ΕΛΛΑΔΑ

Αναζητούν στοιχεία για το ταξίδι του μακελάρη στην Ελλάδα

αναζητούν-στοιχεία-για-το-ταξίδι-του-μ-586532

Ερευνες και στην Ελλάδα για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας καθώς όπως αποκαλύπτεται ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ που σκότωσε εν ψυχρώ 50 ανθρώπους σε δύο τεμένη, βρέθηκε τρεις φορές στην χώρα μας και έκανε και… διακοπές σε Κρήτη και Σαντορίνη. O Ταράντ, σύμφωνα με πηγές από την Αστυνομία, το 2016 είχε περάσει από την Ελλάδα με πτήσεις «Transit», τη μία φορά στις 29 Νοεμβρίου και τη δεύτερη στις 10 Δεκεμβρίου.

Επίσης, το ίδιο έτος, στις 20 Μαρτίου βρέθηκε στην Ελλάδα με πτήση από την Κωνσταντινούπολη και έμεινε για λίγες ημέρες στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Σαντορίνη.

Ο Τάραντ, που με το όπλο του στέρησε τη ζωή σε 50 ανθρώπους, βρέθηκε την πρώτη φορά στην Αθήνα καθώς βρισκόταν σε πτήση από το Κάιρο της Αιγύπτου προς το Βουκουρέστι. Ενδιάμεσος σταθμός ήταν η ελληνκή πρωτεύουσα, στης οποίας το αεροδρόμιο έμεινε για κάποιες ώρες.

Τη δεύτερη φορά όμως, όπως αποκαλύπτουν πηγές από την Αστυνομία και σύμφωνα με την Ιντερπόλ που τους ενημέρωσε, έμεινε στην Αθήνα για 15 ημέρες.

Και οι αρχές σε Βουλγαρία, Τουρκία και Κροατία φέρεται να έχουν επιβεβαιώσει ότι ο Μπρέντον Ταράντ είχε περάσει από τα εδάφη των χωρών τους μεταξύ των ετών 2016 και 2018.

Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε εκείνη την χρονική περίοδο ο μακελάρης, σε μία προσπάθεια εντοπισμού άλλων μετακινήσεων στην Ελλάδα. Στο ίδιο πεδίο ερευνών θα εξεταστούν και στοιχεία από εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων, που μπορεί ο ίδιος να νοίκιασε για τις μετακινήσεις του.

Παράλληλα επιχειρούν να εντοπίσουν τυχόν επαφές-συναντήσεις του 28χρονου στην χώρα μας, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ή ηλεκτρονικές, παραμονές του σε ξενοδοχεία και άλλες πόλεις που ενδεχομένως επισκέφθηκε.

Τα ταξίδια στην Ευρώπη

Τις επαφές του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας στην Ευρώπη καταγράφει σε δημοσίευμα της και η βρετανική εφημερίδα Independent επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.

Σύμφωνα με αυτό ο Μπράντον Τάραντ είχε συναντήσεις με ακροδεξιές οργανώσεις και οπαδούς του Μπρέιβικ, του Νορβηγού που το 2011 είχε δολοφονήσει 77 ανθρώπους.

Η περιοδεία του σε ευρωπαϊκές χώρες συνέπεσε με τις εντάσεις που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσε τότε ο ISIS, αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Στο ακροδεξιό, ρατσιστικό «μανιφέστο» του ο Τάραντ υποστηρίζει ότι μόνο ο όμιλος Knights Templar του Μπρέιβικ γνώριζε το σχέδιό του, αλλά δήλωσε ότι «το δωρίζει σε πολλές εθνικιστικές ομάδες και αλληλεπιδρά με πολλές άλλες».

Ο Τάραντ ομολογεί μάλιστα ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στα δυο τεμένη πριν από δύο χρόνια, ενώ ήταν σε διακοπές στη Δυτική Ευρώπη στις αρχές του 2017.

Ενας ο δράστης

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε σήμερα ότι οι ερευνητές της είναι βέβαιοι πως ο δράστης των επιθέσεων σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς την περασμένη Παρασκευή, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πενήντα άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, ήταν ένας. «Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως πιστεύουμε ότι υπήρχε μόνο ένας δράστης που ευθύνεται για αυτό το φρικτό γεγονός», δήλωσε ο Μάικ Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν πιθανόν άλλοι σε υποστηρικτικό ρόλο [στην επίθεση], κι αυτό συνεχίζει να είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της έρευνάς μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερευνες σε σπίτια στην Αυστραλία

Εν τω μεταξύ έρευνες σε δύο σπίτια έκανε η αντιτρομοκρατική της Αυστραλίας σε δύο πόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας στις κοινότητες Σάντι Μπιτς και Λόρενς. Η οικογένεια του Αυστραλού που συνελήφθη, καθώς φέρεται να ήταν ο ένας από τους βασικούς δράστες του μακελειού στην Κράιστσερτς, προσέφερε τη βοήθειά της στις αρχές.Τα δύο σπίτια που ερευνήθηκαν ήταν αυτά στα οποία μεγάλωσε ο Αυστραλός, ο Μπρέντον Τάραντ, 28 ετών, που πάντως τα τελευταία δέκα χρόνια ζούσε στο εξωτερικό.

Αγόρασε τα πυροβόλα μέσω Διαδικτύου

Ο Τάραντ, είχε αγοράσει τέσσερα πυροβόλα όπλα μέσω Διαδικτύου, από κατάστημα με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, γνωστοποίησε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Ο Ντέιβιντ Τιπλ, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Gun City, εξήγησε πως ο Τάραντ αγόρασε τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από αυτό, αλλά διευκρίνισε πως ανάμεσά τους δεν ήταν το ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε στα τεμένη της Κράιστσερτς την Παρασκευή.

Ο Τιπλ τόνισε ότι δεν υπήρχε τίποτε το «εξαιρετικό» ως προς τον αγοραστή αυτόν, καθώς διέθετε άδεια οπλοφορίας. Πρόσθεσε ότι το κατάστημα λειτουργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ότι οι πωλήσεις έγιναν με βάση μια «διαδικασία αγοράς μέσω ταχυδρομείου που ελέγχεται από την αστυνομία» της Νέας Ζηλανδίας.

Στο Κραισττσέρτς ο Τσαβούσογλου

Στο Κράισττσερτς βρίσκονται ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Ουέλλινγκτον, Αχμέτ Εργκίν, υποδέχθηκε τον Οκτάι και τον Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο του Κράισττσερτς. Οι δυο άνδρες παρέστησαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας και υπουργό Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δυο χωρών. Η αντιπροσωπεία μετέβη στον τόπο της επίθεσης.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου