ΕΛΛΑΔΑ

Εκρηκτικό κλίμα στην Ιερά Σύνοδο: Αποχώρησε ο Μεσσηνίας, οι 3 προτάσεις Ιερώνυμου

εκρηκτικό-κλίμα-στην-ιερά-σύνοδο-αποχ-828077

Εκρηκτικό φαίνεται πως φαίνεται πως είναι το κλίμα στο εσωτερικό της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Μεσηνίας απεχώρησε διαμαρτυρόμενος, Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιτρέπει να πάρουν τον λόγο ιεράρχες που θέλουν να αναφερθούν στο ακανθώδες ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου, παρά μόνο για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση τρεις Μητροπολίτες δεν έδωσαν το “παρών” για λόγους υγείας. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Κιλκισίου, Λήμνου και Περιστερίου.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρεις προτάσεις φέρεται να έχει θέσει στην Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην ομιλία του Αρχιεπίσκοπου, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά:

«Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Ωστόσο, νωρίτερα υπήρξε ένταση και αποχώρηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας, αποχώρηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε με επεισοδιακό τρόπο.

Το περιστατικό έγινε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι διότι ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με μία πληροφορία, δεν επέτρεψε στον Μεσσηνίας να λάβει τον λόγο. Άλλες όμως πηγές αναφέρουν πως δεν ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος να συζητήσει τίποτα περί μισθοδοσίας του κλήρου και ότι το θέμα αυτό το θεωρεί λυμένο.

[thetoc.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου