ΥΓΕΙΑ

Πόσο επηρεαζόμαστε από την ψυχική διάθεση των άλλων…

πόσο-επηρεαζόμαστε-από-την-ψυχική-διά-62451

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Έχετε ποτέ διερωτηθεί πόσο επηρεάζεστε από την ψυχική κατάσταση και από την ψυχοσύνθεση των ατόμων που βρίσκονται γύρω σας; Ο/η σύζυγός σας, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι σας, έχουν ο καθένας κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Καθημερινά υποβαλλόμαστε σε αλληλοεπιδράσεις που τροποποιούν ορισμένες συναισθηματικές μας καταστάσεις. Το φαινόμενο της συναισθηματικής σύγκλισης χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι μεταξύ των ατόμων που ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μαζί, υπάρχει η τάση, με την πάροδο του χρόνου, να αναπτύσσουν συναισθηματικές αντιδράσεις που προσομοιάζουν. Για παράδειγμα, παρατηρείται συχνά μεταξύ των ζευγαριών ή ατόμων που συγκατοικούν να παρουσιάζονται συμπεριφορές του ενός ατόμου και σε άλλα άτομα του στενού περιβάλλοντος (γέλιο, κλάμα, φόβος). Το φαινόμενο αυτό το αντιλαμβανόμαστε ως ένα σημείο στην καθημερινή μας ζωή. Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι όσο περισσότερο ζει ένα ζευγάρι μαζί, τόσο μεγαλύτερο βαθμό συναισθηματικής συνταύτισης παρουσιάζει. Αντίθετα, τα ζευγάρια που χωρίζουν αποδείχθηκε ότι είχαν λιγότερα κοινά συναισθηματικά χαρακτηριστικά από ότι τα ζευγάρια που παραμένουν μαζί.

Στο εργασιακό περιβάλλον επίσης, η συναισθηματική σύγκλιση μεταξύ συναδέλφων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές.

Η ψυχική διάθεση κάποιου σε έναν χώρο εργασίας μπορεί να επικρατήσει και να επηρεάσει και τους υπολοίπους. Διαχρονικά δηλαδή, η συναισθηματική σύγκλιση μπορεί να κάνει ορισμένα άτομα να έχουν τις ίδιες ή ανάλογες συναισθηματικές αντιδράσεις. Οι προεκτάσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη αποδοτικότητα μιας επιχείρησης ή μιας ομάδας εργασίας. Άτομα με μεγάλο βαθμό συναισθηματικής σύγκλισης θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέλη μιας ομάδας που θα ήταν περισσότερο αποδοτική από ότι τα μέλη μιας ομάδας που θα διέφεραν ουσιαστικά σε θέματα συναισθηματικών αντιδράσεων.

Επομένως, η μετάδοση της διάθεσης από έναν άνθρωπο προς τους άλλους είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις πολύ περισσότερο και συχνότερα από ότι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Έχετε παρατηρήσει ότι κάποτε αρχίζετε να γελάτε απλά γιατί κάποιος άλλος που παρακολουθείτε γελάει; Το γέλιο είναι μεταδοτικό, όπως είναι και το χασμουρητό. Το χασμουρητό αποτελεί ένδειξη κούρασης ή βαριεστιμάρας και όταν προκύπτει από κάποιον παρουσία άλλων, προκαλεί ανάλογη διάθεση. Σίγουρα κάποιος που χασμουριέται δεν μπορεί την ίδια χρονική στιγμή να εμπνέει τους άλλους. Τα συναισθήματα που επίσης εύκολα μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο είναι ο θυμός, η λύπη, η απογοήτευση, ο ενθουσιασμός, η χαρά, η αισιοδοξία, η ευχαρίστηση και άλλα. Οι άνθρωποι πολλές φορές είτε συνειδητά είτε εντελώς υποσυνείδητα χρησιμοποιούν όχι μόνο τον προφορικό λόγο αλλά και τη γλώσσα του σώματος για να μεταφέρουν στους άλλους τα συναισθήματα που θέλουν και να μεταβάλουν τη διάθεσή τους. Τα παραδείγματα αυτά καταδεικνύουν ότι οι μηχανισμοί που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση των ανθρώπων συμβαίνουν στο επίπεδο του υποσυνείδητου.

Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή και είναι αυτοί που ρυθμίζουν και τη μετάδοση της ψυχικής διάθεσης από το ένα άτομο στο άλλο. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι πολύ σημαντικοί σε πολλές πτυχές της ζωής μας όπως στην οικογένεια, στο επαγγελματικό περιβάλλον και γενικά σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι η μετάδοση των συναισθημάτων από τον έναν άνθρωπο στον άλλον είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Όταν πρόκειται για συναισθήματα θετικά καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι αυτά είναι καλοδεχούμενα. Στην περίπτωση ωστόσο που μιλάμε για τη μετάδοση αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι η κακοκεφιά, η δυσθυμία και άλλα, τότε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η κακή διάθεση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια καταιγίδα που μπορεί να εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όσο ήρθε. Η διάθεση είναι μεταδοτική και πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε σε σας αλλά και στους άλλους τόσο τις αρνητικές διαθέσεις όσο και τη θετική ψυχική διάθεση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου