ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Βαριές «καμπάνες» με αναστολή στους 37 οπαδούς για τα επεισόδια στην Καρδίτσα

βαριές-καμπάνες-με-αναστολή-στους-37-ο-689482

Με περισσότερα από δυο χρόνια φυλακή, τιμωρήθηκε ο καθένας από τους 37 ενήλικες συλληφθέντες για τα επεισόδια έξω από το ΔΑΚ Καρδίτσας την περασμένη Κυριακή και λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας μπάσκετ Α1 ΕΣΚΑΘ, ανάμεσα στην Αναγέννηση και την ΑΕΛ, στο κλειστό γυμναστήριο.

Στους συλληφθέντες, που όλοι είναι από την Λάρισα, υπάρχουν και 9 ανήλικοι οι οποίοι θα δικαστούν ξεχωριστά, οπότε και δεν παρέστησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας, με τους υπόλοιπους, για την εξ αναβολής από την Δευτέρα εκδίκαση του Αυτοφώρου.

Από τους 37 συλληφθέντες οι δυο που αναγνωρίστηκαν από αστυνομικό ότι πρωτοστάτησαν σε επίθεση εναντίον του καταδικάστηκαν σε 27 μήνες φυλάκιση με την συνολική ποινή να προέρχεται από συμψηφισμό καθώς καταδικάστηκαν και για άλλα αδικήματα. Η ίδια ποινή, επίσης κατά συμψηφισμό, επεβλήθη σε άλλα δύο άτομα που παραδέχθηκαν ότι μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας (κάνναβης) που βρέθηκε στο λεωφορείο ήταν δική τους, ενώ από 25 μήνες επεβλήθη, πάντα κατά συμψηφισμό, στους υπόλοιπους 33 κατηγορουμένους. Ουσιαστικά είχαμε καταδίκη και των 37 για αδικήματα που είχαν να κάνουν με φθορά ξένης περιουσίας, για αντίσταση κατά των αστυνομικών, για βίαια και επιθετική συμπεριφορά, για αντικείμενα που βρέθηκαν στο λεωφορείο και έξω από αυτό (ξύλινα ρόπαλα, πτυσσόμενο γκλομπ, σουγιάς, μεταλλικοί σωλήνες, μπετόβεργες, σπρέι πιπεριού). Με τους δύο που παραδέχθηκαν την κατοχή ναρκωτικών για χρήση και τους άλλους δύο που πρωτοστάτησαν στην επίθεση, να έχουν επιπλέον ποινή.

Επίσης σε όλους τους κατηγορουμένους επιβλήθηκε και πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε όλους απαγορεύτηκε για δύο χρόνια η είσοδος σε αγωνιστικούς χώρους που αγωνίζονται ομάδες της ΑΕΛ σε πoδόσφαιρο, μπάσκετ και βoλεϊ.

Όλες οι ποινές είναι με αναστολή και εφέσιμες και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης και οι 37 κατηγορούμενοι, συνοδεία των συνηγόρων τους κατέθεσαν έφεση επί των επιβληθέντων ποινών.

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι δύο αστυνομικοί που έφθασαν πρώτοι και ενεπλάκησαν στα επεισόδια, υποστήριξαν ότι κλήθηκαν για επεισόδια μεταξύ φιλάθλων έξω από το κλειστό γυμναστήριο. Όταν έφθασαν εκεί διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ζημιές σε αυτοκίνητα όπως και πέτρες γυαλιά και άλλα αντικείμενα στο οδόστρωμα. Κατευθυνόμενοι στο παράπλευρο του γηπέδου δρόμο συνάντησαν μία ομάδα 40 περίπου ατόμων στο ύψος του ΚΤΕΛ Καρδίτσας και όταν επιχείρησαν να ελέγξουν ένα εξ αυτών δέχθηκαν επίθεση.

Ο ένας αστυνομικός που είχε πιάσει το ένα άτομο, υποστήριξε ότι δέχθηκε επίθεση από πολύ περισσότερα στη συνέχεια και πως δέχθηκε πολλά χτυπήματα με το κυριότερο με μπετόβεργα στα πλευρά και το αλεξίσφαιρο γιλέκο να είναι εκείνο που τον έσωσε. Ο ίδιος αναγνώρισε δύο άτομα από τα ρούχα που φορούσαν, καθώς οι περισσότεροι έφεραν κράνη και full face κουκούλες.

Την ίδια ώρα, πάντα σύμφωνα με τις καταθέσεις, ο δεύτερος αστυνομικός δέχθηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού και έχασε το φως του για 5 περίπου λεπτά, με τον πρώτο να προσπαθεί να τον βοηθήσει καθώς είχε πέσει κάτω και ήταν ευάλωτος.

Τα επιτιθέμενα άτομα απομακρύνθηκαν προς την είσοδο της πόλης ενώ κατέφθασαν και άλλες αστυνομικές δυνάμεις που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση τους και τους βρήκαν στο λεωφορείο στις παρυφές της πόλης. Ακολούθησε έρευνα που ανακάλυψε τα αντικείμενα που προαναφέραμε και η σύλληψη του συνόλου των επιβαινόντων στο λεωφορείο.

Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης υποστηρίχθηκε ότι οι φίλαθλοι της ΑΕΛ δεν πρόλαβαν καν να φθάσουν στο γήπεδο αφού δέχθηκαν επίθεση από φιλάθλους της Αναγέννησης και δεν είναι δυνατόν να είναι αυτοί που προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα. Επίσης για τον ένα εκ των κατηγορούμενων ότι πρωτοστάτησε στην επίθεση κατά των αστυνομικών, ο συνήγορος του τόνισε ότι ήταν τραυματισμένος από πέτρα και έχει 15 ράμματα, οπότε θα έπρεπε ο μάρτυρας να έχει διακρίνει τα αίματα αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η υπερασπιστική γραμμή κινήθηκε κυρίως στη βάση του ότι δεν μπορούν να καταδικαστούν όλοι για όλα και πως από την στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει σε ποιον ανήκουν τα αντικείμενα, δεν αποδεικνύεται το ποιοι έκαναν τις φθορές και δεν έχουν αναγνωριστεί μετά βεβαιότητας οι επιτιθέμενοι, θα έπρεπε να αθωώνουν όλοι.

Ακόμα να τονίσουμε ότι μάρτυς υπεράσπισης υποστήριξε ότι τους φιλάθλους της Λάρισας περίμεναν φίλαθλοι από την Καρδίτσα και με το που φάνηκαν τους επιτέθηκαν, προκαλώντας αυτοί ζημιές στα οχήματα και μετά διασκορπίστηκαν.

Σε ότι αφορά τώρα στους κατηγορουμένους αρνήθηκαν όλοι ότι κάποιο από τα αντικείμενα ήταν δικό τους, υποστήριξαν όλοι ότι δεν ενεπλάκησαν στην συμπλοκή με τους αστυνομικούς, αλλά και ότι δεν είδαν ποιος συνεπλάκη γιατί κατευθύνονταν προς το λεωφορείο.

Πηγή: karditsalive.net

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου