ΜΠΑΣΚΕΤ

Αργεντινή – Γαλλία 80-66: Ποιος ποιος, ο Σκόλα ο Θεός!

αργεντινή-γαλλία-80-66-ποιος-ποιος-ο-σκό-376225

Η νίκη επί της Σερβίας δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης. Η Αργεντινή είναι σπουδαία ομάδα, είναι κυρίως αυτό, ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και το απέδειξε και απέναντι στη Γαλλία. Την νίκησε (80-66) στον δεύτερο ημιτελικό της Παρασκευής (13/9) στο Πεκίνο και προκρίθηκε στον τελικό της Κυριακής για να διεκδικήσει το τρόπαιο απέναντι στην Ισπανία του Μαρκ Γκασόλ, του Σέρχιο Γιουλ και του Ρίκι Ρούμπιο. Ο Φακούντο Καμπάσο κι ο Λουίς Σκόλα πήραν αυτή τη φορά σημαντική βοήθεια από τον Λούκα Βιλντόζα και υπό το βλέμμα του Μανού Τζινόμπιλι που είδε τον αγώνα μαζί με τους Κόμπι Μπράιαντ – Κρις Μπος και θα έχουν την ευκαιρία για την απόλυτη υπέρβαση, μια υπέρβαση που λογικά ούτε οι ίδιοι πίστευαν πριν από την έναρξη του τουρνουά.

Οι Αργεντίνοι εκμεταλλεύθηκαν το έξτρα 24ωρο ξεκούρασης και εμφανίστηκαν σε καλύτερη κατάσταση, έκαναν τρομερή δουλειά στη ρακέτα με τον Σκόλα να έχει double-double από το πρώτο μέρος απέναντι στον Ρουντί Γκομπέρ και δεν απειλήθηκαν ποτέ στο δεύτερο εικοσάλεπτο. Οι Γάλλοι, από την άλλη, βρέθηκαν από νωρίς στον ρόλο του κυνηγού, είδαν τον ψηλό τους να χάνεται στη μετριότητα, τον Φουρνιέ να βρίσκει σίδερο, τον Ντε Κολό σε κακή βραδιά, τους έλειψε ένας κοντός με δημιουργικές ικανότητες και τώρα θα παλέψουν απέναντι στους Αυστραλούς για το χάλκινο μετάλλιο. Από άλλο χρώμα ήταν το μετάλλιο που ονειρεύονταν, αλλά ακόμη κι αυτό της τρίτης θέσης δεν θα είναι εύκολο καθώς οι προσεχείς αντίπαλοί τους δεν έχουν κατακτήσει ποτέ τέτοιο και θα έχουν μάλλον μεγαλύτερο κίνητρο.

Ο MVP

Ποιος, ποιος Ο ΣΚΟΛΑ Ο ΘΕΟΣ…! Τι παίκτης, τι ηγέτης, τι εμφάνιση! Είναι σε ασύλληπτη κατάσταση ο θρυλικός Αργεντινός και “δεν έβλεπε” τους Γάλλους. Σε 34 λεπτά σκόραρε 28 πόντους από 5/13 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 9/10 βολές, κατέβασε 13 ριμπάουντ, έδωσε δύο ασίστ, έκανε κυριολεκτικά ό,τι ήθελε τους Γάλλους, τον Γκομπέρ, τον Λεσόρ, τον Πουαριέ, όποιον έβαλε ο Κολέ πάνω του και πλέον δεν θα προκαλέσει καμία εντύπωση αν το βράδυ της Κυριακής είναι και παγκόσμιος πρωταθλητής. Ίσως και να το αξίζει λίγο περισσότερο από τους Ισπανούς, ίσως και να θέλουμε να τον δούμε στην κορυφή περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη αυτού του τουρνουά.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Τα 14 από τα 17 σουτ της Αργεντινής στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν δίποντα, με τον Λουίς Σκόλα να κάνει πράγματα και θαύματα και να κλείνει το πρώτο μέρος με double-double (13 πόντοι – 10 ριμπάουντ) την ώρα που ο Εβάν Φουρνιέ είχε πάρει 13 προσπάθειες από τις 31 της Γαλλίας! Στο τέλος της βραδιάς οι τρικολόρ είχαν μόλις 11 ασίστ για 11 λάθη, είχαν όμως και 7/31 τρίποντα (23%), επίδοση με την οποία δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσουν απέναντι στον συγκεκριμένο πεισμωμένο αντίπαλο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με δύο coast-to-coast του Σκόλα (!) στο πρώτο δίλεπτο, η Αργεντινή μπήκε πολύ δυναμικά στο παιχνίδι, προηγήθηκε με 8-2 από τρίποντο του Καμπάτσο και έκανε το 10-2 με τον ψηλό της στην επόμενη φάση για να πάρει ο Κολέ το πρώτο timeout της αναμέτρησης. Πως αντέδρασαν οι Γάλλοι; Πήραν δύο τρίποντα από τον Λαμπεϊρί για να μειώσουν στο καλάθι (14-12), ωστόσο δεν είχαν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα για να κρατήσουν την ρακέτα τους κλειστή. Ο Ντεκ έκανε ένα φοβερό κάρφωμα, το δεκάλεπτο έκλεισε στο 21-18, όλα έδειχναν κολακευτικά για τους τρικολόρ που δεν είχαν μπει στο ματς με την απαιτούμενη συγκέντρωση.

Η αντίδραση των Γάλλων ήρθε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με τον Ντε Κολό να ηγείται για το προσπέρασμα (23-24), την άμυνα να είναι πλέον αποτελεσματική ακόμη και πάνω στον Σκόλα και τον Καμπάσο να επιστρέφει άρον-άρον στο 13’ και να φέρνει τα πράγματα ξανά σε ισορροπία για την ομάδα του. Ένα 8-0 την έβαλε ξανά σε θέση οδηγού και της έδωσε και αέρα επτά πόντων (31-24), καθώς ο Φουρνιέ εκτελούσε συνεχώς χωρίς να βρίσκει όμως στόχο σε ένα πολύ δύσκολο για εκείνον πρώτο μέρος. Όλα πήγαιναν… δεξιά για την Αργεντινή κι αυτό φάνηκε και στο εκτός ισορροπίας τρίποντο του Καμπάσο (39-32) με το οποίο έκλεισε το δεύτερο δεκάλεπτο.

Οι Γάλλοι προσπάθησαν να παίξουν με μεγαλύτερη ένταση στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, όμως ο Βιλντόζα (45-35) τους κράτησε αρκετά μακριά και τους έδωσε και αέρα 12 πόντων (50-38) λίγο αργότερο πριν πάρει και μια κατοχή διεκδικόντας την μπαλα από τον Ντε Κολό. Το 55-40 στο 26’ έμοιαζε πλέον καταδικαστικό για τους τρικολόρ, ο Κολέ δεν ήξερε τι να κάνει, χρησιμοποίησε μερικά περίεργα σχήματα, δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τους Αργεντινούς και το 60-48 της τρίτης περιόδου δεν του επέτρεπε να αισιοδοξεί. Η άμυνα του Ντεκ στον Φουρνιέ ήταν σπουδαία, η κυκλοφορία της μπάλας των παικτών του Ερνάντεζ έκανε τη διαφορά και η κατάσταση έμοιαζε μη αναστρέψιμη.

Ντιλιίνα και Γκομπέρ πάλεψαν πολύ για να δώσουν στην ομάδα τους ελπίδα, όμως ο Σκόλα σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το 65-55 στο 33’ και η Αργεντινή συνέχισε να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης. Όχι μόνο τον κράτησε μέχρι το τέλος, αλλά πήρε και μια πολύ άνετη νίκη με τους οπαδούς της να στήνουν ένα όμορφο πάρτι και τον κορυφαίο της παίκτη να διαλύει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο την άμυνα των αντιπάλων του.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Ούτε στον δεύτερο ημιτελικό της βραδιάς γέμισε η Κάντιλακ Αρίνα, με την εικόνα να προβληματίζει σίγουρα τους ανθρώπους της FIBA που περίμεναν ότι το γήπεδο των 19.000 θέσεων θα είναι κατάμεστο το βράδυ της Παρασκευής (13/9). Κόμπι Μπράιαντ και Μανού Τζινόμπιλι είδαν και αυτόν τον αγώνα παρέα, μαζί με τον Κρις Μπος που έφτασε στη διάρκεια της αναμέτρησης.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Άντερσον, Ζουράποβιτς, Βάσκεζ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-18, 39-32, 60-48, 80-66

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Ερνάντεζ): Μπρουσίνο 2, Καφάρο, Καμπάτσο 12 (3/9 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Ντεκ 13 (5/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Ντέλια 6 (3 ριμπάουντ), Φιέλερουπ, Γκαλίτσι 2, Γκαρίνο, Λαπροβίτολα 7 (1/5 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Σκόλα 28 (5/13 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 9/10 βολές, 13 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 λάθος), Βιλντόζα 10 (1).

ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Αλμπισί 3 (1/5 τρίποντα), Μπατούμ 3 (1/6 τρίποντα), Ντε Κολό 11, Φουρνιέ 16 (5/11 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 3/7 βολές), Γκομπέρ 3 (1/3 δίποντα, 1/4 βολές, 11 ριμπάουντ), Λακόμπ, Λεσόρ 2, Εμπαγιέ 4 (1), Τιλικινά 16 (6/7 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 1/2 βολές), Πουαριέ, Τουπάν.

Τα ομαδικά στατιστικά της Αργεντινής: 18/41 δίποντα, 9/25 τρίποντα, 17/20 βολές, 41 ριμπάουντ (27+14), 15 ασίστ, 9 λάθη, 2 κλεψίματα, 1 τάπα.

Τα ομαδικά στατιστικά της Γαλλίας: 16/28 δίποντα, 7/31 τρίποντα, 13/25 βολές, 36 ριμπάουντ (25+11), 11 ασίστ, 11 λάθη, 3 κλεψίματα, 3 τάπες.

Πηγή: Sport24.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου