ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΣΟΦΙΑ ΚΤΕΝΑ: Θέλω το τελευταίο χειροκρότημα

σοφια-κτενα-θέλω-το-τελευταίο-χειροκρ-760321

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Δεν άφησε να την καταβάλλουν οι δυσκολίες που πέρασε μια ακόμα χρονιά και με κατάθεση ψυχής βρέθηκε και πάλι στην κορυφή του κόσμου, η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια τεχνικής κολύμβησης Σοφία Κτενά, που φέτος θα γράψει το φινάλε στην πλούσια καριέρα της.

Με τριπλή συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βελιγράδι τον περασμένο Ιούλιο, η Κτενά έφτασε μία ανάσα από ένα ακόμα μετάλλιο, κάτι που επιθυμούσε διακαώς και δυστυχώς χάθηκε κυριολεκτικά για λίγες χεριές. Συγκεκριμένα, η Βολιώτισσα κολυμβήτρια κατέλαβε την 4η θέση στο αγώνισμα των 4Χ50 επιφάνεια, με τους συναθλητές της Λουκά Καρετζόπουλο, Γιάννη Πιπινιά, Βασιλεία Τσιγκόια, ήταν 5η στα 100μ. υποβρύχιο, φθάνοντας κυριολεκτικά μια ανάσα από το βάθρο και 7η στα 50μ. άπνοια.

Η ίδια είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές τη χρονιά, ωστόσο δυσκολίες υγείας και το βεβαρημένο πρόγραμμά της, την έστειλαν και πάλι… για νοσηλεία και μάλιστα τις χρονικές στιγμές, που ήταν οι κρισιμότερες για την προετοιμασία της.

Μιλώντας στον ΤΑΧΔΡΟΜΟ σχολιάζει αρχικά: «Είχα πει, ότι αυτή τη χρονιά, που είχαμε ως στόχο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα ήθελα να βγει μια διάκριση, ως αποτέλεσμα της σκληρής προετοιμασίας μου. Στόχευα αρκετά ψηλά, γιατί οι χρόνοι ήταν μέσα στις δυνατότητές μου, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις τελικές κατατάξεις. Ήταν άλλωστε τεχνικές που δούλευα στις προπονήσεις μου και οι επιδόσεις μου στην προετοιμασία ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές. Βάσει των θέσεων μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη. Δυστυχώς, όμως, με την υγεία δεν παίζεις και η ωριμότητα πολλών χρόνων ενασχόλησης με το άθλημα, μου «χτύπησε» καμπανάκια, όταν έπρεπε να νοσηλευτώ και πάλι και να σταματήσω τις εντατικές προπονήσεις για ένα διάστημα. Ίσως υπήρξε και κάποια στιγμή που πίστεψα ότι θα νικηθώ, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη και αποδείχθηκε μέσα στην πισίνα».

Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια κάνοντας τον απολογισμό της για τη σεζόν που πέρασε σημειώνει: «Ήταν μία ακόμα δύσκολη, αλλά διδακτική χρονιά. Έχοντας αποκτήσει και προπονητική πείρα, γνωρίζω ότι ένας αθλητής μπορεί να επηρεαστεί από τον παραμικρό παράγοντα, αλλά τα πάντα φαίνονται και κρίνονται από το τελικό αποτέλεσμα, όσο και αν έχει κοπιάσει κανείς. Είμαι τυχερή που είχα τη στήριξη και την αρωγή των συνεργατών, των προπονητών μου και της Ομοσπονδίας γι’ ακόμα μια χρονιά και μπόρεσα να ολοκληρώσω και τη φετινή χρονιά, αρκετά ικανοποιητικά».

Το 2019, χρονιά διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών, στη Θεσσαλονίκη θα είναι το κύκνειο άσμα της Βολιώτισσας αθλήτριας, που έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές στην πόλη, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στον Βόλο το 2016. Η Σοφία Κτενά θέλει να κλείσει εντυπωσιακά την πλούσια σε διεθνείς διακρίσεις καριέρα της, ανεβαίνοντας ξανά στο πάνθεον της τεχνικής κολύμβησης.

Όπως τονίζει: «Επειδή στον αθλητισμό δε μπορούμε ποτέ να λέμε ότι κάτι είναι οριστικό, ο προσανατολισμός μου και η σκέψη μου είναι να σταματήσω την αθλητική μου καριέρα, μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η διοργάνωση να συνοδευτεί και από μετάλλιο, καθώς γίνεται στην Ελλάδα και θα ήταν το επιτυχημένο κλείσιμο που θα ονειρευόταν κάθε αθλητής. Πιστεύω, ότι πρόσφερα και θα συνεχίσω να προσφέρω στην τεχνική κολύμβηση, είναι ένα άθλημα που με ανέδειξε και βίωσα πολύ όμορφες αθλητικές στιγμές. Αρωγός μου σε όλη μου την προσπάθεια και κύριο στήριγμά μου ήταν ο προπονητής μου, Αλέξανδρος Ξιάρχος, για τον οποίο πρέπει να γίνει ειδική μνεία. Υπήρξαν εύκολες και δύσκολες στιγμές, ενώ οι τελευταίες χρονιές είχαν πολύ πίεση αλλά και στιγμές συγκίνησης. Θέλω το τελευταίο χειροκρότημα για μένα, σ’ ένα τόσο κομβικό σημείο για την μετέπειτα πορεία μου να συνοδευτεί από την κορυφή, με την ελληνική σημαία κρεμασμένη στο ιστό και όλους τους Έλληνες υπερήφανους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου