ΤΟΠΙΚΑ

Ευ. Τσάμης: «Καλλιεργούν ανασφάλεια στους ασθενείς»

ευ-τσάμης-καλλιεργούν-ανασφάλεια-στ-695786

Για τον οικογενειακό γιατρό με στόχο να πιέσουν τους γιατρούς να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ – Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

Ασκηση πίεσης για την προώθηση του οικογενειακού γιατρού, που ως απώτερο στόχο έχει τον εξαναγκασμό των γιατρών να δηλώσουν διαθεσιμότητα για τον νέο θεσμό, βλέπει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας πίσω από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Υπουργείου Υγείας για την έναρξη του θεσμού από 1ης Ιανουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας επείγον λόγος ώστε οι ασφαλισμένοι να μπουν στη διαδικασία να δηλώσουν οικογενειακό γιατρό, διότι αφενός δεν υπάρχει ο αριθμός των γιατρών που χρειάζεται το σύστημα και αφετέρου δεν έχει προχωρήσει και η δεύτερη φάση του θεσμού, που είναι οι συμβάσεις με τις άλλες ειδικότητες των κλινικών γιατρών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης.

Παρά το γεγονός ότι ο θεσμός δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά στον προγραμματισμό για την έναρξη του οικογενειακού γιατρού, εντούτοις καλλιεργείται μία ανασφάλεια. Σε ανακοινώσεις του Υπουργείου αναφέρεται ότι όσοι ασφαλισμένοι δεν δηλώσουν οικογενειακό γιατρό χάνουν τον προληπτικό έλεγχο υγείας. Το γεγονός αυτό έχει σκορπίσει κλίμα πανικού.

Αγωνία στους ασφαλισμένους

Συγκεκριμένα, αναστάτωση έχει προκληθεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ για τον οικογενειακό γιατρό από τις ανακοινώσεις του υπουργείου. Οι ασφαλισμένοι τηλεφωνούν σε γιατρούς και ζητούν να ενημερωθούν τι να κάνουν εμφανώς τρομοκρατημένοι. Η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, αφού από 1/1/2019 ο οικογενειακός γιατρός θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο οικογενειακός ιατρός αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα είναι Γενικός γιατρός, παθολόγος και παιδίατρος. Μπορεί να συνταγογραφήσει μια μεγάλη γκάμα εξετάσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να συνταγογραφήσει ή κρίνεται ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδικευμένη φροντίδα, άρα θα παραπέμψει σε έναν άλλο ειδικό γιατρό.

Μεταξύ άλλων λειτουργεί και ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό.

Να επισημανθεί ότι η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί: μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απ’ευθείας στον Οικογενειακό Ιατρό.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πάντως η διαδικασία που ακολουθείται είναι ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως για τους ηλικιωμένους. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο προσπάθησε να απλουστεύσει όσο γίνεται τη διαδικασία, εντούτοις απαιτούνται κωδικοί, ΆΜΚΑ άλλα προσωπικά στοιχεία.

Δεν χρειάζεται πανικός, λέει η επιστημονική κοινότητα

Το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός μεταφέρει πάντως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. «Υπάρχει μία αγωνία στους ασφαλισμένους ακούγοντας αυτά που διαδίδονται ότι πρέπει να δηλώσουν οικογενειακό γιατρό, αλλά δεν είναι βάσιμη αυτή η αγωνία. Οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να πανικοβληθούν. Τώρα εάν κάποιος θέλει να εγγραφεί στο σύστημα δεν έχει παρά να δηλώσει τους γιατρούς που είναι ήδη διαθέσιμοι», είπε ο κ. Ευθύμιος Τσάμης.

Για τον ιατρικό κόσμο η άσκηση πίεσης στους ασφαλισμένους έχει ως τελικό αποδέκτη τους γιατρούς. «Φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο προσπαθεί να εξαναγκάσει τους γιατρούς που δεν έχουν κάνει τη σύμβαση να μπουν και αυτοί στον νέο θεσμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου μέχρι στιγμής από 52 παθολόγους που χρειάζεται ως γεωγραφική ενότητα ο Δήμος Βόλου ενδεικτικά, με τον ΕΟΠΥΥ έχουν συμβληθεί μόνο δεκαπέντε και από δώδεκα παιδιάτρους έχουν συμβληθεί μόνο τρεις. Έτσι η ημερομηνία δήλωσης διαθεσιμότητας εκ μέρους των γιατρών στο σύστημα είναι ανοιχτή και δεν έχει καταληκτική ημερομηνία.

Η άρνηση των γιατρών να προχωρήσουν σε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ οφείλεται στο γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα βλέπει μέσα από την ενεργοποίηση του θεσμού την υποτίμηση της επιστημονικής υπόστασής της. Δεν αποδέχονται έτσι τις νέες συμβάσεις, καθώς εκτιμάται ότι «οδηγούν σε ανυποληψία το σύστημα υγείας».

Το νέο σύστημα καταργεί ουσιαστικά τις 200 επισκέψεις τον μήνα με τους συμβεβλημένους γιατρούς και δίνει τη δυνατότητα στους οικογενειακούς γιατρούς να κάνουν οι ίδιοι τις παραπομπές των ασθενών είτε στο Νοσοκομείο, είτε στους εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς. Ετσι ο ιατρικός κόσμος εκτιμά ότι θα προκύψουν πολλά προβλήματα και γι’ αυτό διατύπωνε άρνηση από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης της δημιουργίας του νέου θεσμού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου