολύ σπουδαίο για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Ηθελα, αυτό που είδα και με μάγεψε έξω, να το φέρω στην πατρίδα μου και να το κάνω αφιλοκερδώς σε παιδιά που ταλαιπωρούνται, με στόχο να βελτιώσω τις συνθήκες μιας επίπονης διαδικασίας. Τέσσερις από τις εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και στοχεύουν στο να αποσπούν την προσοχή τους κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών τους. Φορώντας το σύστημα τα παιδιά μπορούν να μεταφερθούν σε ιδεατούς, εικονικούς κόσμους όπου έχουν τη δυνατότητα να παίξουν παιχνίδια, να κάνουν βόλτες με βάρκα, να λύσουν μυστήρια και γρίφους, να επισκεφθούν γκαλερί τεχνών ή ακόμα και να κάνουν ελεύθερη κατάδυση και όλα αυτά ενώ κάνουν τη χημειοθεραπεία τους. Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας αποσπά την προσοχή των παιδιών από το νοσοκομειακό περιβάλλον και τους μεταφέρει σε έναν εικονικό κόσμο. Τα παιδιά καταδύονται σε μαγικούς κόσμους και το βιώνουν με όλη τους την ψυχή. Αυτό που κάνουμε στην ουσία είναι να τραβάμε το επίκεντρο της προσοχής των παιδιών στον εικονικό κόσμο αφήνοντας έτσι πολύ μικρότερο το ενδεχόμενο να επικεντρωθεί η προσοχή τους σε οτιδήποτε άλλο. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι έχουν στην ουσία περιορισμένο αριθμό πληροφοριών που μπορούν να επεξεργαστούν και το σύστημα αντίληψης μοιάζει να μπορεί να επικεντρώσει την προσοχή του ατόμου μόνο σε συγκεκριμένα πράγματα.

Τι σημαίνει για εσάς καινοτομία;

Η καινοτομία κατά την προσωπική μου γνώμη πρέπει να έχει ως στόχο και επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό που σήμερα φαντάζει τρελό, είναι η αυριανή καινοτόμα ιδέα, αρκεί να βγεις έξω από το «κουτί» σου, έξω από αυτό που εσύ ορίζεις ασφάλεια και να μπορέσεις να το δεις.

Τι είναι αυτό που σας παρακινεί και από πού αντλεί δύναμη και έμπνευση ένας νέος άνθρωπος όπως είστε εσείς;

Δύναμη είσαι εσύ και αυτό που κρύβεις μέσα σου. Θέλω να ζω και όχι απλά να υπάρχω. Αυτό έχω επιλέξει. Αυτό που ονειρεύομαι να έχω τριγύρω μου πρώτα το διαμορφώνω μέσα μου. Δύναμη και έμπνευση αντλώ από κάθε τι κάνει το μυαλό και την καρδιά μου να χτυπούν τρελά.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Τι ονειρεύεστε;

Ο καρκίνος δεν έχει φύλο και ηλικία και δεν κάνει διακρίσεις. Μακριά απ’ όλο τον κόσμο. Εύχομαι σύντομα αυτή η ασθένεια να μην υπάρχει. Ονειρεύομαι αυτή τη στιγμή και έχω σκεφτεί και την επόμενη μέρα μετά από αυτό. Τα γυαλιά μου, όταν ο καρκίνος θα είναι πια παρελθόν, θα τα διαθέσω αφιλοκερδώς σε σχολεία, σε απομακρυσμένες περιοχές, εκεί που τα παιδιά δεν έχουν τόσο εύκολη πρόσβαση στη μάθηση. Θα τα φορούν και θα βλέπουν την Ακρόπολη, μουσεία, γκαλερί τεχνών, θα αποκτούν μέντορες απ’ όλο τον κόσμο που θα τους μιλούν και θα τους εμπνέουν.

Δεν είσαι μονάδα, είσαι μοναδικός, αλλά και μέρος ενός ευρύτερου συνόλου και από τη θέση που βρίσκεσαι κάνε το καλύτερο που μπορείς με όσα μέσα διαθέτεις, πρωτίστως με όλη σου την καρδιά.

Πάντα εμείς επιλέγουμε και πάντα κάθε πράξη μας προσδιορίζει. Είμαστε πραγματικά όλα όσα κάνουμε όταν κανένας δεν μας βλέπει. Για να θέλουμε κάτι περισσότερο, θα πρέπει πρώτα εμείς να γίνουμε κάτι περισσότερο. Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

Δεν σταματάω ποτέ να ονειρεύομαι γιατί ακόμα και τα πιο τρελά πράγματα συνέβησαν στη ζωή μου… Στους μικρούς μου ήρωες πάντα θα λέω: «Εμείς θα δεις που δεν θα πέσουμε, εμείς μια μέρα θα πετάξουμε. Ελα να βάλουμε τα μαγικά γυαλιά και αγκαλιά να ονειρευτούμε…».

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα μου www.annamalisiova.com κι εκεί θα αντλήσουν όλες τις πληροφορίες που επιθυμούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου