ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μικρασιατικά» από τους «Ιωνες»

μικρασιατικά-από-τους-ιωνες-830698

Εκδήλωση της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας

Εκδήλωση με θέμα «Αναφορές στα «Μικρασιατικά μου» – συγγραφή του Αθαν. Ε. Καραθανάση» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του καθιερωμένου, ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2018», από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ιωνες» και την ομάδα Χ.Ε.Ν. Βόλου σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας.

Το βιβλίο «Τα Μικρασιατικά μου» αποτελεί ένα πολύμοχθο ιστορικό, ερευνητικό, συγγραφικό έργο. Ο συγγραφέας κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο και στα γεγονότα της μικρασιατικής γης με πολλούς και σημαντικούς σταθμούς, δίνει αφενός μια εικόνα της ευτυχισμένης Μ. Ασίας πριν την Καταστροφή και αφετέρου τα πάθη και μαρτύρια των Ελλήνων λίγο πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Περιέχει ενότητες για τη νεότερη ιστορία και τον πολιτισμό της Μ. Ασίας μέσα από μια πλούσια και αξιόπιστη βιβλιογραφία, που ο συγγραφέας ερεύνησε και μελέτησε ενδελεχώς, αλλά και από επισκέψεις που ο ίδιος πραγματοποίησε στη Μ. Ασία.

Την εκδήλωση θα ξεκινήσει η Αννα Πετσιάβα – Παπανικολάου φιλόλογος και πρόεδρος της Εστίας «Ιωνες» δίνοντας το γενικό πλαίσιο του βιβλίου του Αθαν. Καραθανάση «Τα Μικρασιατικά μου».

Θα ακολουθήσει ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος φιλόλογος, πρ. γυμνασιάρχης με την εισήγησή του «Μικρά Ασία χαίρε – στα όρια των επτά εκκλησιών της Αποκαλύψεως».

Κατόπιν ο Ιωάννης Μουρέλος καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ. θα αναπτύξει το θέμα «Οι θέσεις της Γαλλίας με την Κεμαλική Τουρκία και οι επιπτώσεις τους στην έκβαση της Μικρασιατικής Εκστρατείας».

Τέλος, ο Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα παρουσιάσει την εισήγησή του με θέμα «Δύο μορφές της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο εκ Σούρπης στρατηγός Αθαν. Φράγκος και ο Αμερικανός κληρικός Ασα Τζένινγκς».

Την επιμέλεια και προβολή εικόνων στη εκδήλωση έχει αναλάβει η Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου, γεν. γραμματέας της Εστίας «Ιωνες». Την εκδήλωση συντονίζει η Ελένη Σεφεριάδου – Πρίντζου, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και μέλος της Εστίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου