ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανενεργό παραμένει το 25% των νέων POS

ανενεργό-παραμένει-το-25-των-νέων-pos-539105

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 700.000 τερματικά αποδοχής καρτών, αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2016 όταν έφταναν περίπου τα 305.000. Μέσω των τερματικών αυτών πραγματοποιήθηκαν το 2018 περίπου 800 εκατ. συναλλαγές, συνολικής αξίας άνω των 31,5 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν οι τρεις στις δέκα συναλλαγές (28%) από το σύνολο της λιανικής κατανάλωσης -που ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ -πραγματοποιούνται μέσω πλαστικού χρήματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται πλέον και για μικρές συναλλαγές και η τάση αυτή συνεχώς αυξάνεται. Ήδη τρεις στις δέκα συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι αξίας έως και 10 ευρώ, ενώ περίπου 5% των συναλλαγών που γίνονται αφορούν ποσά ακόμη και κάτω των 2 ευρώ, με το ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς, ενώ μόλις πριν από μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν μηδενικό.

Η μέση αξία της συναλλαγής με ελληνικές χρεωστικές κάρτες είναι σήμερα 31 ευρώ από 48 ευρώ το 2016, ενώ η μέση αξία συναλλαγών με ελληνικές πιστωτικές κάρτες είναι 50 ευρώ από 72 ευρώ το 2016.

Ωστόσο, η επέκταση της χρήσης των πλαστικών καρτών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το 25% των επαγγελματιών που απέκτησαν τερματικά αποδοχής καρτών την τελευταία διετία τα έχει σε αχρηστία και εκτός πρίζας, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των καταναλωτών έχουν βάλει για τα καλά στη ζωή τους τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της cardlink το 25% των νέων POS (τερματικών αποδοχής καρτών) που εγκαταστάθηκαν το 2017 και 2018, λόγω της υποχρέωσης που επέβαλε η νέα νομοθεσία σε μια σειρά από επαγγελματίες παραμένουν ανενεργά. Συνολικά πρόκειται για περίπου 120.000 POS! Αυτά τα μηχανήματα είτε δεν δίνουν καν στίγμα, είτε δεν είναι συνδεδεμένα και προφανώς βρίσκονται σε κάποιο ντουλάπι, απλώς και μόνο λόγω της υποχρέωσης του νόμου, όμως δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου