ΕΛΛΑΔΑ

Επτά ελληνικά Πανεπιστήμια στα 1000 κορυφαία Ιδρύματα

επτά-ελληνικά-πανεπιστήμια-στα-1000-κορυ-407600

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου με βάση τη λίστα που ανακοινώθηκε από τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ShanghaiRanking Consultancy.

Με βάση τα αποτελέσματα ως κορυφαίο ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα αναδεικνύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που βρίσκεται στις θέσεις 301-400.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ, από την ανάλυση προκύπτει ότι είναι πρώτο μεταξύ των 28 βαλκανικών πανεπιστημίων που βρίσκονται στην Κατάταξη.

Στις θέσεις 401-500 βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμα πέντε πανεπιστήμια ακολουθούν στις θέσεις 501-1000 είναι τα εξής:
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις θέσεις 601-700
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 701-800
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις θέσεις 801-900
  • Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 901-1000
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 901-1000.

Πώς βαθμολογούνται τα Ιδρύματα

Μεθοδολογικά αξιολογείται κάθε πανεπιστήμιο που διαθέτει βραβευμένους αποφοίτους και καθηγητές, ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση, και δημοσιεύσεις σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά. Επιπλέον, στον πίνακα της κατάταξης βρίσκονται Ιδρύματα με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

Από το 2003 που ξεκίνησε η δημοσίευση της «κατάταξης της Σαγκάης» περισσότερα από1800 πανεπιστήμια αξιολογούνται, κατατάσσονται και από αυτά δημιουργείται ο πίνακας με τα καλύτερα 500.

Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης. Για κάθε δείκτη το «καλύτερο» ίδρυμα βαθμολογείται με 100, οπότε κάθε άλλο ίδρυμα βαθμολογείται με το ποσοστό που υπολείπεται της βαθμολογίας του πρώτου.

Οι δείκτες αυτοί είναι οι εξής:

  • Δείκτης ALUMNI: Ο αριθμός αποφοίτων που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.α) με βάρος 10%,
  • Δείκτης AWARD: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.α) με βάρος 20%,
  • Δείκτης HiCi: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με πολύ μεγάλο αριθμό ετερο-αναφορών με βάρος 20%,
  • Δείκτης Ν&S: Ο αριθμός δημοσιεύσεων στα περιοδικά Nature και Science από το 2014 έως το 2018 με βάρος 20%,
  • Δείκτης PUB: Ο αριθμός δημοσιεύσεων που συμπεριλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index and Social Sciences Citation Index με βάρος 20%,
  • Δείκτης PCP: Η κανονικοποιημένη κατά κεφαλή ακαδημαϊκή επίδοση, η οποία προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των παραπάνω δεικτών διά του αριθμού των μελών ΔΕΠ, με βάρος 10%.

Τα 10 καλύτερα Ιδρύματα στον κόσμο

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου