ΕΛΛΑΔΑ

Αποσύρονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο

αποσύρονται-οι-δυνάμεις-των-ματ-από-λέ-184781

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να αποσυρθούν δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο μιας και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι: «τα ΜΑΤ αποσύρονται από τα νησιά, διότι ολοκληρώθηκε το έργο για το οποίο είχαν κληθεί, δηλαδή να προστατεύσουν την άφιξη των μηχανημάτων εκεί». Το μήνυμα, κατά τις ίδιες πηγές είναι ότι «δεν κάνουμε πίσω, το έργο θα ολοκληρωθεί. Τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν εκεί. Και αν χρειαστεί μετά, όταν θα αρχίσει να υλοποιείται το έργο, προστασία από την αστυνομία, οι δυνάμεις θα επανέλθουν». Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών, ο πρωθυπουργός θα στείλει σαφές μήνυμα: «Δεν οπισθοχωρούμε, συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας».

Η απόφαση ελήφθη με εντολή Μητσοτάκη μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυχοσοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Εκεί διαπιστώθηκε η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και ελήφθη η σχετική απόφαση να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Επίσης εκτιμήθηκε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις περάτωσαν το πρώτο σκέλος της αποστολής τους στα δύο νησιά.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου, επίσης, αποφασίστηκε να καλέσει ο πρωθυπουργός τους αιρετούς της περιφέρειας και των δήμων των νησιών. Ετσι, στις 17:00 της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

Πέτσας: Κάποιες αστυνομικές δυνάμεις από τα νησιά, επιστρέφουν στην Αθήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Alpha επιβεβαίωσε ότι «προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στην Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις – κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά». Πρόσθεσε επίσης ότι «Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε».

Τέλος, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι έχουν κληθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις κλειστές δομές και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει νωρίτερα πως «στο βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Βγήκαν και όπλα στη Λέσβο: 43 τραυματίες αστυνομικοί, οι 2 από σκάγια

Μέχρι αυτή τη στιγμή, εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Λέσβο καθώς τα επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων συνεχίζονται, ενώ βγήκαν και… όπλα.

Το απόγευμα σημειώθηκε εισβολή σε ξενοδοχείο που διέμεναν άνδρες των ΜΑΤ, παρόμοιο με εκείνο στη Χίο, νωρίτερα το πρωί. Συγκεκριμένα στις 18:35 ομάδα ατόμων μπήκε στο ξενοδοχείο «Αιολίς» στη Γέρα Λέσβου. Εισέβαλαν στα δωμάτια των αστυνομικών, οι οποίοι δεν ήταν μέσα, πήραν όλα τα πράγματά τους τα πέταξαν στον περίβολο και τους έβαλαν φωτιά.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου