ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

RCEP: Υπεγράφη η μεγαλύτερη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

rcep-υπεγράφη-η-μεγαλύτερη-συμφωνία-ελευ-816190

Του Χριστόφορου Κοντοζήση, μεταπτυχιακού φοιτητή στις διεθνείς σχέσεις στρατηγική και ασφάλεια

Στις 15 Νοεμβρίου του 2020 υπεγράφη, μέσω της εικονικής συνόδου κορυφής στο Βιετνάμ, η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε δεκαπέντε οικονομίες της Ασίας και του Ατλαντικού. Οι χώρες, οι οποίες συμμετέχουν είναι οι Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% του ακαθάριστου παγκοσμίου προϊόντος (GWP), καθιστώντας το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα στον κόσμο .

Η παρούσα συμφωνία είναι η πρώτη, η οποία, συμπεριλαμβάνει την Κίνα σαν οικονομικό εταίρο της και αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και να διεκδικήσει καλύτερους όρους στη διαμόρφωση των εμπορικών κανόνων στην περιφέρεια.

Από την παρούσα συμφωνία απουσιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), καθώς και από την CPTPP, τη συμφωνία που διαδέχθηκε την Trans-Pacific Partnership (TPP), την όποια είχε προωθήσει ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με σκοπό να αφήσει απέξω την Κίνα, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτές, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μείνει εκτός αυτών τον δυο εμπορικών ενώσεων που καλύπτουν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη.

«Ο σκοπός της είναι να μειωθούν ή να αρθούν δασμοί σε βιομηχανικά ή αγροτικά προϊόντα, ενώ, επίσης, θα καθορίσει τους κανόνες για τη μετάδοση δεδομένων», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου του Βιετνάμ και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εντός διετίας (μόλις επικυρωθεί από επαρκή αριθμό συνυπογραψάντων κρατών).

Τέλος, σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics, εκτιμάται ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο εθνικό εισόδημα κατά 186 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030 και να προσθέσει 0,2% στην οικονομία των κρατών μελών της. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι πιθανόν να ωφελήσει την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, περισσότερο από άλλα κράτη μέλη. «Τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας ενδέχεται να είναι οριακά μόνο για τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες εμπορικές και δασμολογικές δυναμικές που πρέπει να παρακολουθούνται για τη Βορειοανατολική Ασία», δήλωσε ο Nick Marro, στο Economist Intelligence Unit (EIU). Θα είναι μια αργή διαδικασία, καθώς πρέπει να περάσει από όλα τα κοινοβούλια στα οποία κυριαρχεί το σύνθημα αντί-Κίνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου