ΛΑΡΙΣΑ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των αμερικανικών βάσεων

στο-περιφερειακό-συμβούλιο-το-θέμα-τω-838297

Μετά από επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

Πολύωρη συζήτηση προχθές στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας για το θέμα της εγκατάστασης πολεμικών βάσεων των ΗΠΑ σε Λάρισα και Βόλο με την πλειοψηφία των παρατάξεων να τοποθετείται κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι είναι υπέρ της ειρήνης και επομένως κατά των βάσεων γενικώς.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε όμως ότι το περιφερειακό συμβούλιο δεν διαμορφώνει εξωτερική πολιτική. «Εξωτερική πολιτική κάνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με την τοποθέτηση του περιφερειάρχη συμφώνησε και η περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας Ευαγγελία Λιακούλη που ανήκει στην παράταξη του κ. Νικόλαου Τσιλιμίγκα, η οποία τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από την κυβέρνηση.

Οι περισσότερες παρατάξεις τάχθηκαν κατά της ανάπτυξης της αμερικανικών βάσεων.

Παρουσιάζοντας την επερώτηση, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές εξέφρασε την αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην απόφαση της κυβέρνησης, να δεχτεί τα κατασκοπευτικά drones των ΗΠΑ στην 110 Π.Μ στη Λάρισα, στη δημιουργία νέων και στην αναβάθμιση παλιών αμερικανονατοικών βάσεων στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιαπλές επιτέθηκε στον κ. Αγοραστό λέγοντας ότι «ο περιφερειάρχης στηρίζει το ΝΑΤΟ και στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε», επικαλούμενος την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, πριν αυτή πάει στην έδρα του ΝΑΤΟ.

«Όποιος συναντιέται με τον Αμερικανό πρέσβη, δεν σημαίνει ότι συμφωνεί μαζί του. Ο Τσίπρας συναντιέται με τον Ερντογάν, αλλά έχουν διαφωνίες», είπε ανταπαντώντας ο κ. Αγοραστός.

Από την πλευρά της η Μαρίνα Χρυσοβελώνη επισήμανε ότι θα πρέπει να ερωτηθούν και οι τοπικές κοινωνίες ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αντληθούν και περισσότερες πληροφορίες πριν το περιφερειακό συμβούλιο τοποθετηθεί για το θέμα.

K. M.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου