ΛΑΡΙΣΑ

Κραυγή αγωνίας για τα ατυχήματα στην οδό Βόλου στη Λάρισα

κραυγή-αγωνίας-για-τα-ατυχήματα-στην-ο-613121

Το πρόσφατο σοβαρό ατύχημα στην “αιματοβαμμένη” οδό Βόλου στη Λάρισα, συνεχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κοινωνία. Πρωτοβουλία με προτάσεις για το πρόβλημα, ανέλαβαν ο Σύλλογος Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Λυκείου, καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Γεωργίου.

Σε κοινή τους επιστολή τονίζουν τα εξής: “Με αφορμή το πιο πρόσφατο σοβαρότατο ατύχημα στην οδό Βόλου στις 28/01/2019 με θύμα τη μαθήτρια του σχολείου μας Κ.Τ., στεναχωρηθήκαμε και θορυβηθήκαμε, πρωτίστως όμως προβήκαμε στην κατεπείγουσα αυτοκριτική μας και ανάληψη των ευθυνών μας ως ενηλίκων πολιτών και κατοίκων της πόλης μας.

Καθημερινά υποτασσόμαστε στην απανθρωπιά της τρέχουσας κρίσης και αποξενωνόμαστε από τον εαυτό μας, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία. Σχεδόν σε μόνιμη βάση κατακερματίζεται ο κοινωνικός ιστός και συχνά λειτουργούμε στη βάση ενός καλλιεργούμενου ατομικισμού. Όταν μάλιστα η αποξένωση επεκτείνεται ως συνολική κατάσταση και στη σχέση του ανθρώπου με την πολιτική, με την εξουσία, συχνά οι πολίτες υπαναχωρούμε ή αποποιούμαστε το μερίδιο των ευθυνών μας από τις επιλογές ή την αποξένωσή μας από τον κοινωνικό ρόλο μας και στερούμε από τους φορείς της εξουσίας τη σύμπλευση, τη συνεισφορά, τη σύμπραξή μας.

Με αφορμή και εξαιτίας της παρ’ ολίγον τραγωδίας, επιτρέψτε μας να σας καταθέσουμε ορισμένες διαπιστώσεις και προτάσεις μας επί του θέματος. για τη λήψη μέτρων ως εχέγγυο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να μην υπάρξουν άλλα τραυματισμένα, παράλυτα ή νεκρά παιδιά στο συγκεκριμένο δρόμο:

  1. Συνιστά άμεση ανάγκη ο διορισμός-τοποθέτηση σχολικών τροχονόμων στην περιοχή «Γεφυράκι» επί της οδού Βόλου, ώστε να διακόπτεται συστηματικά και ορθά η διέλευση των τροχοφόρων με στόχο την ασφαλή διέλευση των μαθητών από και προς το σχολείο εκ της παλαιάς συνοικίας του Αγίου Γεωργίου κατά τις ώρες λειτουργίας της μονάδας.
  2. Επίσης, στην περιοχή «Γεφυράκι» και ειδικότερα στο σημείο όπου θα ίστανται οι σχολικοί τροχονόμοι απαιτείται η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών.
  3. Ενδείκνυται η δημιουργία ποδηλατοδρόμου στη γραμμή της οδού Κάρλας, καθώς αρκετοί/ές μαθητές/τριές μας μετακινούνται με ποδήλατο από τη συγκεκριμένη οδό. Οι κίνδυνοι δε που ελλοχεύουν σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία τους είναι πολύ μεγάλοι.
  4. Επειδή απασχολεί σημαντικά τους κατοίκους της συγκεκριμένης συνοικίας το φαινόμενο της υπερβολικής ταχύτητας με την οποία εισέρχονται τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας προς στον ιστό της πόλης, προτείνεται η άμεση κατασκευή κυκλικού κόμβου πλησίον της επιχείρησης «Τζάκια Μαλαμάς», έτσι ώστε η ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων να ανακόπτεται σημαντικά.
  5. Τέλος η έλλειψη χώρων στη συνοικία για τους ημερήσιους σχολικούς περιπάτους μας μάς επιβάλει να αιτηθούμε τη χορηγία ενός ετήσιου κονδυλίου για τους πέντε (5) ετήσιους υποχρεωτικούς περιπάτους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες μας να μετακινούνται ασφαλώς με λεωφορεία σε χώρους ιστορικού, πολιτιστικού και παιδευτικού ενδιαφέροντος, που ενυπάρχουν στην πόλη μας.

Η άμεση και αποτελεσματική μέριμνα για τον Άνθρωπο αποτελεί κοινωνική πράξη -ηθική, αισθητική, πολιτική- και καταδεικνύει έμπρακτα πως δεν έχουν νεκρωθεί οι ευαισθησίες και δεν έχουν «καταργηθεί» οι συνειδήσεις.”

[onlarissa.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου