ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τοπική αυτοδιοίκηση – Γυναίκα – Τοπική αυτοδιοίκηση μία αμφίδρομη σχέση

τοπική-αυτοδιοίκηση-γυναίκα-τοπι-593075

Της Ζωής Ράππου – Μάμαλη,

υποψήφιας δημάρχου Αλμυρού με τον συνδυασμό #zωή _αλλάzουμε, Φιλολόγου

Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αναδείξει και να αγωνιστεί για τα προβλήματα του δήμου που απασχολούν όλους τους δημότες. Τι ρόλο μπορεί να παίξει η γυναίκα σε όλα αυτά; Είναι γεγονός πως όλοι οι τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν άμεση σχέση με τη γυναίκα και την ποιότητα ζωής της: περιβάλλον, μόρφωση, υγεία, πολιτισμός, αθλητισμός, εργασία, κοινωνική πολιτική. Οι γυναίκες είναι αυτές που βιώνουν πιο πιεστικά όλα αυτά τα προβλήματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια καθημερινή μικρογραφία των προβλημάτων που τις απασχολούν. Σ΄ αυτό το σημείο έγκειται και η αμφίδρομη σχέση γυναίκας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ευρεία συμμετοχή των γυναικών στα κοινά ίσως αποτελέσει την απαρχή μιας διαφορετικής οπτικής και προσέγγισης των τοπικών προβλημάτων. Η κρίση των τελευταίων χρόνων έδειξε πως οι δομές αλληλεγγύης στους δήμους υποστηρίζονται κυρίως από τις γυναίκες. Ο δήμος μας έχει ανάγκη από τις οργανωτικές ικανότητες και το πρακτικό πνεύμα των γυναικών. Δεν μας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εξουσίας και σύγκρουσης δυνάμεων αλλά πολιτικές κοινωνικής συνοχής, πολιτικές περισσότερο αντιπροσωπευτικές, αποτελεσματικές και επομένως περισσότερο επωφελείς για την κοινωνία.

Οι γυναίκες είναι οι πραγματικοί αρχιτέκτονες της κοινωνίας μας (Harriet Stowe). Πράγματι, είναι σε θέση να συνθέτουν, να συνταιριάζουν και να οδηγούν σε συναινετική επίλυση των διαφορών λόγω των πολλαπλών ρόλων (μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη). Μπορούν να κατακτήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση με τη δυναμική παρουσία τους. Έχει παρέλθει πια η εποχή που οι γυναίκες ετεροκαθορίζονταν. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο «Κλεισθένης» η ποσόστωση των γυναικών ανέρχεται στο 40% στο συνολικό αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία των ΟΤΑ. Χωρίς αμφιβολία η συγκεκριμένη αλλαγή συνιστά μια σπουδαία κατάκτηση στην προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ικανή να λειτουργήσει καταλυτικά στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, αφού εξασφαλίζει την ισόρροπη εκπροσώπηση. Η συμμετοχή των γυναικών είναι πολιτικό δικαίωμα και δεν αφορά μόνο στη λειτουργία της δημοκρατίας αλλά αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Η αξιολόγηση ενός έργου επιβάλλεται να γίνεται με κριτήριο την πορεία του καθενός/της καθεμιάς, από το έργο που παράγει ή όχι, όταν βρίσκεται σε θέση ευθύνης. Για τις γυναίκες, σαφώς, οι πολιτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολες, γιατί αντιμετωπίζονται με αμφισβήτηση από τους συνεργάτες τους. Παρά τις αντιξοότητες και το γεγονός ότι είμαστε επιβεβαρυμμένες με πολλαπλούς ρόλους – που αφαιρούν προϋποθέσεις που θα έδιναν ίσες ευκαιρίες – με γνώση και ευαισθησία μπορούμε να συμβάλλουμε στα προβλήματα του τόπου μας και να φανούμε αντάξιες σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Οι γυναίκες οφείλουμε να στηρίξουμε κινήσεις και συνδυασμούς που θα έχουν τη δύναμη και τη δυναμική να μπουν μπροστά σ’ έναν αγώνα για την επίλυση όλο και περισσότερων τοπικών προβλημάτων. Οφείλουμε να στηρίξουμε κινήσεις που πλαισιώνονται από άτομα με κοινωνική δράση και διάθεση για συλλογική δουλειά. Οφείλουμε να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς μια τέτοια κατεύθυνση. Μέσα από τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης ως εκλεγμένες, ενεργοποιώντας και άλλες γυναίκες, μπορούμε να σχεδιάζουμε και να προγραμματίζουμε δράσεις που θα βελτιώνουν τη θέση και τη ζωή των συνδημοτών μας. Πώς θα γίνουν, άλλωστε, τέτοιες βαθιές αλλαγές αν εμείς, οι γυναίκες, δεν συμμετέχουμε σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες; Η περιορισμένη πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών σε σχέση με τον αριθμό τους στο γενικό πληθυσμό είναι φαινόμενο έντονο. Επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, είναι να βελτιωθούν δραστικά τα ποσοστά της γυναικείας συμμετοχής. Δεν είναι καθόλου εύκολο στην κοινωνία μας να συνταιριάξουν αρμονικά και ταυτόχρονα οι ρόλοι της γυναίκας στην οικογένεια, στη μητρότητα, στην εργασία, στην πολιτική. Έχω τη γνώμη πως οι υποψήφιες γυναίκες πρέπει να αποφασίσουν να καταθέσουν σ’ αυτή την εκλογική προσπάθεια «το θηλυκό τους πρόσωπο», δηλαδή τη διαφορετική ψυχοσύνθεσή τους και συμπεριφορά τους, την ευγένεια, την ειλικρίνεια, την ευαισθησία, το σεβασμό στο διαφορετικό, τη γυναικεία αισθητική για το περιβάλλον, την κοινωνική αλληλεγγύη, την έγνοια τους για την παιδεία. Η συμμετοχή των γυναικών πρέπει να συμβάλλει στην εξυγίανση του πολιτικού παιχνιδιού ακόμη κι αν χρειαστεί ως υποψήφιες να συγκρουστούμε για να μην προδώσουμε τις ευαισθησίες και τις αρχές μας για ήθος στην πολιτική ζωή.

Οι γυναίκες μπορούν να προσεγγίσουν, να οργανώσουν και να διοικήσουν και αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά στην οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Και βέβαια, μπορούν να οραματιστούν και επομένως να ασκήσουν με επιτυχία την πολιτική. Η συμμετοχή των γυναικών στις τοπικές κοινωνίες κρίνεται απαραίτητη για να μεταφέρει το μήνυμα για ένα ριζικό μετασχηματισμό των ανθρωπίνων σχέσεων, της πολιτικής πρακτικής της καθημερινότητας.

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως η πολιτική έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Οι γυναίκες το έχουμε αντιληφθεί και δύσκολα αποφασίζουμε να συμμετάσχουμε. Επιβάλλεται, όμως, να αγωνιστούμε με τα δικά μας ειλικρινή μέσα σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ας τολμήσουμε να βάλουμε την προσωπική μας σφραγίδα για μια νέα συγκρότηση της δημόσιας ζωής ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αρχή για τη συμμετοχή μας έχει γίνει. Ας ευχηθούμε και ας προσπαθήσουμε από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε είτε ως υποψήφιες είτε ως εκλεγμένες να καταθέσουμε το δυναμισμό μας αλλά και την ευαισθησία μας. Ας υποστηρίξουμε -ως ψηφοφόροι- ικανές και ειλικρινείς υποψήφιες που θέλουν να αλλάξουν τον πολιτισμό της πολιτικής αλλά και ικανούς και ειλικρινείς ψηφοφόρους που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

#zωή _αλλάzουμε, λοιπόν για να φτιάξουμε μαζί τα καλύτερα

για τον δήμο μας

για τους πρωταγωνιστές της ζωής μας, τα παιδιά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου