ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς επέκταση τρεις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

προς-επέκταση-τρεις-συλλογικές-συμβά-541126

Την επέκταση ακόµη τριών συλλογικών συµβάσεων την ερχόµενη εβδοµάδα προανήγγειλε από το βήµα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, αναλύοντας ταυτόχρονα τα µέτρα που περιλαµβάνει το νοµοσχέδιο των 120 δόσεων για τους διανοµείς και τους µεταφορείς. Οπως η ίδια άλλωστε είπε, µιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, το πολυαναµενόµενο νοµοσχέδιο µε τη ρύθµιση οφειλών προς τα Ταµεία είναι έτοιµο και η κατάθεσή του προς ψήφιση εξαρτάται από τον προγραµµατισµό της Βουλής.

Οσον αφορά τις συλλογικές συµβάσεις, στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση -δηλαδή η υποχρεωτικήεφαρµογή στο σύνολο των εργαζοµένων του κλάδου- των συλλογικών συµβάσεων για:

  1. Τα µη κύρια τουριστικά καταλύµατα, δηλαδή τα ενοικιαζόµενα δωµάτια και διαµερίσµατα. Στον κλάδο υπεγράφη για πρώτη φορά φέτος τον Φεβρουάριο συλλογική σύµβαση, η οποία έχει ετήσια ισχύ έως 31/12/2019. Η σύµβαση προβλέπει βασικούς µισθούς από 711 ευρώ έως 771 ευρώ και ηµεροµίσθια από 28,44 έως 30,84 ευρώ. Εκτιµάται πως καλύπτει 20.000-25.000 απασχολούµενους και 50.000 επιχειρήσεις. Υπάρχει και ρήτρα εξασφάλισης ενός ελάχιστου ορίου εισοδήµατος, που προσδιορίζεται µηνιαίως στο 26πλάσιο του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (755,04 ευρώ µε το σηµερινό ηµεροµίσθιο). Η σύµβαση προβλέπει επίδοµα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ ανά έτος, οικογενειακό επίδοµα 10% και προσαύξηση 15% για πτυχίο ανώτερων σχολών.
  2. Τους τραπεζοϋπάλληλους, για τους οποίους προβλέπει αυξήσεις 2,75% σε βάθος τριετίας, µείωση του ωραρίου συναλλαγών κατά µισή ώρα και προστασία της απασχόλησης. Η σύµβαση προβλέπει αύξηση αποδοχών σε τρεις δόσεις: Από 1/12/2019 αύξηση 0,50%, από 1/12/2020 κατά 0,75%, από 1/12/2021 περαιτέρω κατά 1,50%. Τη σύµβαση υπογράφουν οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες, όπως επίσης η Attica, η IBG, η Praxia και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Καρδίτσας και Παγκρήτια (πάνω από το 70% των εργαζοµένων). Εφόσον η σύµβαση επεκταθεί θα καλυφθούν και οι υπόλοιποι τραπεζοϋπάλληλοι.
  3. Τους ξενοδοχοϋπάλληλους του Νοµού Χανίων. Η σύµβαση προβλέπει βασικούς µισθούς για το 2019 από 795 ευρώ έως 867 ευρώ και αύξηση 1% για το 2020 (από 803 ευρώ έως 875 ευρώ). «Η επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων είναι γεγονός που δεν µπορεί να αµφισβητηθεί. Ηδη έχουµε επεκτείνει 11 κλαδικές συλλογικές συµβάσεις που καλύπτουν περισσότερους από 200.000 εργαζόµενους» επεσήµανε η ίδια, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου. Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στα µέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των διανοµέων και των µεταφορέων που περιλαµβάνονται στο νοµοσχέδιο των 120 δόσεων, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη.

«Εχουµε ήδη σχεδιάσει ρύθµιση που περιλαµβάνεται στο νοµοσχέδιο για τις 120 δόσεις και θα νοµοθετηθεί σύντοµα» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ρυθµίσεις που έρχονται:

  • υποχρέωση συντήρησης του οχήµατος από τον εργοδότη, εφόσον αυτό είναι της ιδιοκτησίας του,
  • υποχρέωση παροχής µέσων ατοµικής προστασίας (κράνος, γάντια κ.λπ.) στον εργαζόµενο,
  • καταβολή µηνιαίας αποζηµίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήµατος τουλάχιστον ίσης µε το 15% του κατώτατου µισθού, εφόσον το όχηµα είναι ιδιοκτησίας του εργαζοµένου,
  • υποχρεωτική εισαγωγή του αριθµού κυκλοφορίας των οχηµάτων που χρησιµοποιούν οι διανοµείς, ιδιοκτησίας είτε του εργοδότη είτε δικής τους, στο πληροφοριακό σύστηµα «ΕΡΓΑΝΗ», µε στόχο τη διενέργεια αποτελεσµατικότερων ελέγχων,
  • έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης µε τα συναρµόδια υπουργεία (Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη) για την οικοδόµηση ενός ολοκληρωµένου πλαισίου προδιαγραφών για τη συντήρηση των οχηµάτων, τον εξοπλισµό ατοµικής προστασίας, τον φορέα πιστοποίησης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προσαρτώµενου αποθηκευτικού χώρου.

«Μέσω αυτών των ενεργειών, όπως κάναµε και µε τους εργαζόµενους στις εργολαβίες, φέρνουµε στο προσκήνιο ακόµη µία οµάδα εργαζοµένων, τους διανοµείς, οι οποίοι ήταν αόρατοι για τις προηγούµενες κυβερνήσεις τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και πριν» τόνισε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου