ΜΠΑΣΚΕΤ

«Πόλεμος» ανακοινώσεων με αφορμή αγώνα παίδων

πόλεμος-ανακοινώσεων-με-αφορμή-αγώ-612296

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ξέσπασε μετά την αναμέτρηση στο Κλειστό της Σκιάθου, ανάμεσα στη γηπεδούχο ομάδα και τον Αιολικό στον ημιτελικό της κατηγορίας παίδων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και στον οποίο οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με 57-58.

Οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται και από βίντεο, διαμαρτυρόμενοι για λάθη της διαιτησίας των κ.κ. Τσάλα και Κοντοστάθη, με την ομάδα του Αιολικού από την άλλη να απαντά κάνοντας λόγο για κακή φιλοξενία από πλευράς νησιωτών.

Η ανακοίνωση Γ.Σ. Σκιάθου: «Είκοσι πέντε χρόνια είμαστε το «κόκκινο πανί» τόσο για τις αντίπαλες ομάδες, όσο και για τους διαιτητές. Ο λόγος φυσικά είναι ότι είμαστε από νησί και κανείς δεν θέλει να έρχεται τον χειμώνα, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με υποχρεωτική διανυκτέρευση ή με μεταφορά μέσω Κατηγιώργη. Αλλοι μας χαρακτηρίζουν χούλιγκαν, άλλοι για να παίξουν ματς θέλουν την παρουσία Αστυνομίας.

Κανείς δεν λέει ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε εκατό παιδιά στην ακαδημία μας και τέσσερα αγωνιστικά τμήματα στα πρωταθλήματα της Ε.Σ.Κ.Α.Θ. (αντρικό, παιδικό, κορασίδες και νεανίδες). Κανένας δεν νοιάζεται για το ότι σε κάθε παιχνίδι στην έδρα μας έχουμε το γήπεδο γεμάτο, ότι υπάρχει μουσική στο γήπεδο μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, ότι έχουμε γιατρό, αλλά και εξωτερικό απινιδωτή με πιστοποιημένα άτομα για τη χρήση του.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα κάνουμε για τα παιδιά μας και το άθλημα του μπάσκετ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τον σεβασμό των αντιπάλων, αλλά κυρίως των διαιτητών που έρχονται στο νησί. Δεν θέλουμε να μας ευνοήσει κανείς τους. Ζητάμε όμως ίση μεταχείριση με τους αντιπάλους μας.

Παρόλο λοιπόν που ζητήσαμε να υπάρχει τουλάχιστον ένας έμπειρος διαιτητής για τον ημιτελικό αγώνα παίδων, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εν λόγω διαιτητές να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα ενός τέτοιου αγώνα.

Πλέον το «αυτούς έχουμε, αυτούς στέλνουμε» πρέπει να σταματήσει. Ορισμένοι εξ αυτών είναι επικίνδυνοι και ακατάλληλοι για το ίδιο το άθλημα. Ας σταματήσουν να σφυρίζουν αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός τέτοιου παιχνιδιού.

Δεν μιλάμε φυσικά για τον παράγοντα ανθρώπινο λάθος. Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που γίνεται κατ’ εξακολούθηση, τότε πραγματικά είτε κάποιοι δεν μας θέλουν στον χώρο του μπάσκετ, είτε πρόκειται περί ανικανότητας και ασχετοσύνης. Οπως και να ’χει, μας τιμωρούν παραδειγματικά με τις αποφάσεις τους μέσα στο γήπεδο.

Οσον αφορά στους αντιπάλους μας, σε όλους παρέχουμε διευκολύνσεις για τη μετακίνησή τους στο νησί, όσο και για το οτιδήποτε χρειαστούν κατά την παραμονή τους σε αυτό. Το ίδιο έγινε και το προηγούμενο Σάββατο με την ομάδα του Αιολικού.

Κι ενώ μας είχε επισκεφθεί τη φετινή χρονιά άλλες δύο φορές, πάντα παρουσία αστυνομικής δύναμης, χωρίς να γίνει το παραμικρό (στο ματς μάλιστα του αντρικού κι ενώ η ομάδα μας ηττήθηκε τους χειροκροτήσαμε μετά το τέλος του αγώνα), θεώρησε ότι έπρεπε να το κάνει και τρίτη φορά!

Κάτι τέτοιο φυσικά θεωρείται προσβλητικό από τους υπεύθυνους του συλλόγου μας.

Δεν δεχόμαστε λοιπόν να έρχεται κάποιος, να προκαλεί με τη συμπεριφορά του σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και στο τέλος να προβαίνει σε άσεμνες χειρονομίες προς την κερκίδα μας (που ως επί το πλείστον αποτελείται από παιδιά των ακαδημιών μας και τους γονείς τους) και να τρέχει πανηγυρίζοντας περνώντας επιδεικτικά από μπροστά τους.

Ως εδώ κύριοι της Κ.Ε.Δ./Ε.Σ.Κ.Α.Θ., φτάνει πια!

Σας ζητάμε να πάρετε τα μέτρα σας, αλλά και να μας συμπεριφέρεστε ως ίσους απέναντι στους αντιπάλους μας.

Σεβαστείτε τον αγώνα που κάνουμε τόσα χρόνια.

Το γνωρίζουμε ότι κανείς σας δεν μας θέλει.

Να ξέρετε όμως ότι εμείς είμαστε εδώ για να μείνουμε.

Με εκτίμηση, το Δ.Σ. του Γ.Σ. Σκιάθου».

Η απάντηση του Αιολικού

«Με μεγάλη έκπληξη και λύπη συγχρόνως διαβάσαμε την ανάρτηση του Δ.Σ. στο Facebook του Γ.Σ. της Σκιάθου.

Προβληματιστήκαμε στο αν θα απαντήσουμε διότι αυτές οι καταστάσεις δεν έχουν τελειωμό. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα στις ομάδες, στους ανθρώπους και γενικότερα στην κοινωνία. Επειδή όμως μας προκαλέσατε και η σιωπή σημαίνει παραδοχή, αναγκαζόμαστε να σας απαντήσουμε με πολύ βαριά καρδιά, διότι σας αισθανόμασταν πραγματικά φίλους και δεν ξεχνάμε τις εξυπηρετήσεις σας κάθε φορά που ερχόμασταν στο νησί, το ίδιο συνέβαινε και με μας όταν ερχόσασταν στο Βόλο.

Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και ενώνει, δεν χωρίζει τους ανθρώπους. Κάνουμε μια προσπάθεια να σταματήσει ό,τι άρχισε παρά τη θέλησή μας. Ολοι οι άνθρωποι του αθλητισμού κι εσείς κι εμείς μπορεί να μην μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, μπορούμε όμως ν’ ανοίξουμε μια μικρή χαραμάδα, για να περνά το φως, η ελπίδα. Ο πόλεμος δεν οδηγεί πουθενά, αν γίνεται κάτι στραβό ελάτε να το αλλάξουμε μαζί.

Θεωρείται προσβλητικό από εσάς τους υπεύθυνους η παρουσία της αστυνομικής δύναμης όταν το αποδέχθηκε ο ίδιος ο προπονητής σας για την ασφάλεια του παιχνιδιού; Κακώς το είδατε προσβλητικό και θα σας εξηγήσουμε γιατί. Δεν ξεκινήσαμε έτσι. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά. Από την ίδρυσή μας (2013) ανοίξαμε τον δρόμο προς το νησί με φιλικά παιχνίδια. Ηταν η εκδρομή μας για τη Σκιάθο. Ετοιμαζόμασταν με χαρά γιατί θα πηγαίναμε στην όμορφη και φιλόξενη Σκιάθο, όταν οι περισσότερες ομάδες απέφευγαν τις μετακινήσεις σε επίσημους αγώνες. Πού να σκέφτονταν οι άλλες ομάδες για φιλικούς αγώνες, ούτε κατά διάνοια.

Εμείς όμως ήμασταν χαρούμενοι και επιδιώκαμε κάθε φορά να ζήσουμε το όνειρο στο όμορφο ταξίδι στη Σκιάθο κάνοντας φιλικά παιχνίδια. Οι σχέσεις μας άριστες εξαιτίας της φιλίας μεταξύ των δύο προπονητών των ομάδων. Ομως η περυσινή ανάρτηση στο Facebook και η πρόσκληση προς στους οπαδούς της ομάδας σας «Ελάτε με τις φωνές σας να γκρεμίσετε το γήπεδο και ύστερα θα το ξαναφτιάξουμε» και η φωτογραφία που συνόδευε το κείμενο μας προβλημάτισε. Είχαμε και την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς των κορασίδων που έκλαιγαν και ήθελαν να φύγουν από το γήπεδο χωρίς να παίξουν κι έτσι αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια της Αστυνομίας. Μόλις μπήκε ο συναγωνισμός έπαψε να είναι η όμορφη εκδρομή μας στο νησί. Γιατί πέρα από κάθε νίκη ή ήττα, προέχει η ασφάλεια των παιδιών και των ανθρώπων γενικότερα.

Το κάλεσμα των οπαδών σας στον φετινό ημιτελικό των παίδων συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία των «Peaky Blinders» με μοντάζ των δεκαπεντάχρονων αθλητών της Σκιάθου και με τίτλο «the οrder of the Peaky Blinders». Αλήθεια, γνωρίζετε κύριοι ποιοι ήταν οι Peaky Blinders; Τι σχέση έχουν αυτά με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Δεν υπάρχουν άσεμνες χειρονομίες προς την κερκίδα από την ομάδα μας. Από τους φιλάθλους σας με χειρονομίες και ακατανόμαστες φράσεις προς την αποστολή μας ΝΑΙ. Από εμάς μόνο τρέξιμο κι όχι επιδεικτικά, για να εκτονωθεί η πίεση από την ένταση του αγώνα. Εσείς τι θα κάνατε, πώς θα πανηγυρίζατε, θα τρέχατε ακόμη; Οταν σε ένα άκρως αφιλόξενο κατάμεστο κλειστό που δεν ξεχώριζες τον αγωνιστικό χώρο από τους φιλάθλους, που στις περισσότερες φάσεις του παιχνιδιού είχαν περάσει το διαχωριστικό σχοινί και ήταν μέσα στο γήπεδο.

Ετσι θέλετε να κερδίζετε; Τα παιδιά, οι προπονητές, ο υπεύθυνος της κάμερας μετά το τέλος του παιχνιδιού παρέμειναν φοβισμένοι στα αποδυτήρια φεύγοντας με ταξί μετά από αρκετή ώρα. Δεν είστε εσείς μόνο υπερήφανοι για τα δικά σας παιδιά, αλλά και εμείς περισσότερο που κατάφεραν μέσα στο κλειστό σας το ακατόρθωτο, να φύγουν νικητές και τους δίνουμε ακόμη συγχαρητήρια και ένα μεγάλο μπράβο. Αισθανθήκατε ποτέ εσείς ανασφαλείς στη δική μας έδρα; Ακούσατε ποτέ ύβρεις; Εμείς όμως ακούσαμε στον περυσινό αγώνα της αντρικής μας ομάδας όπως «θα σας πνίξουμε στο μπουγάζι Γ……ο Βόλος. Ελάτε ρε….το καλοκαίρι να …….! Γιατί αναγκάστηκε ο προπονητής σας τότε να προφυλάξει τους οπαδούς σας τρέχοντας προς την κερκίδα και να πει «προσέξτε γιατί υπάρχει Αστυνομία».

Επομένως μετά από όλα αυτά μην το παίρνετε κύριοι του Δ.Σ. ως προσβλητικό την παρουσία της Αστυνομίας. Ελεος. Η διαφορά μεταξύ μας είναι ότι όταν χάσαμε στο ουδέτερο γήπεδο της Πορταριάς με το παιδικό στον πρώτο αγώνα της φετινής περιόδου παρόλο που κερδίζαμε με δεκαοκτώ πόντους (στη διάρκεια του παιχνιδιού) και μετά από τρία απανωτά φάουλ στον παίκτη μας στην τελευταία φάση χάσαμε με ένα πόντο και σας είπαμε τότε «νικήσατε γιατί το θέλατε περισσότερο». Εσείς τι είπατε; Και εμάς τα παιδιά μας τότε έκλαιγαν. Ετσι είναι ο αθλητισμός, δεν κερδίζεις πάντα. Μία χαίρεσαι, δέκα κλαις.

Ημασταν αθλητές, τα ζήσαμε και τα ξέρουμε αυτά.

Εχουμε την άποψη ότι εσείς είστε φίλαθλοι μόνο όταν κερδίζετε. Φίλαθλος είναι αυτός που ξέρει και να χάνει και να κερδίζει.

Οσον αφορά στους διαιτητές πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι χωρίς διαιτητές δεν γίνεται παιχνίδι. Δεν είναι τιμωροί, προσπαθούν για το καλύτερο. Είναι πολύ δύσκολο το έργο τους. Η επαφή σώμα με σώμα δεν είναι απλό θέμα, γι’ αυτό λέγεται άλλωστε ότι το μπάσκετ είναι το άθλημα των λαθών.

Και κάτι ακόμη, γιατί δεν είχατε live όλο το παιχνίδι όπως συνηθίζετε ως επί το πλείστον στα εκτός έδρα παιχνίδια σας; Τώρα γιατί δημοσιεύσατε μόνο κάποιες φάσεις, εις βάρος σας κατά τη γνώμη σας και δεν είχατε όλο το παιχνίδι για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ο κόσμος; Τις απαντήσεις τις ξέρετε εσείς μόνο.

Τέλος, όλοι εμείς και κυρίως οι νέοι που είναι η ελπίδα όλων μας που συνηθίζουμε να λέμε για το «ευ αγωνίζεσθαι» ή το «fair play» όπως το ονομάζουν άλλοι, πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία και να φροντίσουμε να δημιουργηθούν καλύτεροι αθλητές, καλύτεροι φίλαθλοι, καλύτεροι άνθρωποι για να περιορίσουμε τα φαινόμενα βίας. Διαφορετικά θα λέμε κάθε φορά ότι είναι φαινόμενα των καιρών. Λάθος, έλλειψη παιδείας είναι και έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο. Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν απαιτείται. Εμείς θέλουμε να σας σεβόμαστε, βοηθήστε μας. Δεν θα συνεχίσουμε να απαντάμε μέσω Facebook. Αν θέλετε πραγματικά να συνεργαστούμε, ελάτε να συζητήσουμε πολιτισμένα. Σας περιμένουμε όποτε θέλετε.

Με εκτίμηση

Η Διοικούσα Επιτροπή του Αιολικού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου