ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά «καμπάνα» στον ιερέα για το ξωκκλήσι στον Υμηττό

βαριά-καμπάνα-στον-ιερέα-για-το-ξωκκ-233243

Βαρύ πρόστιμο επέβαλε η Πολεοδομία στον ιερέα του παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη, διαπιστώνοντας την αυθαιρεσία των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο, ο οποίος βρίσκεται εντός προστατευόμενης ζώνης του Υμηττού, όπου απαγορεύεται κάθε οικοδομική εργασία.

Επειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στον χώρο το κλιμάκιο της Πολεοδομίας διαπίστωσε την αυθαίρετη κατασκευή και επέβαλε πρόστιμο ανέγερσης ύψους 100.290,51 ευρώ και διατήρησης ύψους 50.145,25 ευρώ, ενώ έκρινε την κατασκευή κατεδαφιστέα.

Το κλιμάκιο κατέγραψε αυτό που είχαν καταγγείλει κάτοικοι της Ηλιούπολης, όταν είδαν το παλιό γραφικό ξωκκλήσι να έχει «κουκουλωθεί» από μια μεγάλη κατασκευή (από τσιμέντο και τούβλα), το γιαπί μιας μεγάλης εκκλησίας, που προφανώς θα «κατάπινε» στο τέλος το εκκλησάκι. Η επιχείρηση μετατροπής του γραφικού παρεκκλησίου σε κανονική εκκλησία μέσα σε ζώνη προστασίας του Υμηττού ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019.

Το έργο της τσιμεντοποίησης προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς και μέχρι τον Σεπτέμβριο το αυθαίρετο γιαπί είχε υψωθεί. Γείτονες αλλά και κάτοικοι της Ηλιούπολης ευαισθητοποιημένοι στην προάσπιση του Υμηττού, του δάσους και του δημόσιου πρασίνου κινητοποιήθηκαν, θέτοντας ενώπιον των ευθυνών τους την αστυνομία και το δασαρχείο, την πρώην και την νυν δημοτική αρχή, τον Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού και τους θεσμούς της Εκκλησίας.

Αποτέλεσμα ήταν η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο της Ηλιούπολης να πάρουν απόφαση με την οποία απαιτούσαν παύση των εργασιών και επαναφορά στην πρότερη κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά οι εργασίες στον Προφήτη Ηλία δεν σταμάτησαν πλήρως και σημειώθηκε μέχρι και προπηλακισμός του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων τον Δεκέμβριο, όταν έσπευσαν να εμποδίσουν περαιτέρω ενέργειες.

Τα σχέδια των αυθαιρετούντων στο εκκλησάκι έμειναν στο κενό με την ανάκληση της οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας που είχαν πάρει από την Υπηρεσία Δομήσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με έγγραφό της, η εν λόγω υπηρεσία ενημερώνει τον Δήμο Ηλιούπολης πως τον Απρίλιο πέρυσι δόθηκε έγκριση για εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας.

Βεβαίως, ο ιερέας αντί να πραγματοποιήσει τις εργασίες, για τις οποίες είχε λάβει έγκριση, προχώρησε στην αυθαίρετη κατασκευή ενός μεγαλύτερου οικοδομικού κελύφους. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια αυτή, με κοινοποίηση στην Πολεοδομία Αθηνών για τις νόμιμες ενέργειες ελέγχου.

[kathimerini.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου