ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Αργώ, η σημαία και ο Βόλος

η-αργώ-η-σημαία-και-ο-βόλος-593116

Του Μιλτιάδη Ζιάκα

Η Αργώ πλέον αποτελεί την ταυτότητα της πόλης. Την πρέσβειρα του Βόλου στο διεθνές γίγνεσθαι. Αποτελούσε πάντα το όνειρο της πόλης, στο οποίο δόθηκε σάρκα και οστά το 2002.

Ενα ταξίδι στη Σουηδία, όπου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Μουσείο της Στοκχόλμης και να δω από κοντά το καράβι των Βίκινγκς να εκτίθεται εκεί, ήταν το έναυσμα για να αναλάβω προσωπικά την πρωτοβουλία να κατασκευάσουμε την Αργώ, ανταποκρινόμενος στην πρόκληση της ιστορίας.

Ετσι, τον Ιούνιο του 2002 στο ΔΣ της ΔΗΤΕΒ πάρθηκε η απόφαση και μπήκαν οι βάσεις για να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό εγχείρημα, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα ΝΑΥΔΟΜΟΣ, με την οποία οι προσωπικές μου επαφές είχαν ήδη ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ακόμη η συγκεκριμένη ομάδα της ΝΑΥΔΟΜΟΣ βρισκόταν στα Χανιά έχοντας αναλάβει ένα παρόμοιο πρότζεκτ.

Ετσι ξεκίνησε μία δύσκολη περιπέτεια να κατασκευάσουμε τη σύγχρονη Αργώ και το Θεματικό Πάρκο και να αναβιώσουμε την Αργοναυτική Εκστρατεία. Η Αργώ κατασκευάστηκε, έπεσε στο νερό και έκανε το παρθενικό της ταξίδι, κατακτώντας το αξιόπλοο με 650 μίλια. Ενα χρόνο αργότερα κατέπλευσε στο Μπατούμι και στο Πότι της Γεωργίας (Αρχαία Κολχίδα) μεταφέροντας μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, ακολουθώντας τα χνάρια του Ιάσονα όταν αναζητούσε το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Αισθάνομαι πραγματικά πολύ υπερήφανος για αυτό και ταυτόχρονα δικαιωμένος, διότι αυτή η πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά. Η σύγχρονη Αργώ κατασκευάστηκε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το ταξίδι της.

Νιώθω επίσης διπλά ικανοποιημένος, γιατί αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς που συμπορεύτηκαν μαζί μας στα επόμενα βήματα, ανάδειξης της παγκόσμιας πολιτικής διάστασης που έχει η Αργώ.

Κανείς, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνά ότι το σκαρί της είναι ποτισμένο με δάκρυα χαράς και υπερηφάνειας, αλλά και με πίκρες και ατέλειωτες ώρες μοναξιάς, αφού οι δύσκολες ώρες ήταν πολλές.

Αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την έκανα γιατί σέβομαι την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την πατρίδα μας και την πόλη μας. Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα, να είμαστε όλοι ΜΑΖΙ μέσα στην Αργώ και να κωπηλατούμε με δύναμη και αποφασιστικότητα προς την ίδια κατεύθυνση για να φτάσουμε στον στόχο.

Για αυτό η Αργώ πρέπει να μείνει έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και παραταξιακές συγκρούσεις. Η κατασκευή του Θεματικού Πάρκου και του Μουσείου της Αργούς πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα, γιατί έτσι θα ολοκληρωθεί και η αρχική μου πρόταση.

Προτείνω, λοιπόν, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι να δεσμευτούν απέναντι στους πολίτες, ότι θα συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους το συγκεκριμένο έργο και ότι θα είναι το πρώτο έργο που θα υλοποιήσουν στη θητεία τους.

Ετσι η πόλη μας θα περάσει στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού, του πολιτισμού και της ιστορίας. Η Αργώ είναι το καράβι της ειρήνης, της συνεργασίας και της συναδέλφωσης. Μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης, να δημιουργήσει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, να συμβάλλει στη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, από τις οποίες θα προκύψουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην τουριστική προβολή του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου