ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το δημογραφικό

το-δημογραφικό-593101

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Ενα από τα σοβαρότερα εθνικά προβλήματα είναι χωρίς αμφιβολία το δημογραφικό. Ο ελληνικός πληθυσμός γερνά, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις και η οικονομική κατάσταση αποτρέπει τα νέα ζευγάρια από το να δημιουργούν πολύτεκνες οικογένειες. Οι οικογένειες με ένα παιδί είναι ο στόχος κάθε νέου ζευγαριού κι αυτό δεν θα αλλάξει αν δεν υπάρξει εθνική πολιτική που να στηρίζει τα νέα ζευγάρια.

Σε κάθε Ελληνίδα αναλογούν λιγότερα από 1,5 περίπου παιδιά, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της χώρας από 11,1 εκατομμύρια το 2011 να έχει μειωθεί στα 10 εκατομμύρια με τάση να περιορισθεί σε 7,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Και το αναπόφευκτο, αυτά τα 7,5 εκατομμύρια θα είναι κυρίως μεσήλικα έως υπέργηρα άτομα καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να αντιστοιχεί σχεδόν προς έναν συνταξιούχο.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το σύστημα υγείας. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και στην ήδη βεβαρυμμένη οικονομία της χώρας γενικότερα. Τα νέα ζευγάρια σήμερα αποφεύγουν ακόμη και το γάμο, όπως παρατηρείται, οι γάμοι τελούνται σε μεγαλύτερη ηλικία, επειδή οι γυναίκες βάζουν ως στόχο, και σωστά, την επαγγελματική τους αποκατάσταση, και όπως προανέφερα το ένα παιδί παραμένει μοναχοπαίδι. Εδώ να επισημάνουμε ότι πολλά νέα ζευγάρια συγκατοικούν με τους γονείς τους για οικονομικούς λόγους. Είναι γεγονός ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της οικογένειας και στη στήριξη των νέων ζευγαριών, όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια το πρόβλημα είναι δύσκολο δυσεπίλυτο και απασχολεί όλα τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης ενώ αντίθετα αυξάνεται ραγδαία ο πληθυσμός σε χώρες του τρίτου κόσμου, ακόμη και αν ακολουθούνται κάποιες πολιτικές μείωσης της πολυτεκνίας σε αυτά τα κράτη.

Κανένα παιδί εκτός βρεφικού σταθμού υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας που θ’ αγκαλιάσει το πρόβλημα και είμαστε σίγουροι ότι θα προτείνει και άλλες λύσεις.

Το δημογραφικό, λοιπόν, ανάμεσα στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης που θέλει συναίνεση και υπερκομματικές λύσεις, γιατί το συμφέρον της χώρας είναι πάνω από το κομματικό συμφέρον. Η χώρα μας αποδυναμώνεται καθημερινά από νέες γενιές επιστημόνων που κατά χιλιάδες μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, προκειμένου να βρουν καλύτερες ευκαιρίες, στερώντας όμως τη χώρα μας από τη δημιουργική παρουσία τους.

Λέμε ναι στην προικοδότηση κάθε νέου μέλους της οικογένειας, όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο κι επικίνδυνο για τη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και ο κόσμος περιμένει δυναμική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου