ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη σύγκρουση κορυφής με φόντο το Σύνταγμα

η-πρώτη-σύγκρουση-κορυφής-με-φόντο-το-σ-829405

Σε θέση μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην πρώτη αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά το καλοκαίρι που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με αφορμή την συνταγματική αναθεώρηση. Στην φαρέτρα τους θα βρεθούν όλα τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα από τα εθνικά θέματα και την οικονομία μέχρι την ανομία και τις εξεταστικές επιτροπές.

Η σύγκρουση γίνεται σε ένα καθαρά προεκλογικό περιβάλλον με το Μαξίμου να ξεδιπλώνει την στρατηγική των παροχών και την αξιωματική αντιπολίτευση να πιέζει για πρόωρες εκλογές με φόντο το Σκοπιανό και την επικείμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι πως οι υψηλοί τόνοι που αναμένεται να υπάρξουν δεν θα επιτρέψουν να υπάρξει συναίνεση κάτι που απαιτείται στην κορυφαία διαδικασία όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσουν να φέρουν την συζήτηση στο δικό τους «επικοινωνιακό γήπεδο» προτάσσοντας την δική τους επιχειρηματολογία.

Τσίπρας: Με όπλα τις παροχές και την σκανδαλολογία

Ο πρωθυπουργός με στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων του και το κλείσιμο της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις που άνοιξε με την παραίτηση Κοτζιά, θα προσέλθει στην συζήτηση έχοντας ήδη προχωρήσει στις πρώτες θετικές κινήσεις όπως η επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης έπονται οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις, τα αντίμετρα αλλά και το κοινωνικό μέρισμα που θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του γραφείου προϋπολογισμού της βουλής. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έπεσε έξω σε όλες τις καταστροφικές προβλέψεις στις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επενδύσει.

Με αφορμή την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην σκανδαλολογία με αφορμή την εξεταστική για την υγεία αλλά και για τις άλλες υποθέσεις που εξετάζει η δικαιοσύνη, κατηγορώντας τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το κοινό ανακοινωθέν με την Εκκλησία είναι δύο σημαντικά ζητήματα που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αφήσει ο πρωθυπουργός εκτός της σημερινής του ομιλίας, με στόχο να ταυτίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τα άκρα αλλά και αναδείξει τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στη ΝΔ όπως του Μάκη Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη.

Μητσοτάκης: Με όπλα το Σκοπιανό, την ανομία και τον … Καμμένο

Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να αποδομήσει την εικόνα που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός για την πορεία της οικονομίας, με αφορμή τις χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο που έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κομματικό κράτος ενώ θα τονίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει την «Συριζοποίηση» του Συντάγματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστηρίξει επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί ουσιαστικά την συναίνεση καθώς στόχος του είναι η σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων και η εφαρμογή του «δόγματος Πολάκη» το οποίο στήριξε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Παράλληλα θα τονίσει ότι η ΝΔ είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που ο ίδιος ως βουλευτής είχε καταθέσει και κανείς από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε συνυπογράψει.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ζητήματα της ασφάλειας και την ανομίας με αφορμή τα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα με τις επιθέσεις των αντιεξουσιαστών εναντίον των αστυνομικών, την ανεξέλεγκτη δράση του «Ρουβίκωνα», την επίθεση εναντίον του Ισίδωρου Ντογιάκου αλλά και των όσων είπε στο OPEN και την Έλλη Στάη, η Κατερίνα Παπακώστα. Επίσης με αφορμή το αίτημα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα κάνει λόγο για την ανομία που επικρατεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην χώρα.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται για πολλοστή φορά να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και τα πρακτικά για τα όσα ειπώθηκαν για τον Τζώρτζ Σόρο στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ του πρώην υπουργού εξωτερικών και του Πάνου Καμμένου. Θα επαναλάβει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε εκλογές μόλις έρθει το Σκοπιανό στη βουλή, καθώς δεν διαθέτει η κυβέρνηση την πολιτική νομιμοποίηση από την στιγμή που διαφωνεί ο κυβερνητικός εταίρος.

[THETOC.GR]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου