ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες Βολιώτες έφυγαν στο εξωτερικό

εκατοντάδες-βολιώτες-έφυγαν-στο-εξωτ-567982

Το 2018 άλλαξαν τη φορολογική τους κατοικία 277 Βολιώτες

Συνεχίστηκε και το 2018 η φυγή Βολιωτών, κατά κύριο λόγο νεαρών επιστημόνων, στο εξωτερικό. Στον ένατο χρόνο της οικονομικής κρίσης και ενώ η χώρα βγήκε από την επιτροπεία, άλλοι 277 Βολιώτες άλλαξαν τη φορολογική τους κατοικία και τη μετέφεραν σε χώρες του εξωτερικού.

Τα εμπόδια που προκαλεί η κρίση στην επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και η ανάγκη αποπληρωμής οφειλών, φαίνεται ότι ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι Βολιώτες μετανάστες είναι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι. Βρίσκονται στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους καριέρας και επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τους όρους ποιότητας της καθημερινότητάς τους.

Επισημαίνεται ότι το 2017 είχε καταγράψει ρεκόρ στη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας. Συνολικά 341 Βολιώτες που μάζεψαν τα πράγματά τους και έφυγαν γύρισαν πίσω για να αλλάξουν και τα φορολογικά τους στοιχεία.

Αντίστοιχα, το 2016 έφυγαν για το εξωτερικό 160 Βολιώτες και το 2015 130 Βολιώτες. Επισημαίνεται ότι η αλλαγή της φορολογικής κατοικίας επιτυγχάνεται όταν αποδεικνύεται εργασιακή απασχόληση τουλάχιστον έξι μηνών. Ο αριθμός των Βολιωτών, που μετανάστευσαν, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των εν λόγω δηλώσεων.

Το φαινόμενο παγίωσης της οικονομικής μετανάστευσης αποτυπώνει και πανελλαδική έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Σύμφωνα με την έρευνα το 9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τη χρονιά που πέρασε ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειάς του μετανάστευσε στο εξωτερικό.

Η έρευνα συνδέει άμεσα το γεγονός αυτό με τη μεταβολή των όρων διαβίωσης για πάνω από 400.000 οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους Βολιώτες μετανάστες έφυγαν με τις συντρόφους τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και με τις οικογένειές τους ολόκληρες με κύριο κίνητρό τους την αναζήτηση εργασίας.

Αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο επέλεξαν κατά κύριο λόγο τη Γερμανία και τη Αγγλία, ενώ ενδιαφέρον ως τόπος προορισμού παρουσιάζει και η Ολλανδία αλλά και η Κύπρος, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ταϊβάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αποδοχές, πάντως, δεν είναι και τόσο ικανοποιητικές όσο προσδοκάται, καθώς τα ενοίκια στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλά. Εξάλλου, εκεί αποδίδουν γνώστες του αντικειμένου και τη μείωση που παρουσιάζεται από το 2017 στις δηλώσεις αλλαγής φορολογικής κατοικίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου