ΛΑΡΙΣΑ

Κώστας Αγοραστός: «Το έργο μας ο αδιάψευστος κριτής»

κώστας-αγοραστός-το-έργο-μας-ο-αδιάψε-563273

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποίησε 4.789 έργα και 2.540 επενδύσεις

«Κόντρα στις δύσκολες συγκυρίες για την οικονομία και την κοινωνία κινήθηκε και το 2018 η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία ακολούθησε μία πολιτική υγιούς βολονταρισμού». Αυτό επισήμανε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην εκδήλωση για τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής το 2018 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παρουσιάζοντας έναν πλούσιο απολογισμό έργου για το περασμένο έτος, ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι εμείς «πιστεύουμε στη δύναμη της βούλησής μας να δώσουμε απάντηση στις δυσκολίες του σήμερα».

«Το έργο μας είναι ο αδιάψευστος κριτής μας: Σε 2.920 ημέρες Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, έγιναν 4.789 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,8 δις. ευρώ και 2.540 επενδύσεις, συνολικού ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες πρωτοβουλίες, διαβουλεύσεις, διεθνείς συμμετοχές. Αποσπάστηκαν 21 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία», εξήγησε ο ίδιος.

Τονίζοντας ότι η Θεσσαλία δημιουργεί εξελίξεις στις Βρυξέλλες και ότι αποτελεί περιφέρεια – πιλότο πανελλαδικά, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή ολοκλήρωσε εμβληματικά έργα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό έργου του κ. Αγοραστού, με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 423,7 εκατ. € η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε εξειδίκευση δράσεων 111% και έχει βγάλει προσκλήσεις 127%, ενώ οι εντάξεις έργων είναι στο 91%.

Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέταξε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας περιόδου 2014-2020 νέα και σημαντικά έργα.

«Ένα υγιές και πλήρες πρόγραμμα ολοκληρώσαμε στη Θεσσαλία επιτυγχάνοντας τους στόχους που είχαμε θέσει και με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα προχωράμε δυναμικά», είπε ο κ. Αγοραστός.

Προς επίρρωση αναφέρθηκε στις προσκλήσεις για την υποβολή στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο προϋπολογισμού 49,4 εκατ. ευρώ.

Ειδική μνεία έκανε και στην ανάθεση του προγράμματος για την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων στα νησιά της Θεσσαλίας, τις εξειδικευμένες προσκλήσεις.

Για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι διατέθηκαν για την παροχή δανείων και εγγυήσεων 10 εκ. € στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) όπου εντάχθηκαν πάνω από 120 επιχειρήσεις.

Ακόμη επισήμανε ότι η ηλεκτροκίνηση και σηματοδότησης της γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας προϋπολογισμού 57,7 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ενώ

προετοιμάσθηκαν δύο Προσκλήσεις στον τομέα της Επιχειρηματικότητας που αφορούν νέες και υφιστάμενες Επιχειρήσεις , προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

«Αγαπάμε την ευθύνη»

Στέλνοντας το μήνυμα ότι η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας αγαπάει την ευθύνη ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην ομιλία του εκτενώς στην ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, ένας έργο το οποίο είναι προϋπολογισμού 252,8 εκατ. ευρώ.

«Το βραβευμένο από την Ευρώπη και χαρακτηρισμένο ως μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, ήταν ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα που η Περιφέρεια Θεσσαλίας έφερε σε πέρας με επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, αρδευτικά, υδρευτικά και τουριστικά, καθώς μεταξύ άλλων με την ανασύσταση ποτίζονται 150.000 στρέμματα αγροτικής γης, ενισχύεται η ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και θωρακίζεται αντιπλημμυρικά η περιοχή.

Γενικά για το περιβάλλον η περιφερειακή αρχή σχεδίασε χρηματοδότησε και υλοποίησε 137 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 171,1 εκατ. € και 101 έργα οικιστικών αναπλάσεων συνολικού προϋπολογισμού 56,9 εκατ. ευρώ. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Πολυδιάστατο έργο

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας υλοποιεί 1.190 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1, 2 δις ευρώ στον τομέα των συγκοινωνιών. Αυτά αφορούν σε έργα κατασκευής οδών, γεφυρών, παρακάμψεων οικισμών, έργα συντήρησης, διαμόρφωσης αγροτικών οδών κ. α.

Όμως, σημαντικό είναι το έργο και για την ύδρευση και την αποχέτευση καθώς στη Θεσσαλία παραδίδονται 101 έργα συνολικού προϋπολογισμού 253,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα στον αγροτικό τομέα υλοποιήθηκαν 148 έργα υποδομών συνολικού προϋπολογισμού 137 εκατ. ευρώ.

«Η Θεσσαλία έχει πρωτιά στο εμπορικό πλεόνασμα. Δημιουργήσαμε αλυσίδα εξωστρέφειας με αποτέλεσμα οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια να έχουν αυξηθεί κατά 500%», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 172.330.543,21 € ολοκληρώνει αντίστοιχα η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον τομέα την εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να έχει το χαμηλότερο δείκτη σχολικής διαρροής (5,9%) σε όλη την Ελλάδα.

Κοινωνικό προφίλ. Ο απολογισμός του κ. Αγοραστού συνεχίστηκε με την παρουσίαση του έργου για την υγεία και την πρόνοια, όπου τελέστηκαν περί τα 161 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 107,3 εκατ. ευρώ, την κοινωνική πολιτική η οποία περιελάμβανε δράσεις 232 εκατ. ευρώ.

«Η Θεσσαλία είναι πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στα έργα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής», επισήμανε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις και τα προγράμματα.

Αθλητισμός. Η Περιφέρεια παρενέβη ακόμη με σημαντικό έργο και για τον αθλητισμό αν και δεν ανήκει στην αρμοδιότητά της χρηματοδοτώντας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 58 νέα έργα, ενώ όσον αφορά στον τομέα των εκδηλώσεων διοργάνωσε περισσότερες από 333 αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ανέρχεται στις 616.000 ευρώ.

Τουρισμός – πολιτισμός. Στο μεταξύ, από τη δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει απτά αποτελέσματα και στον τομέα τουρισμός – πολιτισμός καθώς οι επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας, έχουν αυξηθεί κατά 47%, οι διανυκτερεύσεις κατά 12%, οι αφίξεις στα αεροδρόμια κατά 20%, η κίνηση στα λιμάνια κατά 18%, ενώ η απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις κατά 100%.

Εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις. Εξάλλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποσπάσει 21 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. «Είμαστε «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019», τόνισε ο κ. Αγοραστός υπενθυμίζοντας τα λόγια του Καρλ – Χάινζ Λαμπέρτζ, πρόεδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε.

Στόχευση για το μέλλον. Η στόχευση για το μέλλον της περιφερειακής αρχής, όπως είπε, περιλαμβάνει εμβλητικά έργα. Με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση της θέσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως κέντρου παροχής ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα σχέδιά του για τη δημιουργία Κέντρου Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Θεσσαλίας, Πλανητάριου στη Λάρισα και Ποδηλατοδρομίου στον Βόλο.

«Το μέλλον είναι εδώ. Έχουμε αποδείξει τον υπερκομματικό πατριωτισμό μας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να φέρουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου