ΥΓΕΙΑ

Εχουμε πραγματικούς φίλους;

εχουμε-πραγματικούς-φίλους-641784

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

H φιλία στη ζωή ενός ανθρώπου είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα. Οι φίλοι, όταν είναι πραγματικοί, ίσως είναι καλύτεροι και από οικογένεια. Γιατί εκτός των άλλων, τους έχεις επιλέξει, ή σε έχουν επιλέξει εκείνοι… Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν έχετε πραγματικούς φίλους; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των πραγματικών φίλων;

Οι πραγματικοί φίλοι μας επισημαίνουν πότε κάνουμε λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη, και όταν φτάνει εκείνη η στιγμή οι αληθινοί φίλοι είναι αυτοί που πρώτοι θα το εντοπίσουν και με καλοπροαίρετο τρόπο θα μας το πουν. Μαζί με τα θετικά που κάνουμε, είναι έτοιμοι να μιλήσουν και για τα αρνητικά αλλά να μας στηρίξουν και στα δύο. Σε μία επιφανειακή σχέση, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτά που κάνουμε λάθος, αλλά ο πραγματικός φίλος θα μας πει πάντοτε αυτό που έχει στο μυαλό του χωρίς ενδοιασμούς.

«Πιέζουν» να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να κρίνουμε αυστηρά και αρνητικά τον εαυτό μας. Οι φίλοι μας είναι εκείνοι που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα όταν είμαστε ψυχολογικά πεσμένοι γιατί τα έχουμε βάλει με τον εαυτό μας. Οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν έχουν κοντά τους ανθρώπους που τους στηρίζουν και τους ενθαρρύνουν. Είτε νιώθουμε άσχημα επειδή μία συνέντευξη για δουλειά δεν πήγε όπως θα θέλαμε, είτε δεν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, οι κοντινοί μας φίλοι θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή μας και θα μας «αναγκάσουν» με τον τρόπο τους να νιώσουμε καλύτερα.

Οι πραγματικοί φίλου είναι παρόντες. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει ο φίλος είναι η προσοχή του και η παρουσία του. Ο αληθινός φίλος είναι εκείνος που θα βρεθεί κοντά μας όταν τον έχουμε ανάγκη και θα μας στηρίξει σε κάθε δυσκολία, θα μας ακούσει, θα μας συμβουλεύσει. Είναι εύκολο για κάποιον να μας στηρίζει στην επιτυχία, αλλά ο πραγματικός φίλος θα βρεθεί δίπλα μας και στις χαρούμενες αλλά κυρίως στις δυσάρεστες για μας στιγμές (π.χ. σε περίοδο πένθους, σε μια αποτυχία κτλ.). Είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που να τους γνωρίζουμε αρκετά καλά και τους εμπιστευόμαστε τόσο ώστε να τους «επιτρέπουμε» να είναι κοντά μας σε όλες τις στιγμές.

Οι πραγματικοί φίλοι μάς προσγειώνουν. Είναι πάντοτε δίπλα μας για να γιορτάσουν οποιαδήποτε επιτυχία σας, αλλά δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε από που ερχόμαστε, ποιες είναι οι ρίζες μας. Ο αληθινός φίλος θα μας προσγειώσει στην πραγματικότητα και θα μας υπενθυμίσει ποιοι είμαστε. Άλλωστε, μας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Ακούνε με προσοχή κι αγάπη. Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να ανοίξετε συζήτηση με κάποιον και εκείνος καταφέρνει να επικεντρώνει πάντοτε το θέμα στον εαυτό του; Oι συζητήσεις με τους αληθινούς μας φίλους δεν είναι ποτέ μονόπλευρες. Ο ανοιχτός διάλογος με κάποιον δημιουργεί και πιο ισχυρό δεσμό μαζί του. Το μυστικό για μία ισορροπημένη συζήτηση είναι να δίνουμε πάντοτε προσοχή σε αυτό που λέει το άτομο που βρίσκεται απέναντί μας και να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά του.

Μας προστατεύουν, ακόμα κι αν έρχονται σε δύσκολη θέση. Οι πραγματικοί φίλοι θα μας μιλήσουν με απόλυτη ειλικρίνεια όσο δύσκολο κι άβολο κι αν είναι αυτό κάποιες στιγμές! Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντοτε η πιο εύκολη κίνηση αλλά είναι σημαντική για να χτιστεί μία σχέση.

Αντιμετωπίζουν τη φιλία ως προτεραιότητα. Οι ζωές τον ανθρώπων εξελίσσονται. Γάμος, δουλειά, παιδιά έρχονται να εμπλουτίσουν την καθημερινότητα και ο χρόνος λιγοστεύει. Η αληθινή φιλία ξεπερνάει τέτοια εμπόδια και δεν αφήνει την έλλειψη χρόνου να την φθείρει. Είναι σημαντικό για τους φίλους να βρίσκουν χρόνο να λένε τα νέα τους, να προγραμματίζουν εξόδους και να έχουν τη σχέση τους ως προτεραιότητα.

Οι αληθινοί φίλοι συγχωρούν. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά αν η φιλία είναι πραγματικά δυνατή μπορεί να ξεπεράσει δυσκολίες και συγκρούσεις. Το σημαντικό είναι να βρίσκει κανείς το κουράγιο να προσεγγίσει τον άλλον αφού έχει κάνει κάποιο λάθος και ταυτόχρονα να μπορεί να κατανοήσει και να συγχωρέσει.

Οι πραγματικοί φίλοι μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Οι αληθινοί φίλοι που μας αγαπούν μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δεν είναι μόνο οι πιο έμπιστοι άνθρωποί μας αλλά και πρότυπα ζωής που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας κάνουν.

Οι αληθινοί φίλοι μάς βοηθούν να χαλαρώνουμε και μειώνουμε τα επίπεδα του στρες. Οι φίλοι γνωρίζουν πότε τα επίπεδα του στρες στη ζωή μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα και είναι έτοιμοι να επέμβουν και να μας βοηθήσουν είτε δίνοντας την πολύτιμη συμβουλή τους είτε απλά βοηθώντας μας να ηρεμήσουμε με την παρουσία τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου