ΛΑΡΙΣΑ

Ο πλοηγός του έργου GreenYourMove παρουσιάστηκε σε 11 πόλεις ανά την Ελλάδα

ο-πλοηγός-του-έργου-greenyourmove-παρουσιάστηκε-σ-838928

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE GreenYourMove έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός πλοηγού που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Ο πλοηγός, που δίνει με έναν εύχρηστο και γρήγορο τρόπο τα βέλτιστα δρομολόγια των δημοσίων μέσων μεταφοράς από ένα σημείο σε ένα άλλο, περιλαμβάνει το δίκτυο 3 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία) και έχει ως στόχο τη μείωση των παραγόμενων αερίων ρύπων αλλά και την ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς των επιβατών. Το 2016 παρουσιάστηκε μία πρώτη δοκιμαστική έκδοση του πλοηγού ενώ την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε και η βάση δεδομένων της πλατφόρμας. Για την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής ο πλοηγός χρησιμοποιεί συνδυασμό ευρετικών και αναλυτικών προσεγγίσεων ενώ στα πλαίσια δημιουργίας του αναπτύχθηκε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού αερίων ρύπων από μέσα μεταφοράς.

Από το Σεπτέμβριο 2018 ο πλοηγός παρουσιάζεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα ο πλοηγός παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της 83ης ΔΕΘ (08/09/18 ως 16/09/18) στη Θεσσαλονίκη με διπλή παρουσία ι) στο περίπτερο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιι) στο περίπτερο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και στα δύο σημεία παρουσίασης του πλοηγού οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να ενημερωθούν για τον πλοηγό των μέσων μαζικής μεταφοράς, να τον κατεβάσουν στο κινητό τους (IOS & Android) δωρεάν και να τον χρησιμοποιήσουν στην πράξη για την επόμενη μετακίνηση τους. Στην ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η ημερίδα με τίτλο «Αστικές και Υπεραστικές Συγκοινωνίες, το σήμερα και το αύριο» με κύριους ομιλητές τον κ. Σακελλαρίου, Πρόεδρο των Αστικών Λάρισας και τον κ. Κολυνδρίνη Πρόεδρο των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Μετά την λήξη της 83ης ΔΕΘ και κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Κινητικότητας (16/09/18-22/09/18) υλοποιήθηκαν προωθητικές δράσεις από την επιστημονική ομάδα του GreenYourMove σε συνεργασία με 22 παρόχους μέσω μαζικής μεταφοράς 11 πόλεων της Ελλάδας. Ο πλοηγός παρουσιάστηκε στους προέδρους, μετόχους και συνεργάτες αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, σε εκπροσώπους δήμων και περιφερειών και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ παράλληλα ομάδες ατόμων παρουσίαζαν την εφαρμογή σε επιβάτες σε κεντρικούς σταθμούς κάθε πόλης. Η προώθηση περιλάμβανε εκδηλώσεις ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο της εφαρμογής, προωθητικά αυτοκόλλητα που τοποθετήθηκαν στο πίσω/πλάγιο μέρος των λεωφορείων ενώ παράλληλα δόθηκαν και ως δώρο εισιτήρια σε επιβάτες που κατέβαζαν την εφαρμογή στο κινητό τους. Προωθητικές αφίσες του πλοηγού τοποθετήθηκαν σε σταθμούς και στάσεις των ΚΤΕΛ αλλά και σε σταθμούς του ΟΣΕ.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από την Πάτρα στις 14/09/18 συνεχίστηκαν σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή στις 17/09/18. Στην συνέχει η επιστημονική ομάδα κινήθηκε νότια και πιο συγκείμενα στις 18/09/18 οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε Λάρισα και Τρίκαλα. Στις 19/09/18, οι προωθητικές δράσεις έλαβαν χώρα στον Βόλο και στην Κατερίνη ενώ στις 20/09/18 η επιστημονική ομάδα επισκέφτηκε την Λαμία και την Χαλκίδα. Τέλος στις 21/09/18, οι δράσεις υλοποιήθηκαν στις Σέρρες και στην Φλώρινα.

Το LIFE GreenYourMove (GYM) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον – LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για συνεργασία συνολικά 6 εταίρων από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, AVMap GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε), την Τσεχία (CHAPSspol. s.r.o.) και την Σλοβακία (INPROP) υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου