ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Από τη Σουηδία στον Βόλο με στόχο να νικήσει τον εαυτό του

από-τη-σουηδία-στον-βόλο-με-στόχο-να-νικ-674161

Το δικό του στίγμα στο Christmas Sprint Βετεράνων έδωσε ο Σουηδός πολύπειρος κολυμβητής Masters Στέφαν Σέρλινγκ, που τα τελευταία χρόνια έρχεται τακτικά στην Ελλάδα και στον Βόλο, προσφέροντας τις πολύτιμές του συμβουλές, όσον αφορά την κολύμβηση στο σύλλογο του ΟΦΑΜ αλλά και συνολικά στους συναθλητές του.

Ο χάλκινος Παγκόσμιος πρωταθλητής στη Βουδαπέστη το 2017 τίμησε με την παρουσία του μία ακόμα διοργάνωση στον Βόλο και μιλώντας γι’ αυτή από τα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σημείωσε: «Είχα κολυμπήσει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Masters στην Αθήνα και εδώ στον Βόλο συνάντησα πολλούς άλλους κολυμβητές με τους οποίους αγωνιστήκαμε μαζί εκεί. Ηταν διασκεδαστικό. Είχα μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό μου, γιατί είχα προετοιμαστεί για τη διοργάνωση. Οι Ελληνες κολυμβητές δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είναι πολύ φιλικοί κάτι που μου άρεσε. Λίγο προβληματίστηκα με τη διοργάνωση, ως διοργάνωση καθώς έχω συνηθίσει διαφορετικά στη Σουηδία και σε πολλές άλλες διοργανώσεις που συμμετέχω. Η αλήθεια είναι ότι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2018 στην Αθήνα ήταν ένα εξαιρετικό αθλητικό γεγονός. Οταν είσαι στο νερό όμως, είναι πάντα το ίδιο, οπότε είναι διασκεδαστικό να συναγωνίζεσαι με φίλους. Είναι εξίσου πολύ ενδιαφέρον όταν βλέπεις ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες, που τις μοιράζεσαι μαζί τους».

Μάλιστα, ο Σουηδός αθλητής συμπληρώνει: «Νομίζω ότι κυρίως στο χώρο της κολύμβησης για masters, η αίσθηση της πολυπολιτισμικότητας εντείνεται περισσότερο. Είναι ένας χώρος ανοιχτός για όλους, μπορεί να συναγωνίζεσαι με πολλούς ανθρώπους, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα τους βλέπεις ως αντίπαλους. Πριν και μετά είναι όλοι φίλοι, χωρίς να έχει σημασία από το που προέρχεται ο καθένας».

Αναφορικά με την παρουσία του στη διοργάνωση, στην οποία κατέκτησε 5 χρυσά μετάλλια σε ισάριθμους αγώνες, αλλά και τον στόχο του για το 2019 ο Σέρλινγκ τονίζει: «Πήγα αρκετά καλά. Κολύμπησα σε 5 αγώνες, καθώς σε τόσους επιτρέπεται να κολυμπήσει κανείς και νίκησα σε όλους. Για μένα βέβαια, δεν έχει σημασία να νικήσω γενικά, όσο να κερδίσω τον εαυτό μου. Μόνο σε μια από τις κούρσες κατέβασα τον χρόνο μου, δεν κολύμπησα όσο γρήγορα θα ήθελα. Γενικά, και αυτό συμβαίνει κυρίως σε επίπεδο masters, όταν πάω σε αγώνες, ήσσονος σημασίας, μπορεί να τους νικήσω όλους. Ωστόσο, στο παγκόσμιο της Κορέας, που είναι και ο προσωπικός μου στόχος για την ερχόμενη χρονιά, θα έχω απέναντι μου 10 ανθρώπους, που θα έχουν προπονηθεί τόσο σκληρά όσο εγώ, οπότε θα είναι δύσκολο».

Το πρόγραμμα για το Σουηδό αθλητή περιλαμβάνει πλέον ξεκούραση και προετοιμασία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κορέας: «Στο προηγούμενο παγκόσμιο στη Βουδαπέστη, κατέκτησα ένα χάλκινο μετάλλιο, κάτι που θέλω να βελτιώσω, οπότε θα κυνηγήσω ένα χρυσό. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε κολυμπάω αγωνιστικά, για να κερδίζω. Οπότε τελειώνει μια χρονιά, με μερικές βδομάδες ξεκούρασης και ακολουθεί μίσος χρόνος σκληρής προπονήσεις, ώστε να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος.

Αναφερόμενος στις διαφορές ανάμεσα σε Σουηδία και σε Ελλάδα, ως προς την νοοτροπία και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την κολύμβηση και τις μεγάλες διοργανώσεις, ο Στέφαν Σέρλινγκ τόνισε: «Γενικά, στη Σουηδία είναι διαφορετικά από την Ελλάδα, σε επίπεδο διοργάνωσης. Εκεί πρέπει να λειτουργούν όλα τέλεια, αν κάτι δεν είναι καλό, αμέσως η οποιαδήποτε διοργάνωση θα σταματήσει. Επιπλέον, στη Σουηδία, σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, δε μπορούν να επιβραβευτούν οι πάντες, κάτι που συμβαίνει στην Ελλάδα με μεγάλη συχνότητα. Μόνο αν γίνει ρεκόρ Σουηδίας ή συμβεί κάτι πολύ σημαντικό, γιατί σε τέτοιους αγώνες, υπάρχουν εκατοντάδες άτομα και δε μπορεί να υπάρχει μια απονομή για όλους. Μόνο τα άτομα δηλαδή που έχουν πετύχει κάτι εξαιρετικό θα ανέβουν στο βάθρο, οι υπόλοιποι θα περάσουν απλά να πάρουν τα μετάλλιά τους. Εσείς στην Ελλάδα επικεντρώνεστε, ίσως περισσότερο στη δόξα. Στη Σουηδία στοχεύουμε λίγο περισσότερο στους αγώνες. Ομως και στις δύο χώρες γίνεται το ίδιο πράγμα, κολυμπάμε».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου