ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας με επιδότηση δανείου

σχέδιο-για-προστασία-της-πρώτης-κατοι-830312

Νέο τρόπο για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά το τέλος του νόμου Κατσέλη αναζητά η κυβέρνηση ώστε το επόμενο διάστημα να μπορεί να δώσει ένα ακόμη μέτρο με κοινωνικό πρόσημο.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν θα μπορούσε καμιά κυβέρνηση να πάει στις κάλπες με χιλιάδες πλειστηριασμούς και δη πρώτης κατοικίας. Δεν θα μπορούσε να σταθεί κανένας βουλευτής με εικόνες τύπου Ισπανίας με αστυνομικούς να βγάζουν ιδιοκτήτες από τα σπίτια τους. Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τις τράπεζες, ετοιμάζουν ένα υβριδικό σχέδιο – ομπρέλα για τους «κόκκινους» δανειολήπτες και με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής ο Γ. Σταθάκης: «Η προστασία της πρώτης κατοικίας παραµένει στρατηγικό σηµείο της πολιτικής µας. Ο νόµος Κατσέλη – Σταθάκη ολοκληρώνεται τα Χριστούγεννα του 2018. Μέχρι τότε θα υπάρξει νέα ρύθµιση που θα κινείται στο ίδιο πνεύµα, της προστασίας, δηλαδή, της πρώτης κατοικίας µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια και τον ταυτόχρονο εξοβελισµό των στρατηγικών κακοπληρωτών».

Η δυσκολία της νέας ρύθμισης εστιάζεται στον διαχωρισμό των κακοπληρωτών με όσους πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα, αλλά προστάτεψε και πολλούς κακοπληρωτές.

Αυτό θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση και οι τράπεζες και ταυτόχρονα να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των NPL’s. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα σχέδια που επεξεργάζονται είναι η επιδότηση του δανείου, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια και αφού οι δανειολήπτες αποδείξουν ότι και δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν έχουν άλλη ακίνητη περιουσία, ακόμη και συγγενών.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή ο σχετικός νόμος για επιδότηση δόσεων. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας είπε στη Βουλή ότι ενεργοποιείται η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού έως και το 95%, εφόσον αποδειχθεί η αδυναμία του οφειλέτη να αποπληρώσει το δάνειο μετά από δραματική επιδείνωση της οικονομικής του θέσης.

Κριτήρια

Ο κ. Πιτσιόρλας διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό θα ισχύει για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 8.500 ευρώ, ενώ μικρότερα ποσοστά κάλυψης θα ισχύουν για οικογένειες με υψηλότερο αλλά ανεπαρκές εισόδημα για να αποπληρώσουν τη δόση που έχει ορίσει το Δικαστήριο. «Όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν θεωρούμε ένα πλαίσιο προστασίας κι όσο είναι η κυβέρνηση αυτή δεσμευόμαστε ότι η προστασία αυτή δεν θα διαταραχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση αυτόν τον νόμο θα μπορούσε να υπάρξει μια ευρύτερη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, η οποία όμως θα πρέπει να συζητηθεί με τους Θεσμούς και να συμφωνηθεί και με τις διοικήσεις των τραπεζών. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία θα επιδείνωνε τους ισολογισμούς των τραπεζών σε μια κρίσιμη περίοδο.

Ο υπουργός Γιάννης Δραγασάκης είχε πει πρόσφατα ότι «πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, αυτή είναι η πολιτική μας απόφαση», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιο είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τόνισε δε ότι η «κυβέρνηση είναι αυτή που νομοθετεί λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό συμφέρον».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο Κατσέλη στα δικαστήρια βρίσκονται προς συζήτηση περί τις 135 χιλιάδες υποθέσεις οφειλετών, προκαλώντας «έμφραγμα» στη Δικαιοσύνη αλλά και πάγωμα των ενεργειών που προβλέπονται για τους κακοπληρωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου