ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οικονομολόγοι συμβουλεύουν: Δουλέψτε λιγότερο!

οι-οικονομολόγοι-συμβουλεύουν-δουλέ-506117

Στην εποχή μας συμβαίνει κάτι τουλάχιστον παράδοξο: ενώ η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί και η τεχνολογία, η αυτοματοποίηση και τα σύγχρονα μηχανήματα βοηθούν να πετυχαίνουμε πολύ περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν ωστόσο οι ώρες εργασίας αντί να μειώνονται αυξάνονται!

Η ανθρωπότητα έχει πετύχει την παραγωγή ενός ασύλληπτα, σε σχέση με το παρελθόν, όγκου αγαθών αυτό όμως που βλέπουμε είναι οι ώρες και μέρες εργασίας να αυξάνονται συνεχώς παρά το γεγονός πως οι μηχανές έχουν έρθει για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη.

Το θέμα όμως των ωρών εργασίας έρχεται πάλι στο προσκήνιο και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως αν δουλεύουμε λιγότερο, αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες. Παράλληλα τονίζουν ότι η πρόταση για εβδομάδα τεσσάρων ημερών θα πρέπει να επανεξεταστεί και να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Άνταμ Γκραντ, ψυχολόγος του Wharton School στην Πενσιλβάνια δήλωσε: «Πιστεύω πως έχουμε μερικά καλά πειράματα που αποδεικνύουν πως αν μειώσεις τις ώρες εργασίας, οι άνθρωποι μπορούν να είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι και αποδοτικοί, και να παράγουν το ίδιο με όσους εργάζονται περισσότερες ώρες. Πολλές φορές με υψηλότερη ποιότητα και δημιουργικότητα, ενώ είναι επίσης πολύ περισσότερο πιστοί σε αυτούς που θα τους δώσουν την ευελιξία να ενδιαφέρονται και για την ζωή τους εκτός από την δουλειά».

Ο οικονομολόγος και ιστορικός Ρούτγκερ Μπρέγκμαν, σημειώνει πως μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι πράγματι κάτι το ρηξικέλευθο, καθώς έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες τον τελευταίο αιώνα από τους πολιτικούς για να δώσουν περισσότερο χρόνο για να μπορούν να εκμεταλλεύονται εκτός δουλειάς. «Για δεκαετίες, μέχρι το 1970, όλοι σπουδαίοι οικονομολόγοι, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, πίστευαν πως θα δουλεύουμε όλο και λιγότερο».

«Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930 υπήρξαν σπουδαίοι βιομήχανοι που ανακάλυψαν οτι αν μειώσεις την εργάσιμη εβδομάδα, τότε οι εργαζόμενοι γίνονται πιο παραγωγικοί. Για παράδειγμα ο Χένρι Φόρντ παρατήρησε πως μειώνοντας την εργασιακή εβδομάδα από 60 σε 40 ώρες εργασίας, οι εργαζόμενοί του ήταν πιο παραγωγικοί επειδή προλάβαιναν να ξεκουραστούν στον ελεύθερο τους χρόνο».

Αυτή η θέση υποστηρίζεται και από πολλές έρευνες που σημειώνουν οτι μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα θα έκανε τους ανθρώπους πιο χαρούμενους και παραγωγικούς, ενώ τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως σε χώρες που έχουν στην κουλτούρα τους τις πολλές ώρες εργασίας, σημειώνονται χαμηλές επιδόσεις στην παραγωγικότητα και το κατά κεφαλήν εισόδημα ανά ώρα εργασίας.

Στη Νέα Ζηλανδία πάντως μια εταιρεία που δοκίμασε την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών επιβεβαίωσε τα θετικά στοιχεία και ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει πλέον καθολικά το σύστημα σε μόνιμη βάση. Οι ερευνητές ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στη δουλειά αλλά και επίσης κατέγραψαν βελτίωση στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Χαρακτηριστικά υπογράμμισαν πως οι εργαζόμενοι ήταν κατά 20% πιο παραγωγικοί.

Μήπως τελικά αυτοί που μιλάνε για παραγωγικότητα και ανταγωνισμό θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν;

economistas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου