ΕΛΛΑΔΑ

Στις φυλακές Ναυπλίου ο Ριχάρδος

στις-φυλακές-ναυπλίου-ο-ριχάρδος-700773

O ενεχυροδανειστής πέρασε τη νύχτα του ως κρατούμενος στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής

Στις φυλακές Ναυπλίου οδηγείται σήμερα ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, Ριχάρδος Μυλωνάς, για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξης Κούγιας δήλωσε μετά την ανακοίνωση της προφυλάκισης του πελάτη του: «Παρά τις προσπάθειες μας και παρά το ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ανακριτή και εισαγγελέα να αντιληφθούν υποδομή υποθέσεως αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση» και πρόσθεσε ότι πεποίθηση του είναι ότι κυριάρχησε η ηχηρότητα της υποθέσεως και η δήλωση του Πρωθυπουργού που ουσιαστικά προκατέλαβε την κατάληξη της υπόθεσης.

Τι υποστήριξε στο απολογητικό του υπόμνημα

Τη νομιμότητα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας υπερασπίστηκε ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος ενώπιον της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς.

Πριν από την έναρξη της απολογίας του ο ενεχυροδανειστής προσκόμισε μέσω των δικηγόρων του αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο υποστηρίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έκανε καθόλα νόμιμες εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, για τις οποίες δεν οφείλει φόρους και δασμούς στο ελληνικό κράτος καθώς δεν πρόκειται για ενδοκοινοτικές εξαγωγές.

Στο απολογητικό του υπόμνημα ξεκινά με τη δήλωση «είμαι ΑΘΩΟΣ» και αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε αξιόποινη πράξη. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι είναι και ο ίδιος θύμα μιας ομάδας, με βασικό πρωταγωνιστή τον Τούρκο συγκατηγορούμενο του, ο οποίος εν αγνοία του χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» το όνομα και τις επιχειρήσεις του.

«Δεν υπάρχει ταύτιση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας με την παράνομη εξαγωγή χρυσού, αλλά φαίνεται ότι είχε αναπτυχθεί εν αγνοία μου παράλληλη (και κατά την αστυνομία παράνομη) δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού από τον A. I. (τον οποίο όμως εγώ χρησιμοποιούσα μόνο σε διεκπεραιωτικές εργασίες) και από την ομάδα του χωρίς εμπλοκή άλλων υπαλλήλων της επιχείρησής μου», αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να«κρατούσαν δικά μου παραστατικά έγγραφα, για να έχουν κάτι να δείξουν σε περίπτωση ελέγχου».

Ο ενεχυροδανειστής υπογραμμίζει πως θα κινηθεί εις βάρος όσων τον χρησιμοποίησαν. «Τα κέρδη από την απολύτως νόμιμη δραστηριότητά μου ήταν τόσα, ώστε να καθίσταται κωμικός ο ισχυρισμός ότι χρειαζόταν να επιδοθώ και στην αποδιδόμενη παράλληλη και παράνομη εξαγωγική δραστηριότητα. Αντιθέτως, κάποιοι που βλέπουν τα δικά μου κέρδη και δεν μπορούν να έχουν τον δικό μου απολύτως επιτυχή μηχανισμό λειτουργίας της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, επέλεξαν αυτή την παράλληλη δραστηριότητα για να με ανταγωνιστούν. Είμαι τόσο καθαρός που είμαι διατεθειμένος να παραστώ και ως πολιτικώς ενάγων κατά παντός υπαιτίου, αφού η παράλληλη αυτή δραστηριότητα πλήττει τη δική μου νόμιμη δραστηριότητα».

Παράλληλα, τονίζει ότι πως δεν βρισκόταν αυτός πίσω από τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

«Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες. Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία.

Ουδέποτε έχει παραληφθεί στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών».

Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού επικαλούμενος τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, αλλά και το οπτικό υλικό ανέφερε: «Ουδέποτε ήρθα σε επικοινωνία με τους φερόμενους ως γυρολόγους ή «πασπαρτού» ή τρίτους ενεχυροδανειστές που πήγαιναν τιμαλφή στον A. I. από διάφορα ενεχυροδανειστήρια, διότι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του δεν είχα καμία γνώση, ανάμειξη ή ωφέλεια». Μιλώντας δε για τις πολυσυζητημένες συναλλαγές με τους Κινέζους που, σύμφωνα με τις αρχές ξέπλεναν το μαύρο χρήμα από το λαθρεμπόριο χρυσού, ισχυρίζεται πως ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη και τις αποδίδει στον Τούρκο συγκατηγορούμενο του. «Αναφορικά με τις συναλλαγές του A. Ι. με τους Κινέζους δεν έχω καμία γνώση, ανάμειξη, τηλεφωνική ή δια ζώσης συνομιλία ή φυσική παρουσία και τις πληροφορήθηκα το πρώτον από τη δικογραφία».

Ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος επισημαίνει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με τη μεταφορά χρυσού στην Τουρκία μέσω λεωφορείων, δηλώνοντας άγνοια.

«Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιώ είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εάν στη διερευνώμενη υπόθεση έχουν λάβει χώρα παράνομες εξαγωγές χρυσού μέσω λεωφορείων, δεν έχω καμία απολύτως γνώση και σχέση με αυτές και είμαι βέβαιος ότι ο εξαχθείς χρυσός και ο κατασχεθείς στο λεωφορείο χρυσός δεν προέρχονται από τα καταστήματά μου, διότι ο χρυσός που συγκεντρώνεται από τα καταστήματά μου σε μορφή κοσμημάτων, διακινείται για τήξη στο χυτήριό μου επί της οδού Στουρνάρη, το οποίο έχει τη νόμιμη άδεια, ακολούθως στο φασματογράφο, εν συνεχεία στην επιχείρησή μου, όπου συσκευάζεται, και εν τέλει στο αεροδρόμιο προς εξαγωγή, συνοδευόμενος πάντοτε σε όλες αυτές τις φάσεις με τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια – δελτία αποστολής, διασαφήσεις).

Ουδέποτε έδωσα εντολή να διακινηθεί χρυσός προς λεωφορεία με ή χωρίς νομιμοφανή παραστατικά της επιχείρησής μου, οι δε κατασχεθείσες πλάκες χρυσού στο λεωφορείο είναι αδύνατο να προέρχονται από την επιχείρησή μου, αφού οι πλάκες χρυσού της επιχειρήσεώς μου φυλάσσονται σε ειδικές κούτες συσκευασμένες για το αεροδρόμιο με ειδική σφραγίδα για να μην υπάρχει παραβίαση, καθώς επίσης αναγράφουν και το όνομα της παραλήπτριας εταιρείας».

Σχετικά με τους γνωστούς κωδικούς που χρησιμοποιούσε κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τους συνεργάτες του ανέφερε:

«Το πνεύμα των συνομιλιών μου με τους συνεργάτες μου είναι η καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων μου.

Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες συνομιλίες μου με τη Γ. Ν.:

2.7.2018: Αφορούν συνεννοήσεις για πληρωμές του A. I. έναντι της αξίας νόμιμων εξαγωγών προς τις εταιρίες του αδελφού του στην Τουρκία. Επίσης, αναφερόμαστε στη διαχείριση χρημάτων από πώληση χρυσού με αποδείξεις εισπράξεως και κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό μου, έναντι των εξαγωγών.

3.7.18: Όταν της λέω «Μέταλλα μη δώσεις γιατί θέλω να τα διώξω αλλού», εννοώ ότι τα προορίζω για εσωτερική διακίνηση, οπότε της ζητώ να τα ξεχωρίσει από αυτά που προορίζονται για εξαγωγή, και μάλιστα αναφέρω στη συνομιλία μας ότι δέχομαι ότι για την εσωτερική διακίνηση θα πλήρωνα ΦΠΑ, αφού οι εξαγωγές απαλλάσσονται από ΦΠΑ.

3.7.18 και 5.7.18: Γίνεται συνεννόηση με την Ν. για την ενίσχυση της ρευστότητας καταστημάτων Αττικής».

Για τον παρουσιαστή

Σχετικά με τη συνεργασία που είχε με τον παρουσιαστή, ανέφερε:

«Επειδή στο διαβιβαστικό αναφέρεται όλως αναληθώς ότι δήθεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις περί δήθεν καταβολής «μαύρου» χρήματος από εμέ προς το γνωστό τηλεπαρουσιαστή και παραγωγό σε τηλεοπτικό σταθμό, επιθυμώ να διευκρινίσω τα εξής: Για την τηλεοπτική περίοδο 2017-2018 υπέγραψα την από 12/7/2017 σύμβαση παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών με τη …., ως ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού…

«Η διαφήμιση της επιχείρησής μου θα γινόταν σε όλο το τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού και στις εκπομπές (κατονομάζει τις εκπομπές). Δεν είχα δηλαδή άμεση συμβατική σχέση με τον Μ. Φ., αλλά το κανάλι όφειλε να του αποδώσει το μέρος των χρημάτων που αναλογούσε στη διαφημιστική προβολή μου μέσω των εκπομπών του.

«Επειδή όμως το κανάλι δεν κατέβαλε τα οφειλόμενα στο Μ. Φ., ο τελευταίος ζήτησε προφορικά και δια εξωδίκου να συμβληθεί απευθείας μαζί μου για τη νέα τηλεοπτική σεζόν, το οποίο και αποδέχθηκα, με αποτέλεσμα να υπογραφεί το από 26/7/2018 ιδιωτικό συμφωνητικό χορηγίας και διαφημιστικής προβολής της επιχείρησής μου με την εταιρεία του …, όπου ρητά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι έχω ήδη πληρώσει το 50% του 1ου μήνα, δηλ. του Σεπτεμβρίου 2018.

Όλα τα ανωτέρω συμφωνητικά έχουν αναρτηθεί νομότυπα στο taxisnet και όλες οι πληρωμές, στις οποίες προβαίνω προς τους αντισυμβαλλομένους μου, γίνονται με πλήρη διαφάνεια και με νόμιμα τιμολόγια, άρα δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα «μαύρου» χρήματος».

Στη φυλακή και η λογίστρια για το κύκλωμα χρυσού

Μετά τον γνωστό ενεχυροδανειστή, προφυλακιστέα με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως, κρίθηκε και η φερόμενη υπαρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, γραμματέας στο κεντρικό κατάστημα της οδού Πατησίων, η οποία εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορούμενη και μητέρα δύο παιδιών αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες συναλλαγές και πως εργαζόταν νόμιμα στο κατάστημα.

«Υπαρχηγός με 1.200 μισθό τον μήνα, είναι αστείο», σχολίασαν οι συνήγοροί της για τα στοιχεία της δικογραφίας εις βάρος της εντολέως τους.

Για την υπόθεση έχουν απολογηθεί μέχρι στιγμής 40 κατηγορούμενοι και έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι οκτώ κατηγορούμενοι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου