ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ενοικίου: Οδηγός για τις προϋποθέσεις και τις αιτήσεις

επίδομα-ενοικίου-οδηγός-για-τις-προϋπ-593430

Ανοίγει αύριο, Τετάρτη 13 Μαρτίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.epidomastegasis.gr) όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για το επίδομα ενοικίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πληρωμή στους δικαιούχους θα γίνει αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο (από 01/01/2019), Φεβρουάριο και Μάρτιο, εντός του Απριλίου.

Η υποβολή των αιτήσεων

Καθώς η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή -τουλάχιστον- και τον Απρίλιο, όσοι υποβάλλουν την αίτηση αργότερα, δηλαδή εντός του Απριλίου, θα λάβουν αναδρομικά τα επιδόματα τεσσάρων μηνών (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου).

Να σημειωθεί ότι για τις μονογονεϊκές οικογένειες η αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται αποκλειστικά στους οικείους δήμους ή τα κέντρα κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα χορηγείται για το επίδομα ενοικίου κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με τα περιουσιακά κριτήρια και τον αριθμό μελών του κάθε νοικοκυριού.

Παρά ταύτα, αν το ενοίκιο είναι, για παράδειγμα, της τάξης των 150 ευρώ, τότε το επίδομα ενοικίου δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό.

Η πλατφόρμα, σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου, ακόμα ανενεργή / Φωτογραφία: epidomastegasis.gr

Κριτήρια και προϋποθέσεις

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση του επιδόματος ενοικίου είναι οι εξής:

-Διαμονή σε κύρια μισθωμένη κατοικία

-Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

-Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

-Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως.

-Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να μην υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

-Το συνολικό ανώτατο ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. κυμαίνεται από 7.000 έως 21.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη σχετική απόφαση, με τις προϋποθέσεις αναλυτικά, ΕΔΩ.

Τι θα ισχύσει με τον λογαριασμό ρεύματος

Φέτος, κατ’ εξαίρεση, οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα ενοικίου ακόμη κι αν ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι στο όνομά τους. Η σχετική ΚΥΑ ορίζει ωστόσο ότι η σύνδεση θα πρέπει να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντος (για το επίδομα ενοικίου) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Από το επόμενο έτος (από 01/01/2020) το επίδομα ενοικίου θα χορηγείται μόνο στους δικαιούχους που θα έχουν το συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας στο όνομά τους.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου