ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αχτσιόγλου: Έτοιμη η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

αχτσιόγλου-έτοιμη-η-ρύθμιση-για-τις-120-δ-554394

«Η εργασία ήταν και παραμένει, πριν και μετά από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, στο κέντρο της αναπτυξιακής μας πολιτικής» τόνισε, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «η επόμενη μέρα των μνημονίων έχει στο επίκεντρό της τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι, εκκινώντας από τα πεπραγμένα της, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει «όλη την αξιοπιστία» να αποδείξει στη «μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», στους «πολλούς», ότι «η επιλογή τους πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» στις επερχόμενες εκλογές.

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν στη νέα περίοδο που διανύει η χώρα, για το μέλλον τους, ανάμεσα σε δύο «απολύτως διακριτά και ανταγωνιστικά, μεταξύ τους, πολιτικά σχέδια».

«Από τη μια μεριά, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο προσκήνιο, να τους υπηρετήσει και μέσα από την υπηρέτηση των αναγκών τους να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή και πολιτικά» είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Και από την άλλη είναι το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ, που θέλει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος, που εξυπηρετεί βασικά οικονομικά συμφέροντα μιας ολιγαρχίας, μιας ελίτ και θέλει οι πολιτικές επιλογές να καθορίζονται ακριβώς από τα συμφέροντα αυτής της οικονομικής ελίτ».

«Επί των σχεδίων αυτών, οι πολίτες θα κληθούν να κάνουν την επιλογή τους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που είναι μπροστά μας και να έχουμε στο νου μας ότι και η περίπτωση των ευρωεκλογών είναι περίπτωση που αυτά τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια συγκρούονται, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη» πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε:

«Και το δίλημμα στις ευρωεκλογές – και πάλι μεταξύ αυτών των ανταγωνιστικών σχεδίων στην πραγματικότητα, όπως και η χώρα μας αν θα είναι μια Ελλάδα των πολλών, ή της οικονομικής ολιγαρχίας – είναι, εάν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη των πολλών, η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη της αλληλεγγύης , ή θα εξελιχθεί σε μια Ευρώπη, που ο νεοφιλελευθερισμός, η λιτότητα, η ακροδεξιά θα αποτελούν τα ταυτοτικά της χαρακτηριστικά της» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα απαντηθεί ποια θα είναι «η θέση και ο ρόλος των πολλών και κυρίως η θέση και ο ρόλος του κόσμου της εργασίας».

«Από την πλευρά μας, έχουμε νομίζω όλη την αξιοπιστία να αποδείξουμε στους πολλούς, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους αυτού του τόπου, στους ανθρώπους του μόχθου, στη νεολαία, ότι η δική τους επιλογή πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, τόσο στις εκλογές του Μαΐου, όσο και στις εκλογές του Οκτωβρίου».

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις «εμβληματικές» για την εργασία ρυθμίσεις, μετά από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αύξηση του κατώτατου, με κατάργηση του «ντροπιαστικού» υποκατώτατου μισθού για τους νέους, αλλά και τις ρυθμίσεις μέσα στην τριετία, όπως την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα προγράμματα εργασίας που συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας από το 27% κατά οκτώ μονάδες, την πάταξη της αδήλωτης εργασίας κατά 10%, την πρακτική δήλωσης των υπερωριών πριν την πλεονάζουσα εργασία «που διπλασίασε τις υπερωριακές ώρες μέσα σε ένα χρόνο στο σύστημα», το πρόγραμμα απεγκλωβισμού των ανέργων από επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν, με ενισχύσεις και με πρόσβαση στο ταμείο ανεργίας, κ.α.

Ιδιαίτερα, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το νόμο Κατρούγκαλου, που έβαλε κανόνες και έφερε σταθερό πλεόνασμα στα ταμεία – από «έλλειμμα 1,1 δισ. και 400.000 απλήρωτες νέες συντάξεις», που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση – το οποίο επέτρεψε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, αυξήσεις στις συντάξεις μετά από μια δεκαετία περικοπών, με προοπτική σταθερών περαιτέρω αυξήσεων, κ.α.

Χαρακτήρισε «τρομακτικό» το σχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά και «βαθιά αντικοινωνικό» και «νεοφιλελεύθερο» το πρόγραμμα της για το ασφαλιστικό και διερωτήθηκε, γιατί δεν απαντά η ΝΔ στο «πως θα πληρωθούν οι σημερινές συντάξεις και παροχές», εάν οι εισφορές για επικούρηση και υγεία των ασφαλισμένων κατευθυνθούν προς την ιδιωτική ασφάλιση, αφού, όπως είπε, «οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις».

Υπογράμμισε, ότι το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό οδηγεί, είτε σε παραγωγή νέων ελλειμμάτων του δημοσίου, εάν η διαφορά καλυφθεί από το δημόσιο υπέρ των ασφαλιστικών εταιριών, ή σε νέες περικοπές συντάξεων.

Η κ. Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε, επίσης, τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι σε αυτό το ζήτημα «έπιασε πάτο, ηθικά και πολιτικά» και ότι «ταυτίστηκε με τον εθνικισμό και την ακροδεξιά» για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Σεβόμενοι απόλυτα την ιστορία της Μακεδονίας προχωρήσαμε στη συμφωνία τηρώντας την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί για το ζήτημα» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε: «Η ελληνική κοινωνία, οι πολίτες όλης της χώρας και ιδιαίτερα της βόρειας Ελλάδας όσο ενημερώνονται για τη συμφωνία, τόσο απορρίπτουν την ακροδεξιά γραμμή της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της».

Για τη ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, τόνισε ότι «είναι έτοιμο» να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί, ίσως και εντός του Απριλίου. Αναφέρθηκε, στα οφέλη για «πολλές δεκάδες χιλιάδες» ασφαλισμένους, πρώην επιχειρηματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους καθώς και πολίτες που συμπλήρωσαν το ηλικιακό όριο, αλλά δεν συνταξιοδοτούνταν εξαιτίας της οφειλής τους, οι οποίοι πλέον θα μπορούν μέσω της ρύθμισης να βγουν στη σύνταξη, εξοφλώντας τα χρέη τους με ένα μικρό ποσό μηνιαίως από τη σύνταξη τους.

Σε ερώτηση για την προβολή του έργου της κυβέρνησης η κ. Αχτσιόγλου απάντησε ότι είναι γνωστό ότι πίσω από ορισμένα ΜΜΕ είναι γνωστό ότι βρίσκονται «πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα», που υποστηρίζουν «πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», παραπέμποντας στην τοποθέτηση του κ. Ραγκούση στην εκδήλωση στο Γαλάτσι. Υπογράμμισε, ότι ενώ η υπόθεση Νοβάρτις συνιστά «σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων», με εκτιμήσεις για 26 δισ. ζημία για το δημόσιο, πρωτοσέλιδα μεγάλων ΜΜΕ και των βασικών καναλιών «πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα» και «προσπαθούν τάχα μου να δημιουργήσουν υποθέσεις Πετσίτη, υποθέσεις Ξεπαπαδέα, ανύπαρκτες ιστορίες, προκειμένου να δημιουργήσουν πολιτικό αντιπερισπασμό». Πρόσθεσε, ότι αυτό συμβαίνει «για να θολώσουν τα νερά», κάθε φορά που υπάρχει «μια θετική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου