ΥΓΕΙΑ

Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία με τα παιδιά σας!

πώς-να-βελτιώσετε-την-επικοινωνία-με-τ-693789

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, MSc, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Ο γονεϊκός ρόλος είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς που καλούνται να υιοθετήσουν οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, οι νέοι δεν προετοιμάζονται για σημαντικά θέματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν όταν θα γίνουν γονείς πριν αναλάβουν το ρόλο διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Η πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους, είναι η έλλειψη καλής επικοινωνίας. Η καλή και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών, κτίζεται από πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία. Οι βάσεις που θα τοποθετηθούν έχουν τεράστια σημασία για όλη τη ζωή και για το μέλλον της σχέσης μεταξύ παιδιών και γονιών.

Η προσεκτική ακρόαση και η τακτική συνομιλία είναι ο θεμέλιος λίθος της καλής επικοινωνίας των γονιών με τα παιδιά τους κι έχει τεράστια σημασία για τους γονείς, οι οποίοι συνομιλώντας με τα παιδιά τους κι ακούγοντάς τα προσεκτικά μπορούν να ανακαλύψουν τυχόν προβλήματα. Οποιαδήποτε και εάν είναι η ηλικία των παιδιών, το τι έχουν να πουν πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής.

Δυστυχώς όμως λόγω πολλών άλλων πιεστικών υποχρεώσεων, οι γονείς συχνά δεν έχουν χρόνο να αφιερώσουν στα παιδιά τους για να αναπτύξουν τους απαραίτητους δεσμούς επικοινωνίας μαζί τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια απόσταση μεταξύ τους που όλο και διευρύνεται. Προβλήματα λόγω απουσίας καλής επικοινωνίας παιδιών και γονιών, εμφανίζονται με έντονο τρόπο στη δύσκολη, γεμάτη προκλήσεις εφηβική ηλικία. Εάν δεν κτισθούν καλές γέφυρες επικοινωνίας από νωρίς στη ζωή των παιδιών, τα προβλήματα στις σχέσεις γονιών και παιδιών, κινδυνεύουν να παραμείνουν για όλη τους τη ζωή.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορούν να κάνετε έτσι ώστε να προλάβετε τέτοιες ανεπιθύμητες και δυσάρεστες καταστάσεις; Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που οπωσδήποτε πρέπει να σέβεστε εάν θέλετε να βάλετε τις βάσεις για μια εποικοδομητική και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά σας.

  • Αρχικά είναι απαραίτητο να προσφέρετε χρόνο στα παιδιά σας όταν αυτά θέλουν να μιλούν μαζί σας.
  • Πρέπει να παρατηρείτε πότε τα παιδιά έχουν την περισσότερη διάθεση για να μιλούν μαζί σας. Για παράδειγμα την ώρα του φαγητού, στο αυτοκίνητο ή όταν πρόκειται να πάνε στο κρεβάτι.
  • Το να δείχνετε ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη ζωή των παιδιών σας, τα κάνει να είναι πιο πρόθυμα να μιλήσουν για τον εαυτό τους, τα προβλήματα και τις σκέψεις τους.

Αρχίζοντας οι γονείς τη συνομιλία διευκολύνουν το παιδί να μιλά ελεύθερα.

v Μια καλή συνήθεια που προσθέτει πολλά στη σχέση γονιών και παιδιών, είναι μία φορά την εβδομάδα, να κάνετε κάτι ιδιαίτερο με το κάθε παιδί σας ξεχωριστά. Ο χρόνος αυτός πρέπει να αφιερώνεται πλήρως στα παιδιά και να μη διακόπτεται από άλλους. Η ένδειξη ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες του παιδιού, δημιουργεί ένα θετικό κλίμα για την ανάπτυξη καλής επικοινωνίας. Το παιδί μιλώντας για τα χόμπι, τα μαθήματα, το σχολείο και τους φίλους του, νιώθει πιο κοντά σε σας. Έτσι μπορεί να σας εμπιστεύεται και να εξωτερικεύει σκέψεις τις οποίες διαφορετικά δεν θα έλεγε.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείχνετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας ακούγοντας προσεκτικά αυτά που σας λένε τα παιδιά σας. Ακόμη και εάν είναι δύσκολο, πρέπει να ακούτε με προσοχή μέχρι τέλους όλα όσα έχει να πει το παιδί και να μην το διακόπτετε. Συχνά είναι καλύτερα να επαναλαμβάνετε αυτά που ακούσατε ρωτώντας το παιδί εάν κατάλαβαν σωστά αυτά που ήθελε να πει. Ενδιαφέρον βέβαια δε σημαίνει παρείσφρηση στο τι λέει το παιδί. Οφείλετε ως γονείς να αφήνετε το παιδί να εκφράζεται ελεύθερα. Εάν το διακόπτετε, δείχνετε θυμό ή απουσία προσοχής, τότε πολύ πιθανόν το παιδί να τηρήσει αμυντική στάση και να αποτραβηχτεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά τα παιδιά προχωρούν ανιχνεύοντας για αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Λένε αρχικά μερικά πράγματα από μια κατάσταση που τα απασχολεί για να δουν τις αντιδράσεις των γονιών τους. Εάν νιώσουν σιγουριά, τότε παρουσιάζουν την όλη εικόνα. Για τους λόγους αυτούς, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να δείχνουν θυμό ή να εκνευρίζονται σε περιπτώσεις διαφωνίας. Αντίθετα, μένοντας ήρεμοι και ψάχνοντας να κατανοήσουν τα συναισθήματα του παιδιού τους, θα βρίσκουν πιο εύκολα λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

Συνοπτικά βλέπουμε ότι η δημιουργία καλών βάσεων επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για τη σχέση που θα υπάρχει μεταξύ τους για όλη τους τη ζωή. Η προσεκτική ακρόαση, η τακτική συνομιλία και η διάθεση χρόνου στα παιδιά, είναι βασικές αρχές που οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν εάν θέλουν να επιτύχουν στον εξαιρετικά δύσκολο γονεϊκό τους ρόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου