ΕΛΛΑΔΑ

Κινούμενη άμμος η Συμφωνία των Πρεσπών για Ποτάμι και ΑΝΕΛ

κινούμενη-άμμος-η-συμφωνία-των-πρεσπώ-692945

Ισχυρότατους τριγμούς στους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι προκαλεί η «Συμφωνία των Πρεσπών» με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να μην μπορούν πλέον να ελέγξουν πλήρως στα στελέχη τους.

Στις 12 το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνητικού εταίρου με κυρίαρχο θέμα το Σκοπιανό, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ξεκαθάρισε την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος και το κόμμα του στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας.

Από την άλλη πλευρά ο Ζόραν Ζάεφ με συνεχείς τοποθετήσεις του υπέρ της μακεδονικής γλώσσας συνεχίζει να ρίχνει λάδι στην φωτιά, πυροδοτώντας αντιδράσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή και εκνευρισμό στο Μαξίμου που βλέπει να δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο η επίλυση του ζητήματος.

Οι διαρροές

Ο Πάνος Καμμένος στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα έχει δίπλα του τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, την Έλενα Κουντουρά που έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, όπως και ο Κώστας Ζουράρις. Από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ σχεδόν οι μισοί διαχωρίζουν την θέση τους. Στο Ποτάμι των 6 βουλευτών σίγουρα υπέρ της συμφωνίας είναι μόνο ο Σπύρος Δανέλης ενώ οι υπόλοιποι 5 έχουν αρχίσει να αναθεωρούν την στάση τους. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση. Το συμφέρον της χώρας είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση. Τοποθετούμαστε με βάση τις εξελίξεις» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά σημείωσε πως η «συμφωνία δεν είναι η καλύτερη. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ούτε η θετική ψήφος της Κατερίνας Παπακώστα η οποία δείχνει να το ξανασκέφτεται.

Στο απυρόβλητο ο Καμμένος

Στο Μαξίμου αποφεύγουν να αναφερθούν στην αρνητική στάση του κυβερνητικού εταίρου, μπορεί να επικρατεί δυσαρέσκεια αλλά γνωρίζουν ότι χωρίς του ΑΝΕΛ χάνεται η δεδηλωμένη και μαζί και η εξουσία. Ο Πρωθυπουργός που επιστρέφει στην Αθήνα θα επιχειρήσει με την ομιλία του σήμερα το απόγευμα στη βουλή να αντιστρέψει το κλίμα βάζοντας στο κάδρο τον Σταύρο Θεοδωράκη και αφήνοντας υπονοούμενα περί επικείμενης συνεργασίας με τη ΝΔ. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στείλει μήνυμα προς τα Σκόπια καλώντας τον Ζόραν Ζάεφ να σεβαστεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο τις εύθραυστες ισορροπίες των κυβερνητικών εταίρων ταράζει περαιτέρω με τις συνεχείς παρεμβάσεις του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος δεν άφησε ασχολίαστη την στάση του Μαξίμου που βάλει εναντίον του Σταύρου Θεοδωράκη και αφήνει στο απυρόβλητο τον Πάνο Καμμένο. «Δεν μπορείς να κουνάς το δάχτυλό σου σε ένα μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης που θέλει να σε στηρίξει στη συμφωνία των Πρεσπών και να ανέχεσαι ο κυβερνητικός σου εταίρος να υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας».

Μητσοτάκης: Νταραβέρια άλλοι κάνουν…

Δικαιωμένος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό καθώς όπως είπε η ΝΔ από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Παράλληλα επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας. Όσον αφορά τα σενάρια περί συνεργασίας με το Ποτάμι τα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο . «Με το Ποτάμι, ως προς το μεταρρυθμιστικό μας στίγμα, συμφωνούμε σε πολλά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπαίνουμε σε οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με σκοπό να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν κιόλας στη Νέα Δημοκρατία. Αυτά δεν μας ταιριάζουν. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες.» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη.

Είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραστεί σήμερα στην βουλή, που ψηφίζεται η μη περικοπή των συντάξεων και στην τοποθέτηση του να αναφερθεί εκ νέου στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας της βεβαιότητα πως δεν θα περάσει αυτή η εθνικά επιζήμια συμφωνία από το κοινοβούλιο. Στην Πειραιώς δεν αποκλείουν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης «Όλα τα κοινοβουλευτικά μας όπλα είναι στο τραπέζι. Εξαρχής έχουμε επισημάνει ότι είμαστε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Είναι νομίζω σαφές -και το επαναλαμβάνουμε- ότι εφόσον έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή, ο κάθε βουλευτής αναμετράται με τη συνείδησή του» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου