Φουλάρουν τις μηχανές τους οι περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), καθώς οι χρηματοδοτούμενες δράσεις, έστω και με καθυστέρηση, έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως.

Μεταξύ των δράσεων είναι το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τα Σχέδια Βελτίωσης (σε εξέλιξη η αξιολόγηση των φακέλων), το Leader, τα εγγειοβελτιωτικά έργα (έπρεπε να προηγηθεί η τιμολόγηση του νερού-περιβαλλοντικό τέλος), η αγροτική οδοποιία, οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης κ.ά.

Όπως προκύπτει οι εντάξεις έργων στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας ανέρχονται στο 17%, στο 12% στην Ανατολική Μακεδονία, ενώ κοντά στο 10% βρίσκονται οι περιφέρειες Κρήτης (οι πληρωμές της είναι μεγαλύτερες από τις εντάξεις, αφού υπήρξαν έργα-γέφυρες από το προηγούμενο ΠΑΑ), Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας. Σε αντίστοιχα ποσοστά και οι πληρωμές.

Η εκτίμηση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, είναι ότι «μέσα στο 2019 τα παραπάνω ποσοστά σε πολλές περιφέρειες θα αγγίξουν το 50%.

Οι επιδόσεις των περιφερειών στο ΠΑΑ θα μπορούσε να ήταν καλύτερες, αν οι περιφέρειες υλοποιούσαν μόνες τους τις δράσεις του προγράμματος, χωρίς να εμπλέκονται οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, καθώς έτσι θα αποφεύγαμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και θα κερδίζαμε χρόνο. Σήμερα, διαχειριζόμαστε μόνοι μας το 37,4% των δράσεων».

[ypaithros.gr]