ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέος «Τειρεσίας» για οφειλέτες του Δημοσίου

έρχεται-νέος-τειρεσίας-για-οφειλέτ-333745

Για νέο, δημόσιο «Τειρεσία» προνοεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τονώσει τα φορολογικά έσοδα της χώρας, αλλά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το εν λόγω σχέδιο έρχεται στο προσκήνιο ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου DDC, με θέμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η πληροφόρηση σήμερα είναι ασύμμετρη, καθώς αφορά μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες.

«Η απουσία ενός γραφείου πιστοδοτικής συμπεριφοράς (credit bureau), στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ΔΕΚΟ κ.λπ.), αποτελεί βασικό έλλειμμα στην προσπάθεια του Δημοσίου, των τραπεζών, αλλά και των επενδυτών που τοποθετούνται σε χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, να αποκτήσουν πλήρη εικόνα της πιστοδοτικής ικανότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» ανέφερε ο Φώτης Κουρμούσης.

To έλλειμμα πληροφόρησης έχει επιπτώσεις στην αποτίμηση των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων και αποτελεί κώλυμα για την αντιμετώπιση των χρεών του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, ο υπό διαμόρφωση φορέας θα συλλέγει όλα τα στοιχεία παράγοντας ένα σκορ, το οποίο σε συνδυασμό με το σκορ του αξιόχρεου του εκάστοτε οφειλέτη θα παρέχει την εικόνα της πιστοληπτικής και πιστοδοτικής εικόνας φυσικών και νομικών προσώπων.

Εκτός των παραπάνω, ο Φώτης Κουρμούσης αναφέρθηκε και τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο σε σχέση με τους μηχανισμούς ρύθμισης χρεών (π.χ. εξωδικαστικός μηχανισμός, πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας κ.λπ.).

Οι προσδοκίες για το σχέδιο «Ηρακλής»

Υψηλά θέτει τον πήχη η κυβέρνηση για το σχέδιο «Ηρακλής» για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, που ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ διεθνών επενδυτών και του υφυπουργού, αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Στέλιου Ζαββού, οι οποίες έλαβαν χώρα χθες στην Ουάσιγκτον.

Εν προκειμένω, αξίζει να σημειωθεί πως επαφές υπήρξαν με BlackRock, Deutsche Bank και DBRS. Τα επόμενα ραντεβού είναι με Moody’s, HSBC, JP Morgan, BNP Paribas, Morgan Stanley, καθώς και με κορυφαία στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου