ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιώργος Κοσμάτος: «Όραμα της Νίκης Βόλου η καθιέρωση στις υψηλές κατηγορίες»

γιώργος-κοσμάτος-όραμα-της-νίκης-βόλ-820021

Η Νίκη Βόλου θέλει να ζήσει στιγμές του 2012, όταν είχε καταφέρει να ανέρθει στην Α2 Εθνική κατηγορία, με τότε προπονητή τον Γιώργο Ζαφειρούδη. Πλέον, με τεχνικό δίδυμο τον Γιώργο Κοσμάτο, αλλά και τον Ανδρέα Μαύρο, που προστέθηκε φέτος στο τιμ, ξεκίνησε την πορεία της στον τρίτο όμιλο της Β’ Εθνικής έχοντας 3/3, με τα όνειρα να μην σταματούν στη Νέα Ιωνία.

Ο πολύπειρος τεχνικός, Γιώργος Κοσμάτος, ο οποίος έχει δυο προηγούμενες θητείες στη Νίκη, με την τελευταία την σεζόν 2007-2008, άφησε μετά από 10 χρόνια τον Γ.Σ. Βόλου, και ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι το τιμόνι μιας ομάδας που είχε μόλις υποβιβαστεί μετά από μια σεζόν στην Β’ Εθνική.

Οι κυανόλευκοι βρίσκονται εκ νέου στην τρίτη τη τάξει Εθνική κατηγορία, με τον Γιώργο Κοσμάτο να μιλάει στο basketa.gr για το ξεκίνημα της ομάδας του στο πρωτάθλημα, για το όραμα της Νίκης, για την διακοπή και το πως θα επηρεάσει το πρωτάθλημα, ενώ αναφέρθηκε και στο μπάσκετ του Βόλου και τα βήματα προόδου που πραγματοποιεί. Αναλυτικά:

Η καραντίνα σας βρίσκει στο 3/3 και με μια μεγάλη ανατροπή στη Λευκάδα αλλά και νίκη στην έδρα της δυνατής Μελίκης. Πως κρίνεται το ξεκίνημα σας: «Το ξεκίνημα μας ήταν ιδανικό. Εχουμε τρεις νίκες και δυο εξ’ αυτών είναι εκτός έδρας, επί πολύ σημαντικών αντιπάλων, όπως η Μελίκη η οποία διαθέτει μια πολύ σκληρή έδρα και της Δόξας Λευκάδας που και αυτή είχε το απόλυτο των νικών. δηλαδή 2/2 πριν το μεταξύ μας παιχνίδι».

Σε μια περίεργη Β’ Εθνική με τέσσερις ομίλους και πολλά παιχνίδια να έχουν αναβληθεί, μπορεί να προγραμματίσει κάποιος το μέλλον του, και αν η Νίκη έχει στόχο την άνοδο: «Σίγουρα κάθε ομάδα έχει τον δικό της προγραμματισμό, και μπορεί μόνο να στοχεύσει με βάση τα δεδομένα που λόγω της πανδημίας αλλάζουν συνεχώς. Για παράδειγμα εμείς βρισκόμασταν σε πολύ καλή κατάσταση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά η διακοπή δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό θα μας επηρεάσει. Θα κάνουμε προπονήσεις μέσω τηλέσυναντήσεων και κάποια ατομικά προγράμματα που θα μοιραστούν στους αθλητές μας. Πιστεύω ότι οι παίκτες μας θα δουλέψουν αρκετά και θα παραμείνουν σε καλό αγωνιστικό επίπεδο, όσο αυτό είναι δυνατός, αφού δεν θα έχουν προπόνηση σε γήπεδο μπάσκετ. Η Νίκη φέτος δεν έχει στόχο την άνοδο, αλλά αντίθετα την παραμονή, και την αξιοποίηση και ανάδειξη νέων αθλητών που θα στελεχώσουν στο μέλλον την ομάδα. Εάν όμως ο στόχος της παραμονής επιτευχθεί γρήγορα, δεν σημαίνει ότι σε κάθε μεμονωμένο παιχνίδι ο στόχος είναι πάντα η νίκη».

Μετά από μια δεκαετία στον Γ.Σ. Βόλου, επιστρέψατε πέρυσι στη Νίκη, στην οποία έχετε υπάρξει προπονητής πριν από 12 χρόνια για τελευταία φορά. Πως πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε στην ομάδα, και αν δικαιωθήκατε με την άμεση άνοδο από την Γ’ Εθνική: «Σίγουρα ήθελα να αναλάβω μια ομάδα Εθνικής κατηγορίας με υψηλούς και πρωταγωνιστικούς στόχους, και με καλές συνθήκες εργασίας. Στη Μαγνησία όπου και ζω η καλύτερη ομάδα για αυτές τις βλέψεις μου ήταν και παραμένει η Νίκη Βόλου. Ενας σύλλογος με πολύ δυνατή και σοβαρή διοίκηση, που σου λύνει όλα τα θέματα με άψογη συνεργασία με τον προπονητή, ενώ διαθέτει πολύ δυνατό ρόστερ, και φυσικά πολύ κόσμο, ο οποίος αγκαλιάζει την ομάδα, ιδιαίτερα στα εντός έδρας παιχνίδι, και με πολύ καλές αθλητικές εγκαταστάσεις. Σίγουρα δικαιώθηκα, γιατί η περσινή ήταν μια χρονιά επιτυχιών, και όταν σταμάτησε το πρωτάθλημα βρισκόμασταν στην δεύτερη θέση, με 2 βαθμούς διαφορά από τον τρίτο και με την συνολική διαφορά πόντων υπέρ μας σε περίπτωση ισοβαθμίας. Βέβαια, δεν πανηγυρίσαμε την άνοδο όπως θα έπρεπε, λόγω της διακοπής από την πανδημία. Οσο αφορά τον σύλλογο (Γ.Σ. Βόλου) στον οποίο ήμουν για 10 χρόνια, είναι ο σύλλογος που ξεκίνησα ως αθλητής και τον υπηρέτησα και σαν προπονητής για πολλά χρόνια. Είναι ένας σύλλογος που έχει 350 παιδιά στις ακαδημίες του και τροφοδοτεί με ένα ταλέντα το μπάσκετ του Βόλου, και διαθέτει διοίκηση και συναδέλφους προπονητές και παίκτες που αγαπώ και είμαστε πάντα σε επαφή όταν με χρειαστούν».

Πως κρίνεται τον όμιλο σας, έχετε ξεχωρίσει κάποιο φαβορί : «Ο όμιλος μας είναι πολύ δύσκολος, έχει αρκετές αξιόλογες ομάδες και πολλά μακρινά ταξίδια που γεωγραφικά πιάνουν από την Χαλκίδα ως και την Θεσσαλονίκη και από τον Βόλο ως και την Λευκάδα. Ολες οι ομάδες είναι αξιόμαχες. Αυτές που ξεχωρίζω βάση αποτελεσμάτων και ρόστερ για την άνοδο στην Α2 είναι ο Ερμής Σχηματαρίου και ο Αίολος Τρικάλων, και ακολουθούν οι Ικαροι Τρικάλων και ο Εσπερος Λαμίας».

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα είστε χωρίς προπονήσεις αλλά και χωρίς αγώνες. Πόσο δύσκολο είναι να επανέλθει ένας οργανισμός και αν συμφωνείτε με τόσο αυστηρά μέτρα: «Σίγουρα η αποχή για ένα μήνα θα είναι πολύ δύσκολη κατάσταση. Ενας οργανισμός είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει στη προηγούμενη κατάσταση και σίγουρα πρέπει να δοθεί χρόνος στις ομάδες για μίνι προετοιμασία πριν ξανά αρχίσει το πρωτάθλημα, και πρέπει οι αθλητές πρέπει να γυμνάζονται με όποιον τρόπο μπορούνε για αυτή την περίοδο. Τα μέτρα τα παίρνει το υπουργείο πολιτικής προστασίας και ο ΕΟΔΥ, σίγουρα δεν είμαι ο αρμόδιος για να κρίνω, αλλά ίσως θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και εμείς το πρωτάθλημα όπως η Basket League. Ισως και οι ακαδημίες των συλλόγων θα μπορούσανε να συνεχιστούν αφού τα παιδιά, ιδιαίτερα των δημοτικών συνεχίζουνε και πάνε σχολείο, και επιπλέον κάνουν την ώρα γυμναστικής κανονικά, με όποιες προφυλάξεις παίρνουν».

Η Νίκη είχε πάντα δυνατή βάση φιλάθλων. Πως είναι να αγωνίζεται η ομάδα χωρίς κόσμο στο πλάι της, και αν βοηθάει οικονομικά στην φετινή δύσκολη σεζόν: «Η Νίκη στηρίζονταν πάντα στους φιλάθλους της, και της έδιναν ώθηση να φτάσει στην επιτυχία. Σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας και προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε, ελπίζοντας ότι γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, με τους φιλάθλους στο πλευρό μας να μας ενισχύουν. Η έλλειψη φιλάθλων, άρα έλλειψη εισιτηρίων – χορηγιών, μας δημιουργεί ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα που δυσχαιρένει την οικονομική κατάσταση όλων των σωματείων.

Είστε πολλά χρόνια στον Βόλο. Πως βλέπετε το μπάσκετ της περιοχής, και να θα μπορούσε κάποια ομάδα να κάνει το ξεπέταγμα, και να μην έχει απλά ,μια συμμετοχή στην Α2 όπως είχε στο παρελθόν η Νίκη: «Το μπάσκετ στην περιοχή του Βόλου δείχνει να έχει μια ανάκαμψη. Το αντρικό της Νίκης Βόλου βρίσκεται στην Β’ Εθνική, ενώ στην Γ’ Εθνική αγωνίζονται Ολυμπιακός Βόλου και Αλμυρός, ενώ και οι γυναίκες της Νίκης αγωνίζονται στην Α2 Γυναικών. Σίγουρα η Νίκη Βόλου πρωταγωνιστεί και πρέπει αν θέλει να κάνει κάτι καλύτερο την προηγούμενη συμμετοχή και την πτώση από την Α2 να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις, διοικητικές – οικονομικές, για να στηρίξει ένα μεγάλο όραμα, που θα είναι η άνοδος και η καθιέρωση σε ανώτερες κατηγορίες. Το οικονομικό νομίζω ότι είναι το νούμερα ένα, αλλά στο Βόλο πρέπει να σκεφτείτε ότι υπάρχουν πολλές ομάδες, και μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ Νίκης και Ολυμπιακού. Υπάρχουν ομάδες ποδοσφαίρου που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τις χορηγίες. Οι γηγενείς ταλαντούχοι αθλητές υπάρχουν και με μια ενίσχυση από τους όμορους νόμους θα μπορούσε να γίνει μια αξιόμαχη ομάδα, αφού υπάρχουν αθλητές που έχει αγωνιστεί στην σε Α1 και Α2. Επίσης, το προπονητικό δυναμικό είναι αξιόλογο με εμπειρίες και επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου