ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τέλος τα πλαστικά καλαμάκια σε εστιατόρια στην Kαλιφόρνια

τέλος-τα-πλαστικά-καλαμάκια-σε-εστιατ-748205

Η Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει τα πλαστικά καλαμάκια σε εστιατόρια.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Jerry Brown υπέγραψε την Πέμπτη νόμο που απαγορεύει στα εστιατόρια να διαθέτουν πλαστικά καλαμάκια στους πελάτες τους – εκτός και αν αυτοί ζητήσουν για αυτά συγκεκριμένα.

Ο νόμος αυτός δεν ισχύει για ταχυφαγεία ή για μίνι μάρκετ. Τα εστιατόρια θα μπορούν να διαθέτουν χάρτινα ή μεταλλικά καλαμάκια στους πελάτες τους. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 25 δολαρίων (περίπου 21 ευρώ) την ημέρα μετά από δύο προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον Brown, τα πλαστικά απορρίμματα προκαλούν τον θάνατο σε χιλιάδες θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο. Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα 80 πλαστικές σακούλες στο στομάχι νεκρής φάλαινας, το πτώμα της οποίας είχε ξεβραστεί στην Ταϊλάνδη.

«Το πλαστικό σε όλες τις μορφές του – καλαμάκια, μπουκάλια, συσκευασίες, σακούλες κτλ. – πνίγει τον πλανήτη μας», επισημαίνει ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

Μία περσινή έρευνα από το ακαδημαϊκό περιοδικό Science Advances έδειξε ότι το 2015 μόνο το 9% των πλαστικών ανακυκλώθηκε, 12% κάηκε και το υπόλοιπο 79% κατέληξε στο περιβάλλον.

Ανάλογη πρωτοβουλία έχει πάρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σχεδιάζει να απαγορευθούν τα πλαστικά καλαμάκια στα κράτη-μέλη της έως το 2021. Θιασώτρια του κινήματος ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια είναι εξάλλου και η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου