ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Oι νηστικές κότες της 80χρονης Κυρά Μήτσινας

oι-νηστικές-κότες-της-80χρονης-κυρά-μήτσ-755756

Οι χορτάτες κότες του ψαρομάλλη κ. Δημητρό, ιδιοκτήτη αλευρόμυλου

Του Νίκου Τσεκούρα, Συνταξιούχου δασκάλου

Φίλοι μου αναγνώστες, ο τίτλος του σημερινού μου δημοσιεύματος, έχει διπλή αλληγορική έννοια και επειδή εγώ έχω την υποψία ότι μερικοί από εσάς ίσως δυσκολευτείτε να τον ερμηνεύσετε.Κρίνω σκόπιμο και σας τον επεξηγώ ίδιος,για να ενημερωθείτε και σεις ορθά.

Η ερμηνεία του τίτλου είναι η παρακάτω.

α) Τους φτωχούς γέροντες του χωριού μου, τους παρομοιάζω με τις νηστικές κότες της 80χρονης χήρας κυρά – Μήτσινας και

β) Τις χορτάτες κότες του νερομυλωνά, με τις παραφουσκωμένες κοιλιές των κυρίων Βουλευτών, που είναι πιστοί συνεργάτες του υπουργού των οικονομικών.

Στα καμποχώρια του Νομού Καρδίτσας, οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία,επειδή όμως, στην κατηγορία αυτών των φτωχών πολιτών, δεν κυκλοφορούν χαρτονομίσματα και κέρματα για να αλληλοεξυπηρετούνται, βρήκαν την έξυπνη λύση,(την αναμεταξύ τους ανταλλαγή προϊόντων ίσης αξίας και έτσι έλυσαν το πρόβλημα της αγοραπωλησίας χωρίς χαρτονομίσματα).

(Με τις μικροσυζητήσεις όμως που κάνανε το καφενεδάκι του χωριού τους, ενημερώθηκαν για τις χρηματικές συναλλαγές, ότι χρήματα και χαρτονομίσματα κυκλοφορούσαν μόνον μεταξύ των μισθωτών υπαλλήλων και τα πιο πολλά, στους υπουργούς και βουλευτές.

Θα ήταν μεγάλη η παράλειψη μου, αν δεν σας ενημέρωνα και εσάς για τις για την αχαριστία μερικών βουλευτών, που ήταν πιστοί συνεργάτες του υπουργού των οικονομικών, που χωρίς ίχνος ντροπής, ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα για να τους επιστραφούν τα αναδρομικά τους, που ψευδώς τα διεκδικούσαν, διότι αυτά, δεν ήταν εγγεγραμμένα στον Κρατικό προϋπολογισμό, και σύμφωνα με την γνώμη μερικών έμπειρων οικονομολόγων, το ποσό που θα τους αναλογούσε στον καθένα θα έφθανε στο ύψος των 25.000 ευρώ μηνιαίως.

Αντίθετα όμως, αξιέπαινοι έμειναν μόνον πολύ λίγοι βουλευτές που έγκαιρα μέσω του τύπουδήλωσαν με παρρησία, ότι δεν επιθυμούσαν να πάρουν πίσω τα καθυστερούμενα, διότι γνώριζαν ότι η πατρίδα τους περνούσε μεγάλη οικονομική κρίση.

Η δική μου ταπεινή γνώμη,ήταν να μην τους τα επιστρέψουν, διότι ο πρώην υπουργός των οικονομικών, τους είχε ψαλιδίσει το μισθό τους μόνο με ένα 10% και τους άφησε ακούρευτα όλα τα άλλα παχυλά επιδόματα που έπαιρναν κρυφά και αυτά συνοψισμένα με τη σύνταξή τους θα έφταναν στο ύψος ενός δεύτερου μισθού και θα ζούσαν πλουσιοπάροχα ενώ οι κ. κ. ιθύνοντες, θα αδιαφορούσαν για το πώς θα ζούσαν οι φτωχοί ψηφοφόροι τους.

Την καλοπέρασή τους μας τη μαρτυρεί η παραφουσκωμένη κοιλιά τους, που είναι πλατυτέρα των ουρανών. Η δε απληστία τους, ομοιάζει με τις χορτάτες κότες του μυλωνά που αν και τις ταΐζει πλουσιοπάροχα και η κοιλιά τους είναι παραφουσκωμένη από τους πολυποίκιλους σπόρους, αυτές όμως ξανά κακαρίζουν πιο δυνατά, για να τις ρίξει κι άλλους σπόρους, για να καλοπερνούν.

Οι φτωχοί όμως συμπολίτες, ομοιάζουν με τις νηστικές κότες της κυρά Μήτσινας, που ψάχνουν γύρω από το κοτέτσι, για να βρουν κανένα σπόρο για να φάνε, διότι η κοιλιά τους γουργουρίζει συνέχεια και τις έφερνε λιγούρες.

Oταν όμως οι κότες δεν βρίσκουν ούτε ένα σποράκι, τότε ξανακακαρίζουν ακόμη πιο δυνατά και αδιάκοπα, για να τους ακούσει η σπιτονοικοκυρά τους, για να τις λυπηθεί και να τις ρίξει ακόμη μια χούφτα καλαμποκόσπορο για να γεμίσουν τις κοιλίες τους που γουργουρίζουν συνέχεια.

Στην προαναφερόμενη όμως κατηγορία των φτωχών συμπολιτών, την περίοδο εκείνη, νοικοκυρά ήταν ο ίδιος υπουργός των οικονομικών, που κάθε τόσο τους έταζε ότι κάτι θα τους έδινε. Δυστυχώς όμως, ούτε και αυτός τους έδωσε ούτε ένα (ΕΥΡΩ), για να δείξει την ευσπλαχνία του.

Φοβάμαι ακόμη, ότι και ο μετέπειτα υπουργός, που θ’ αναλάβει τα καθήκοντά του, θα συνεχίσει και αυτός να κουφαίνει, οπότε τότε, πιστεύω ότι οι κότες σίγουρα θα χάσουν την υπομονή τους και θα βγουν από το κοτέτσι τους και θα γεμίσουν τους δρόμους κακαρίζοντας εκκωφαντικά, παραπονιάρικα και συνάμα από εκδίκηση, θα στολίσουν και όλους τους κεντρικούς δρόμους με τις ευωδιαστές κουτσουλιέςτους, για να δείξουν την αγανάκτησή τους προς τον υπεύθυνο Υπουργό.

Ο θυμόσοφος λαός, λέει το εξής σοφό απόφθεγμα:Η πείνα βγάζει μάτια

Όταν λοιπόν και οι μετέπειτα υπουργοί, που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δεν λάβουν τα προσήκοντα οικονομικά μέτρα για να ανακουφιστούν και οι φτωχότεροι συμπολίτες τους, τότε φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα θα ερχόταν η παλιά κατοχική περίοδος,οπότε τότε, οι παλιοί φτωχοί συμπολίτες, δικαιολογημένα θα βλέπουν με μεγάλη ευχαρίστηση τους παλιούς μεγαλοάρχοντες να περιφέρονται γύρω από τα φτωχικά χωριά τους και να ζητιανεύουν μία χούφτα καλαμποκάλευρο, για να φτιάξουν και αυτοί την ξεχασμένη κατοχική λαχανίδα μεχυλό κουρκούτι, ανακατεμένη και με λίγα αγριολάχανα και να την πάνε στις φαμίλιες τους, για να φάνε και τότεθα καταλάβουν, το πως ζούσαν οι συμπολίτες τους τα κατοχικά χρόνια.

Φίλοι μου αναγνώστες, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη η παράλειψη μου, εάν δεν σας ενημέρωνα και εσάςκαι για το ότι οι κ. κ. βουλευτές εκτός από τον παχυλό μισθό που έπαιρναν, έπαιρναν επιπλέον και πολλά άλλα επιδόματα, αλλά αυτά δεν τα δηλώνανεστην οικονομική εφορία και έτσι ζούσαν πλουσιοπάροχα.

Τέλος φίλοι μου αναγνώστες, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη η παράλειψή μου, εάν δεν σας μαρτυρούσα και εσάς για τηναξιόλογη απόφαση που πήρανμόνον, εκείνοι λίγοι βουλευτές που δεν αποδέχθηκαν να πάρουν πίσω τα αναδρομικά τους, διότι μέσα τους πρυτάνευσε το συναίσθημα της φιλοπατρίας.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι θαέπρεπε να τους επιβραβεύσουν με το μεγάλο έπαθλο της φιλοπατρίας.

Δυστυχώς όμως οι ιθύνοντες δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον και από τότε και μέχρι σήμερα, η πατρίδα μας βωλοδέρνεται…

Και να, τα αναμενόμενα αποτελέσματα!!!!

Εάν λοιπόν και η τελευταία κυβέρνηση που θα λάβει τα καθήκοντα της, δεν αλλάξει τακτική, τότε ο λαός μας, δεν θαδει γιατρειά (οικονομική βελτίωση).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου