ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίζεται στη Βουλή η κατάργηση της μείωσης αφορολόγητου

ψηφίζεται-στη-βουλή-η-κατάργηση-της-με-481928

Με την ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου αναμένεται να ολοκληρωθεί η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής.

Η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου κατατέθηκε στο νομοσχέδιο κύρωσης της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας.

Την τροπολογία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020, την τελευταία μέρα της λειτουργίας της Βουλής, καταθέτοντας τροπολογία. Κάλεσε και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη να την ψηφίσει, αφού έχει δηλώσει ότι συμφωνεί ενώ ανέφερε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

Μέχρι τώρα, η ΝΔ, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέχει από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες των τελευταίων ημερών. Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η ΧΑ, παρίστανται στην έναρξη των συνεδριάσεων καταγγέλλουν την διαδικασία και στη συνέχεια αποχωρούν. Το Ποτάμι συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες της Βουλής.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η κατάργηση των αντιμέτρων που είχαν θεσπιστεί με τα άρθρα 11, 12 και 13 του ν. 4472/2017. Πρόκειται ειδικότερα για την κατάργηση έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020, την κατάργηση της μείωσης του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλιμακας από το 22% στο 20% και την κατάργηση της νέας ευνοϊκότερης κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την διατήρηση του αφορολόγητου προκύπτει δημοσιονομικό κόστος ύψους 1,92 δισ. για το 2020 και 2,058 δισ. για το 2021, ενώ από την κατάργηση των αντίμετρων προκύπτει δημοσιονομικό όφελος 1.454 δισ. για το 2020 και 1,819 για το 2021.

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ 1 η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου ήταν «μία δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το κάναμε». Τόνισε δε ότι το 2019, τα αντίμετρα στην περικοπή των συντάξεων που δεν έγινε, υλοποιούνται κανονικά και αφορούν, κυρίως, το κοινωνικό κράτος, όπως, για παράδειγμα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νέες θέσεις εργασίας, σχολικά γεύματα, επίδομα στέγασης και οικογενειακά επιδόματα. «Ορισμένα, μάλιστα, εφαρμόζονται ήδη από το 2018. Όλα αυτά υλοποιούνται, χωρίς την περικοπή των συντάξεων», επανέλαβε η υπουργός Εργασίας. Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα του 2020, είπε ότι κάποια από αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται. «Μεταξύ αυτών των αντιμέτρων ήταν η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το αντίμετρο για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο είναι στις βασικές εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο για το 2020 και θα υλοποιηθεί, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση. Το σύνολο των αντιμέτρων για το 2020 υλοποιείται ήδη ή θα υλοποιηθεί το 2020 κανονικά, χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου