ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τιμώμενο πρόσωπο της Ελληνικής Ναυτιλίας για το 2019 ο Βολιώτης εφοπλιστής Πάρης Δράγνης

τιμώμενο-πρόσωπο-της-ελληνικής-ναυτι-586163

Tου Δημήτρη Μποσνάκη, εκπαιδευτικού

Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας έλαβε χώρα το 10ο ετήσιο Φόρουμ της Capital Link με θέμα την Ελληνική Ναυτιλία. Η Capital Link είναι διεθνής επενδυτικός φορέας με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και παράρτημα στην Αθήνα. Προωθεί και επιβραβεύει εταιρείες που παίζουν ρόλο στρατηγικού και θεσμικού επενδυτή, τραπεζίτες, αναλυτές και χρηματοοικονομικά μέσα ενημέρωσης, εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες, με στόχο την μεγιστοποίηση της προβολής και αναγνωρισιμότητας των εταιριών στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Τιμώμενο πρόσωπο της Ελληνικής Ναυτιλίας για το 2019 στο 10ο Φόρουμ της Capital Link υπήρξε ο εφοπλιστής κ. Πάρης Δράγνης, καταγόμενος από τη Νέα Αγχίαλο.

Την παρουσίαση και βράβευση του εφοπλιστή Πάρη Δράγνη έκανε ο εφοπλιστής Σίμος Παλιός με τα εξής λόγια: «Είναι μεγάλη τιμή να μιλήσω για τον τιμώμενο της βραδιάς Πάρη Δράγνη και τη συνολική του προσφορά στη ναυτιλία. Τι μου έχει κάνει θετική εντύπωση στον Πάρη Δράγνη; Μοιραζόμαστε τον ίδιο σεβασμό για σκοπούς ευγενείς που θα βοηθήσουν τη χώρα μας σ’ αυτή την περίοδο. Όταν η παραγωγικότητα και η προσφορά υποβαθμίζονται στον αξιακό μας κώδικα, πρέπει να επιβραβεύουμε αυτά τα άτομα. Μέσα στην οικονομική κρίση έχει το θάρρος να κατασκευάζει πολυτελείς θαλαμηγούς στη χώρα μας και να δίνει εργασία σε ελληνικές οικογένειες διατηρώντας πάντα τον πήχυ της ποιότητας πολύ υψηλά. Διαθέτει αφοσίωση, πειθαρχία και αρχές που του επιτρέπουν να λειτουργεί με εντιμότητα και διαφάνεια. Το ότι η εταιρεία του εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι μια πιστοποίηση που μιλάει από μόνη της».

Στην ομιλία του προς το ναυτιλιακό κοινό ο κ. Πάρης Δράγνης τόνισε: «Κύριοι πρώην υπουργοί, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι Νικόλα και Όλγα Μπορνόζη, αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την αναγνώριση αυτή. Προτρέπω τους νέους να στραφούν στο υγρό στοιχείο. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς, αλλά ο δρόμος που θα διαλέξεις. Με πειθαρχία και θέληση μπορείς να πετύχεις ό,τι θες. Δεν με έκαμψε ποτέ η ανέχεια, αντίθετα μου έδωσε κίνητρα εξέλιξης. Η ευελιξία και η προσαρμογή στις συνθήκες που θα του παρουσιαστούν είναι ένα από τα απαραίτητα προσόντα για να διακριθεί κανείς στη θάλασσα. Ως καπετάνιος είχα τη δυνατότητα να βοηθήσω περισσότερο τους δικούς μου. Στράφηκα στη θάλασσα με πάθος και αυτή με αντάμειψε. Σήμερα μπορεί τα πάντα να γίνονται με την τεχνολογία και ένα καράβι να στηρίζεται από τη στεριά. Τίποτα όμως δε συγκρίνεται με τη γνώση που αποκτάς με την τριβή, όταν καπετάνιος και πλήρωμα γίνονται ένα σώμα μπροστά σε μια έκτακτη κατάσταση. Ναυτιλία χωρίς ναυτοσύνη δε γίνεται.

Ο ανοιχτός ορίζοντας του ωκεανού είναι το πιο κατάλληλο μέρος για μεγάλα όνειρα. Χωρίς όνειρα και σκοπό δεν προχωράς. Η αναμέτρηση με τους δικούς μου στόχους ξεκίνησε στην κουπαστή, συνεχίστηκε στη γέφυρα. Συνδυάστηκε με σκληρή και αδιάκοπη εργασία. Η θάλασσα απαιτεί ακαταπόνητη ενέργεια, θέλει αφοσίωση, να τα καταφέρνεις να κοιτάς μπροστά, το βλέμμα στον ουρανό, αλλά τα πόδια σου στο κατάστρωμα. Το πιο σημαντικό είναι ο σεβασμός προς τους συνεργάτες.

Ο σοβαρότερος λόγος που οι Έλληνες τα κατάφεραν να είναι η πρώτη δύναμη στη ναυτιλία είναι ότι οι εταιρείες λειτουργούν ως διευρυμένες οικογένειες. Ένα από τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Χωρίς το ζύγι της αυτοκριτικής όμως κινδυνεύεις να χάσεις ό,τι έχεις φτιάξει. Πρέπει να μάθεις να λειτουργείς σε συνθήκες εχθρικές και αντίξοες. Η ναυτιλία σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, να αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία, να μπορείς να δεις τις ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι αδυνατούν, να ανοίγεσαι σε καινούργιους ορίζοντες και να συνεργάζεσαι με άτομα που ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αντιλήψεις. Να διαβλέπεις τα καινούργια πεδία, τους νέους παίχτες και να έχεις την ικανότητα να συμπλεύσεις μαζί τους.

Προερχόμενος από τη μήτρα του προσφυγικού ελληνισμού, ο πατριωτισμός ήταν μια αξία που διδάχτηκα νωρίς από την οικογένειά μου. Σήμερα που η πατρίδα βρίσκεται σε δεινή θέση, προσπαθούμε να συμβάλλουμε διατηρώντας ένα μέρος της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας εδώ στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται όλοι οι Έλληνες εφοπλισταί και έχουν στην καρδιά τους στον τόπο που γεννήθηκαν».

Στη συνέχεια τόνισε τη σημασία της οικογένειας, αυτή από όπου προέρχεσαι και αυτή που φτιάχνεις. Είχε την τεράστια ευλογία να μεγαλώσει με αγάπη και ζεστασιά, κάτι που μετέδωσε και στα παιδιά του. «Σπουδαίο είναι να ετοιμάσεις από νωρίς τη διαδοχή, να δώσεις την ελευθερία στα παιδιά να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους, να βρουν το δρόμο τους και την αυτοπεποίθηση να πετύχουν όποιο σκοπό έχουν στη ζωής τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου