ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 νέα μέτρα για θέρμανση, νοικοκυριά, πληττόμενους

τα-5-νέα-μέτρα-για-θέρμανση-νοικοκυριά-814203

Τα νέα μέτρα στήριξης, που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, υπερψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Για το μόνο σημείο που σημειώθηκε «εμπλοκή» στη Βουλή είναι το άρθρο 31 του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με το ΚΙΝΑΛ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 να δηλώνουν «παρών».

Τα 5 μέτρα στήριξης

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή προβλέπει τα εξής 5 μέτρα στήριξης:

1) Διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Θα λάβουν διπλό ποσό τον Δεκέμβριο 482.335 ωφελούμενοι από 256.525 νοικοκυριά. Για πρώτη φορά δικαιούχοι θα είναι άστεγοι και γυναίκες – θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας ζευγάρι ανέργων θα πάρει τον Δεκέμβριο το επίδομα του μήνα (Ελάχιστο Εγγυμένο Εισόδημα) αλλά και 300 ευρώ επιπλέον, γονείς με 2 παιδιά επιπλέον 400 ευρώ ενώ πολύτεκνη οικογένεια (4 παιδιά) επιπλέον 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος (έκτακτη ενίσχυση) ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.
2) Εκτακτη ενίσχυση σε τρεις κλάδους

Το δεύτερο μέτρο θα είναι το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. Παρότι δεν έχει ακόμα γίνει αναφορά στο ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» το σενάριο για τα 400 ευρώ.

Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.

3) Επίδομα θέρμανσης

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με τα ποσά να κυμαίνονται από 80 έως 700 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.

4) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις φέρνει από τον Ιανουάριο η μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Περίπου 800 χιλιάδες μη μισθωτοί βλέπουν να απομακρύνεται το βάρος των δόσεων της εκκαθάρισης των εισφορών του 19 καθώς οι οφειλές θα πληρωθούν σε 5 δόσεις με πρώτη τον Μάρτιο του 21. Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το όφελος που προκύπτει σε αυτόν τον σύνδεσμο.

5) Επιστρεπτέα προκαταβολή 4

143.000 δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 βλέπουν ήδη στους λογαριασμούς τους τα ποσά από τα οποία το 50% δεν θα επιστραφεί.

Εχουν ήδη πιστωθεί πάνω από 700 εκατ. σε λογαριασμούς αιτούντων.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου