ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για 40 εκτελεσθέντες από τους ναζί

εκδήλωση-μνήμης-και-τιμής-για-40-εκτελεσ-56377

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 40 πατριωτών από το Πήλιο, που απαγχονίστηκαν από τους ναζί στην Οσμάν Μαγούλα

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των 40 εκτελεσθέντων πατριωτών από την Πορταριά, τα Λεχώνια, την Αλλη Μεριά, τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο από τους ναζί, στην περιοχή Οσμάν Μαγούλα – Κάτω Δασόλοφος Φαρσάλων στις 31 Μαΐου 1944, σε αντίποινα για τον θάνατο 4 Γερμανών στρατιωτών, τους οποίους σκότωσε ομάδα ιππικού του ΕΛΑΣ, μετά από μπλόκο στο τρένο που επέβαιναν οι κατακτητές και είχε ξεκινήσει από τη Λάρισα.

Οι κατακτητές τότε, για να εκδικηθούν, διάλεξαν 40 πατριώτες από το κολαστήριο της Κίτρινης Αποθήκης του Βόλου, με υπόδειξη Ελλήνων ΕΑΣΑΔιτών, τους μετέφεραν με φορτηγό στον Δασόλοφο και τους κρέμασαν με καλώδια από τα δέντρα και τα κάγκελα των παραθυριών του σταθμού. Την άλλη μέρα οι υπάλληλοι του σταθμού και κάτοικοι της περιοχής τούς έθαψαν όλους μαζί στο προαύλιο του σταθμού, όπου αργότερα στήθηκε μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα με αναγεγραμμένα τα ονόματα των εκτελεσθέντων για να θυμίζει τη θυσία των πατριωτών και τη θηριωδία των Γερμανών ναζί.

Η εκδήλωση στη μνήμη τους έγινε προχθές Κυριακή, παρουσία του πρώην δημάρχου Πορταριάς Βασίλη Κοντορίζου και του γ.γ. του Συλλόγου Ιστορίας και μνήμης Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α.) Απόστολου Αποστολάκη από τον Βόλο.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στον Κάτω Δασόλοφο, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του δημάρχου Φαρσάλων Ιορδάνη Εσκίογλου και του πρώην δημάρχου Πορταριάς Βασίλη Κοντορίζου, ενώ την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο γ.γ. του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α.) Απόστολος Αποστολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποτρόπαιας πράξης των 40 πατριωτών, 39 αντρών και μίας γυναίκας, 26 ετών, έγκυος).

Συγκινημένος ο πρώην δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος ως εκπρόσωπος των κατοίκων της Πορταριάς, καθώς έξι από τους εκτελεσθέντες κατάγονταν από την Πορταριά, αναφερόμενος στη θυσία των πατριωτών από το Πήλιο, υπογράμμισε πως το «πλέον φρικώδες είναι ότι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος δεν ήταν οι Γερμανοί ναζί, αλλά οι ΕΑΣΑΔίτες συνεργάτες τους, οι ντόπιοι προδότες, που δεν δίστασαν να κρεμάσουν ακόμα και έγκυο γυναίκα, που βρισκόταν μεταξύ των θυμάτων. Δεν υπάρχει, λοιπόν, χειρότερη μορφή πολέμου από την εμφύλια διαμάχη και χειρότερη εχθρότητα από το αδελφοκτόνο μίσος. Γι’ αυτό, εμείς που τα ζήσαμε αυτά, οφείλουμε να τα θυμόμαστε, αλλά και να τα διδάσκουμε στους νεότερους, ώστε να μη ζήσουν την ίδια τραγωδία», συνέχισε ο κ. Κοντορίζος.

«Η οφειλόμενη και επετειακώς τιμώμενη μνήμη των θυμάτων του εθνικών διαστάσεων αυτού εγκλήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ορμάν Μαγούλα ασφαλώς και δεν στοχεύει στη διαιώνιση του εμφυλίου μίσους. Αλίμονο, αν, έχοντας διανύσει το ένα τέταρτο σχεδόν του 21ου αιώνα, ζούμε και πορευόμαστε ακόμη με τα πλήγματα και τα πλέγματα της δεκαετίας του ’40 του εικοστού αιώνα. Θυμόμαστε όμως το κακό, για να μην το ξαναπάθουμε. Τιμούμε και θυμόμαστε τα θύματά του, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Οπλισμένοι με την ιστορική γνώση προχωρούμε στο μέλλον, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά και τους κινδύνους για την πατρίδα και το έθνος, που προέρχονται από την απέναντι ακτή του Αιγαίου, με τις διαρκείς τουρκικές απειλές. Ομως, αυτά μόνο με αρραγή ενότητα και απαρασάλευτη σταθερότητα στα εθνικά ιδεώδη και την κοινή μας πίστη μπορεί επιτυχώς ν’ αντιμετωπισθούν, χωρίς τις οποίες τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί», κατέληξε ο ίδιος.

Μετά το πέρας χαιρετισμών και ομιλιών στο σημείο κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Φαρσάλων, ο Βασίλης Κοντορίζος, ο Ααρών Αβδελάς ταμίας του Σ.Ι.Μ.Ε.Α., ο πρόεδρος του Δασολόφου και η εγγονή ενός εκ των θυμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου