ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λαβράκια» της ΑΑΔΕ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

λαβράκια-της-ααδε-σε-θεσσαλονίκη-κα-402891

«Λαβράκια» έβγαλε η επιχείρηση που έστησε μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με το Voria.gr, μετά από συγκεκριμένη πληροφορία που περιήλθε εις γνώσιν των στελεχών της ελεγκτικής υπηρεσίας που ανήκει στο μηχανισμό της ΑΑΔΕ, δύο ελεγκτές εμφανίστηκαν σε ταράτσα – μπαρ, πραγματοποίησαν έκτακτο φορολογικό έλεγχο και διαπίστωσαν εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Μόνο εκείνη την ημέρα, μια απλή Τρίτη σε μια εβδομάδα που η μισή Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε διακοπές, η ΥΕΔΔΕ πιστοποίησε ότι δεν είχαν κοπεί αποδείξεις πώλησης ποτών (ποτήρια, φιάλες κ.λπ.) σε 59 περιπτώσεις με το ύψος της φοροδιαφυγής να ανέρχεται σε 1.212 ευρώ. H παράβαση είχε ως αποτέλεσμα το άμεσο «σφράγισμα» του χώρου για 48 ώρες.

Στο συγκεκριμένο κατάστημα –όπως αναφέρουν γείτονες- είχε επιβληθεί «λουκέτο» 48 και 96 ωρών αντίστοιχα δύο ακόμη φορές σχετικά πρόσφατα, κάτι που ενδεχομένως να οδηγούσε σε αυστηρότερη ποινή και συγκεκριμένα σε δεκαήμερο κλείσιμο. Το ότι δεν συνέβη αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι –σύμφωνα με εκτιμήσεις- η επιχείρηση άλλαξε χέρια και λειτουργεί, πλέον, με νέο ΑΦΜ, οπότε το κοντέρ… μηδενίζει.

Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο γεγονός, θεωρείται χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στη νύχτα της Θεσσαλονίκης, που ακόμη απέχει πολύ από το να θεωρηθεί φορολογικά ώριμη. Αρκετοί επιχειρηματίες τους ευρύτερου κλάδου της εστίασης, της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης επιμένουν να μη συμμορφώνονται φορολογικά, με αποτέλεσμα αφενός το δημόσιο να στερείται έσοδα που δικαιούται και αφετέρου η συγκεκριμένη πιάτσα να βιώνει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ, χθες Τετάρτη μετά από ελέγχους της ΥΕΔΔΕ «σφραγίστηκε» για δύο ημέρες ένα από τα πιο γνωστά μπίτς μπαρ, που βρίσκεται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας.

Όπως φαίνεται αν και η πανέμορφη και εξαιρετικά αξιοποιημένη τουριστικά περιοχή της Β. Ελλάδας βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα από την Καραϊβική, δεν λείπουν ούτε οι «πειρατές», ούτε οι «κουρσάροι» της επιχειρηματικότητας, που επιμένουν να κινούνται –έστω εν μέρει- στο πεδίο της «γκρίζας» οικονομίας.

Εάν, μάλιστα, πιστέψουμε τις εκτιμήσεις των ειδικών του τουρισμού, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας περνάει μέσα από τη συνολική κανονιστική συμμόρφωση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου. Κι αυτό διότι, όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα, σχεδόν πάντα η πλημμελής εφαρμογή του φορολογικού και εργασιακού πλαισίου, σηματοδοτεί αντίστοιχη λογική στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρονται στους Έλληνες και ξένους πελάτες.

Πηγή: voria.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου