ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Εκλεψε πίνακα μεγάλης αξίας ζωγράφου ελληνικής καταγωγής & έφυγε ανενόχλητος

μόσχα-εκλεψε-πίνακα-μεγάλης-αξίας-ζωγ-641243

Ισως πρόκειται για την πλέον θρασύτατη κλοπή όλων των εποχών: Ένας 31χρονος άρπαξε με άνεση έναν πίνακα ζωγραφικής μέσα από την πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα. Στη συνέχεια αποχώρησε ανενόχλητος.

Οι κάμερες έχουν καταγράψει λεπτό προς λεπτό την θρασύτατη κλοπή όμως οι φύλακες δεν τον εμπόδισαν. Οπως απολογήθηκαν, τον πέρασαν για υπάλληλο, ενώ δεν υπήρχε συναγερμός με το επίσημο αιτιολογικό ότι επρόκειτο για… προσωρινή έκθεση.

Πρόκειται για τον πίνακα «Άι Πέτρι. Κριμαία» του ελληνικής καταγωγής Ρώσου ζωγράφου Αρχίπ Ιβάνοβιτς Κουίντζι.Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1908, λίγο πριν τον θάνατο του Κουίντζι, και η αξία του υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια.

«Πρόκειται φυσικά για μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για κάθε διευθυντή οποιουδήποτε μουσείου. Θα εξαχθούν όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα. Αυξήσαμε τον αριθμό των φυλάκων στις αίθουσες και ασφαλίσαμε περισσότερο τα μέσα σταθεροποίησης των έργων. Όλοι οι πίνακες θα ενισχυθούν με ηλεκτρονικούς αισθητήρες ασφαλείας, όπως πρέπει να ισχύει παντού», δήλωσε ο διευθυντής Μουσείων του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού Στανισλάβ Κονόνοφ.

Αξιοποιώντας ανώνυμη πληροφορία, η αστυνομία εντόπισε τον πίνακα σε διαμέρισμα που βρισκόταν σε άλλη περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο ύποπτος συνελήφθη έπειτα από εισβολή της ρωσικής αστυνομίας στο σπίτι του, παρά το ότι ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

Ο πίνακας που εκλάπη

Τον περασμένο Μάιο στην ίδια πινακοθήκη, ένας άνδρας είχε βανδαλίσει με λοστό τον πίνακα «Ο Ιβάν ο Τρομερός και ο Γιος του Ιβάν» του Ιλιά Ρέπιν, μια από τις πιο διάσημες δημιουργίες της ρωσικής ζωγραφικής.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου